Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att kartlägga och utvärdera utbredningen av totalitära grupper, sekter och rörelser i landet.
2. Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att offentligt ta ställning mot religionsförtryck i vårt land med ökad beredskap för räddningsarbete vad gäller de drabbade och dess familjer.
Motivering
Då den konfessionella religionsundervisningen försvunnit ur skolsystemet och man avskaffat statskyrkosystemet har grunderna i bibelkunskap närmast försvunnit. Trots detta finns ett ökat intresse för religion och andlighet i det att människor idag mer frivilligt söker svar på existentiella frågor eller livsfrågor. New Age har bidragit till att öppna upp för en osynlig verklighet och tittarsiffrorna är höga kring TV-program där medier framträder vilket bidragit till att människor i högre grad törs erkänna en tro på en osynlig makt. En annan anledning till att religionsintresset ökat är den invandringsvåg som rört sig till Sverige där härkomsten till största del kommer från muslimsk kultur.
Utifrån denna bakgrund kan vi se att religionens betydelse ökat men tar andra uttryck än tidigare. Då kunskapen är bristfällig hos den stora allmänheten kring vår egen religion saknas därmed skydd för sökande individer som önskar vägledning i en måhända kaotisk tillvaro. Därmed är det lätt att fastna i rörelser med stark auktoritet och karismatiska ledare som oftast påstår sig sitta inne med sanningen.
En myt som ofta förekommer i samhället är att det enbart är mentalt störda personer som fastnar i sekter och totalitära trossamfund. Så är inte fallet. Alla som går igenom en livskris kan lätt dras in i sekter och extrema rörelser som även kan vara politiskt knutna. Ungdomar är en självklar målgrupp utifrån att de saknar livserfarenhet. Ju mer patriarkaliskt och slutet ett trossamfund är desto större är möjligheten att övergrepp förekommer och inte polisanmäls. Det kan därför i religionsfrihetens namn tillåtas fundamentalism som strider mot det demokratiska samhällets normer i Sverige.
Svenska kyrkan borde utifrån Kristi uppdrag, att göra alla folk till lärjungar, medvetandegöra vad som kännetecknas med frihet i Kristus till skillnad från samfund som kräver äganderätt till människors tankar, åsikter och livsstil. Svenska kyrkan bör därför utvärdera hur utbredda de totalitära rörelserna blivit i Sverige för att sedan skapa en genomtänkt och fungerande räddningsaktion. Parallellt med detta bör ökad kunskap tas tillvara i stift och församlingar kring sekters nedbrytningsprocesser och förbereda handplockade kontaktpersoner som medialt lyfts fram och görs kända för att jobba på fältet. Det är viktigt att Svenska kyrkan är tydlig i sitt ställningstagande och hjälparbete för att nå ut till de drabbade. Till de drabbade räknas även anhöriga och vänner som svårt lider av att se sina nära och kära utsättas för psykisk och kanske fysiska övergrepp.
Gävle den 27 juli 2010