När infaller första måndagen i advent?

Motion 2010:48
av Per Ingvarsson


Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå en ändring i 28 kap. i kyrkordningen så att det anges att adventstiden börjar den 27 november.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att det kommuniceras på ett lämpligt sätt.

Motivering

För väldigt många finns det nog bara adventssöndagar och inget annat under advent och detta sätt att tänka har också lett till den mycket vanliga föreställningen att det finns fyra advent, 1:a, 2:a, 3:e och 4:e advent (såg detta senast på vårt eget intranät under kyrkoåret). Men det finns bara en adventstid och likaväl som det finns fyra adventssöndagar så finns det flera adventsmåndagar, adventstisdagar etc. Men när infaller då första måndagen i advent? Innan har jag alltid tänkt att advent börjar med första söndagen i advent och att första måndagen i advent därmed alltid infaller måndagen efter ”första advent”. Men jag tror att jag har haft fel när jag påstått att den alltid kommer efter första söndagen i advent. Mest logiskt är faktiskt att adventstiden börjar 27 november och att den alltså håller alltid på i 4 veckor. Första måndagen i advent infaller då alltid den måndag som är mellan den 27 november och 3 december, andra måndagen i advent infaller då alltid den måndag som är mellan den 4 och 10 december, tredje måndagen i advent infaller då alltid den måndag som är mellan den 11 och 17 december och den fjärde måndagen i advent infaller då alltid den måndag som är mellan den 18 och 24 december. Detta gäller naturligtvis också för övriga veckodagar.
Varför är det så här? Vi har två stycken fester som hela kyrkoåret är uppbyggt kring. Julfesten och Påskfesten.
Påskfesten
Påskens datum ändras från år till år beroende på hur månen visar sig. Det innebär att alla datum som har med påsken att göra är rörliga beroende på när påsken infaller. Men de infaller alltid på samma veckodagar år från år (septuagesima, fettisdagen, askonsdagen, skärtorsdagen, långfredagen, Kristi himmelsfärdsdag etc.).
Julfesten
Julens datum är dock alla fixerade till datum och utgår alla från den 25 december. 2 februari, kyndelsmässodagen, infaller 40 dagar efter jul. 9 månader innan (25 mars) är det (borde vara) Marie bebådelsedag. Johannes döparens dag är den 24 juni (infaller 6 månader innan jul då Johannes var ett halvår äldre än Jesus, att det inte är den 25 beror på att romarna räknade ”bakifrån” och då juni bara har 30 dagar blir det 24 istället för den 25) osv.
I konsekvensens namn är då även adventstiden reglerad till datum och inte till veckodag eftersom den tillhör julkretsen.
För 2010 innebär det att 27 november är första lördagen i advent, 28 novem¬ber är första söndagen i advent, 29 november är första måndagen i advent osv. Julafton infaller 4:e fredagen i advent. På det här sättet förekommer alla veckodagarna fyra gånger innan jul, julafton inräknad som då alltid infaller 4:e måndagen–söndagen i advent (och vi får därmed också alltid fyra veckor på oss till alla julförberedelserna!). Långt bak i tiden var julfastan 40 dagar och började vid Mårtengås vilket var julens motsvarighet till påskens fettisdag. Sedan förkortades advent och nu är den alltså 28 dagar (varken mer eller mindre).
Svar på rubriken är alltså att första måndagen i advent infaller den måndag som kommer mellan den 27 november och 3 december.
Det här underlättar ju också när man skriver t.ex. andaktsböcker för adventstiden. Man vet då att det alltid är 28 dagar det handlar om.
Då detta är mycket oklart föreslår jag att man en gång för alla fastställer detta och också informerar om detta på ett lämpligt sätt.

Linköping, andra fredagen i advent, a. D. 2009


Per Ingvarsson (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
   Mot 2010:48 
Mot 2010:51

Betänkanden
G 2010:07

Debattinlägg
§ 069

Beslut av ärende
§ 091

Behandling av ärende
§ 069

Snabbprotokoll
2010 g_07

Läronämndens yttrande
Ln 2010:3y