Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att starta en riksomfattande kampanj mot det ökade missbruket i Sverige och samtidigt väcka ett allmänt intresse för den kristna befrielseteologin.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att aktivt ta ställning mot droger och missbruk i samhället.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att öka satsningar på kompetensutveckling i stift och församlingar till anställda och frivilliga vad gäller missbruksproblematik till att bättre stå rustad till vår tids samhällsutveckling utan att själva fara illa i mötet med andra.
Motivering
Det har sagts oss att svenskarna för 100 år sedan höll på att supa ihjäl sig. Oavsett hur man väljer att tolka den sanningen finns all anledning att misstänka situationen i vårt land vara värre idag än för 100 år sedan. I huvudsak var det mest män som drack för 100 år sedan vilket för det mesta var brännvin. I dag är samma mängd alkohol utspridd även på kvinnor och yngre tonåringar där man även friskar i sig stora mängder av alla former av alkoholhaltiga drycker. Som om detta inte skulle vara nog har även de öppna gränserna i EU medfört att Sverige fått en E4:a rakt in till landet vad gäller smuggling av droger. Den samhällsutveckling vi fått idag är därför att en mängd olika droger florerar öppet i samhället vilket till stor del gagnas av ungdomar. I dag är det därför inte ovanligt att elever i grundskolan sitter påtända i skolorna och riskerar därmed hamna i missbruk, utslagning, olycksfall och brott. Självmordstatistiken är hög i Sverige som till stor del kan vara missbruksrelaterad och många unga kvinnor prostituerar sig för att finansiera sitt missbruk.
Tidigare bedrev tre starka folkrörelser kampen mot rusdryckerna vilka var frikyrkorörelsen, arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen. I dag känns det som att arbetet mot ett nyktrare Sverige avstannat samtidigt som man tycks blunda för den drogepidemi som sköljer över landet. När det gäller Svenska kyrkan riktar man i huvudsak sina intressen till att lyfta människor ut materiell fattigdom utifrån ett globalt perspektiv. Detta är givetvis helt enligt den kristna tanken men fokuserar man enbart på den yttre välfärden och glömmer det andliga tillståndet tenderar mycket gott arbete gå förlorat. En förutsättning för att lyckas med arbetet att lyfta människor från fattigdom och social misär krävs många gånger en djupare insikt kring människors fångenskap i allehanda beroendeproblematik och dysfunktionella relationer till familj och eventuellt kriminella nätverk. Hjälp till självhjälp att återfå sitt förstånd, sin egen vilja och personlighet kan göra underverk till en kvalitativ och bättre hållbar samhällsutveckling.
Inom många behandlingshem kännetecknas missbruk som en andlig sjukdom, i det att människor någonstans på vägen, genom sökande av stresslindring, befrielse av ångest och ökat välbefinnande tappar bort sig själva i ett kemiskt beroende. En missbrukare utvecklar således en missbrukarpersonlighet vilken kännetecknas som manipulativ och oberäknelig. Att se en familjemedlem få en dylik ny personlighet är en stor sorg och bedrövelse för anhöriga, arbetskamrater och vänner som tyvärr är en tyst och bortglömd grupp i samhället. Då i stället många före detta missbrukare bevisligen lyckats byta ut sitt missbruk mot en personlig tro borde kampen mot missbruket vara en given roll för Svenska kyrkan. Sverigedemokraterna önskar därför att Svenska kyrkan medvetandegör missbrukets konsekvenser i samhället i det man istället visar på den andliga kraft som Kristus undervisat om.
Gävle den 27 juli 2010