Prästutbildning vid Johannelunds teologiska högskola

Motion 2010:52
av Anna-Sara Walldén m.fl.


Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen till känna att Johannelunds teologiska högskola är en viktig del av Svenska kyrkans utbildningar.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att vid kommande budgetplaneringar säkra att Johannelunds teologiska högskola som pastoralinstitut får rimlig kostnadstäckning för sin integrerade utbildning för präster i Svenska kyrkan.

Motivering
Det har i Kyrkans Tidning framkommit att det finns en risk att Svenska kyrkans bidrag till Johannelunds prästutbildning stryps framöver. Detta skulle innebära att Johannelund inte skulle ha tillräckliga ekonomiska resurser för att i framtiden fungera som pastoralinstitut för Svenska kyrkan, vilket vore mycket olyckligt.
Johannelunds teologiska högskola är en unik prästutbildning i Svenska kyrkan. Redan 1862 grundades Johannelund, då som en utbildning för blivande missionärer. Sedan 1981 finns det på Johannelund en femårig (nu 5,5-årig) prästutbildning. En överväldigande majoritet av de som tar examen på Johannelund går ut i tjänst som präster i Svenska kyrkan.
Vad gör då Johannelund omistligt som prästutbildning?
1) Kombinationen av teori och praktik
Johannelund har under lång tid byggt upp en utbildning som kombinerar kvalificerade högskolekurser med praktiska kurser i ex. själavård, predikokonst och församlingsarbete. Detta ger en gedigen och integrerad utbildning som sätter sig i både hjärnan och händerna.
2) Andaktslivet
Allt fler som söker sig till Svenska kyrkans prästutbildning saknar tidigare förankring i Svenska kyrkans gudstjänst- och andaktsliv. Vid Johannelund erbjuds ett dagligt andaktsliv under hela den fem år långa utbildningen. Det personliga andaktslivet är mycket viktigt för varje kristen, men särskilt för de som ska ha kyrkan som sin arbetsplats, detta kan tiden på Johannelund bli en god grund för.
3) Möjlighet till samisk inriktning
Svenska kyrkan har uttalat att det är viktigt att få fler samiska präster i vår kyrka. Johannelund kan som den enda av Svenska kyrkans utbildningar erbjuda en samisk inriktning på utbildningen.
4) Ekonomin
Uträkningar visar att Svenska kyrkans bidrag till Johannelunds insats som pastoralinstitut (alltså inte högskoledelen) de senaste åren har täckt 70–80 procent av de faktiska kostnader som funnits för denna del av utbildningen. Resten av kostnaderna har täckts på andra sätt, bl.a. av människor som gett bidrag till Johannelund för att man ser att detta är en viktig utbildning. Detta innebär att Svenska kyrkan de facto har sparat ca 20 procent av kostnaden jämfört med om den skulle drivits i egen regi.
5) Mångfald berikar
Svenska kyrkan är en kyrka med mångfald. Vi tror att denna mångfald också behövs i prästutbildningarna. Genom att både pastoralinstituten i Lund och Uppsala samt Johannelund ger pastorala utbildningar finns en berikande mångfald som främjar Svenska kyrkans utveckling av prästutbildningen.
6) Populär utbildning
Johannelunds unika utbildning har ofta fler sökande än det finns studieplatser. Varför riskera att lägga ner ett utbildningsupplägg som många efterfrågar?
Det går snabbt att bryta ner, men tar lång tid att bygga upp. Johannelund har under flera decennier byggt upp den unika integrerade utbildning man erbjuder idag. En utbildning som är unik i sitt slag i Svenska kyrkan. Låt oss vara rädda om detta.

Lycksele den 14 juli, Strängnäs den 15 juli och Örträsk den 19 juli 2010

Anna-Sara Walldén (C)    Sten Elmberg (C)    Christina Holmgren( FiSK)



Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2010:24
Mot 2010:32
Mot 2010:42
    Mot 2010:52 
Mot 2010:68

Betänkanden
KL 2010:01

Debattinlägg
§ 111

Beslut av ärende
§ 146

Behandling av ärende
§ 111

Snabbprotokoll
kl_01