Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föranstalta om en omprövning av valsystemet i Svenska Kyrkan.
Motivering
Det går inte att bestrida att valsystemet i Svenska kyrkan är väldigt tungrott. Valen blir därmed också orimligt kostsamma. Senare års marginella förändringar har heller inte bidragit till ökat valdeltagande eller på annat sätt gett kyrkovalen större demokratisk legitimitet.
Vår uppfattning är att en omprövning av hela valsystemet behöver ske. Man bör överväga att införa en helt ny grundmodell för valsystemet, inte minst utifrån strukturutredningens kommande förslag.
En revision av valsystemet behöver först och främst ta sikte på förenklingar. Ett enklare valsystem behöver inte komma i konflikt med demokratiska ambitio-ner, snarare tvärtom. Ett överbyråkratiserat valsystem gagnar inte en fri och frivillig kyrka.
Det nuvarande valsystemet är i mycket en kopia av det system som används i allmänna val. Kyrkan har tagit detta valsystem i arv från tiden som statskyrka. Med Svenska kyrkans nu fria ställning och mål att vara folkkyrka bör det ligga närmare till hands att hämta inspiration från folkrörelser och andra frivilligorganisationer.
Av de enskildheter som behöver komma upp till diskussion nämner vi några här.
• Det är t.ex. knappast någon självklarhet att kyrkovalen ska hållas tredje söndagen i september.
• En möjlighet skulle kunna vara att hålla valen under en landsomfattande Kyrkans Valdag.
• Den nuvarande ordningen med krav på att listorna ska vara klara i maj skulle kunna förändras och sambandet kandidater/listor/val få ett större sammanhang.
• Förhandsröstningen skulle kunna förändras till brevröstning och kanske så småningom till internetröstning.
• Registrering av nomineringsgrupper behöver finnas kvar som skydd för att inte gruppbeteckningar utnyttjas av obehöriga eller missbrukas på annat sätt. Nomineringsgrupperna skulle kanske kunna ges större ansvar för sina kandidater och den arbetskrävande stiftvisa registreringen skulle kunna tas bort.
• Stiftet skulle kunna, även fortsättningsvis, förmedla information om valet och valsystemet, hur listor ställs upp och tryckning av listor.
• Av praktiska skäl bör enhetliga krav på listor bibehållas.
• Möjlighet till omval bör finnas kvar men genomföras restriktivt.
Vessigebro den 13 juli 2010
Ulla Rickardsson (C) Camilla Widepalm Heurén (C) Inger Lif (C)