Svenska kyrkans arbete med samhällsaktörer och i arbetslivet

Motion 2010:69
av Marta Axner


Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att göra en inventering av Svenska kyrkans ”närvaroarbete” hos samhällsaktörer, i arbetslivet och på institutioner.

Motivering

Att Svenska kyrkan är en del av samhället och en viktig samhällsaktör både lokalt och nationellt börjar bli allt mer självklart såväl för Svenska kyrkan själv som för andra samhällsaktörer. På många sätt och i olika former samarbetar församlingar, samfälligheter, stift och Svenska kyrkans nationella nivå med andra organisationer och institutioner, arbetsplatser och sammanhang där människor träffas. Det här arbetet tar sig uttryck på olika sätt, men det som den här motionen rör är det ”närvaroarbete” där Svenska kyrkans anställda eller frivilliga finns närvarande och möter människor på andra ställen än kyrkans hemmaplan, samt det som ofta löst kallas för kyrka-arbetslivsfrågor.

Arbetet med kyrka-arbetslivsfrågor har organiserats på olika sätt över tid. Det är ett område som inte är självklart definierat och som hanteras på olika sätt på olika nivåer inom Svenska kyrkan. Sedan 2008 finns ansvaret för frågorna hos kyrkokansliet efter att under ett antal år organisatoriskt legat på Svenska kyrkans Arbetslivscentrum på Bräcke Diakoni. Två personer har uppehållit kontakterna inom området kyrka-arbetsliv, tio procent för Nätverket Kyrka-Arbetsliv i Samverkan (www.skr.org/kyrka-arbetsliv), ett nätverk med arbetsmarknadens parter, samt tio procent med kyrka-polisarbete.

Lokalt finns många församlingar och stift som arbetar med arbetslivsfrågor, som samarbete med lokalt näringsliv och arbetsgivare eller besök på stora arbetsplatser. Kyrka-arbetslivsarbetet i den formen har en hel del gemensamt med en del annan närvaroverksamhet, som besök och verksamhet inom sjukhuskyrkan, kriminalvården, universitetskyrka/studentpräster, flygplatser, polis och räddningstjänst och samarbete med skolan, för att nämna några typer. Det här är verksamhet som till sin karaktär är lokal och måste anpassas och utgå ifrån den lokala församlingens och platsens förutsättningar. Samtidigt finns det mycket att lära av varandra och stora utbyten att göra – dels mellan olika församlingar och stift, men också mellan olika sorters verksamheter. Exempelvis sjukhuskyrkan är ju inte bara besök bland sjuka, utan också en närvaro på ortens stora arbetsplats. En del av dessa frågor organiseras genom Sveriges kristna råd, annat genom Svenska kyrkan själva och ytterligare andra i olika lokala konstellationer.

Förslaget i denna motion går ut på att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att göra en inventering av detta arbete på olika nivåer för att se vilket arbete som sker inom olika sektorer och vilka lärdomar som kan göras över gränserna, såväl geografiska som organisatoriska. Uppdelningen med å ena sidan kyrka-arbetslivsfrågor och å andra sidan olika typer av närvaroarbete på olika institutioner gör att det saknas ett helhetsgrepp och överblick över närliggande och allt viktigare arbete, både ur diakonal synpunkt och som mötesplats för våra medlemmar och potentiella medlemmar.

Uppsala den 26 juli 2010
 

Marta Axner (S)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
   Mot 2010:69 

Betänkanden
KL 2010:08

Debattinlägg
§ 118

Beslut av ärende
§ 153

Behandling av ärende
§ 118

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2010:09

Snabbprotokoll
2010 kl_08