Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att ta fram förslag om att inkorporera FN:s konvention om barnets rättigheter i kyrkoordningen samtidigt som de grundläggande principerna i konventionen förs in i kyrkoordningen genom transformering.
Motivering
”I kristen tro intar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet.” När denna formulering antogs i kyrkoordningen stödde man sig på FN:s konvention om barnets rättigheter som inför antagandet av kyrkoordningen fyllde tio år.
Sedan dess har Svenska kyrkan på olika nivåer försökt hantera frågan om hur barnets särställning ska kunna säkras i beslut och verksamheter. Den vanligaste vägen har varit att arbeta med olika former av barnkonsekvensanalyser. Vid utskottsarbetet under Kyrkomötet 2009 runt motionerna 2009:9 och 2009:55 konstaterade dock Kyrkolivsutskottet bl.a. att ”detta har skett med skiftande resultat, och det har visat sig att det inte är så enkelt att utarbeta en barnkonsekvensanalys”. Utskottet konstaterar också att ”om ett nytt perspektiv ska integreras måste detta genomsyra myndighetens eller organisationens centrala dokument för att det ska bli fart på det praktiska arbetet”.
Slutsatsen av dessa resonemang och erfarenheter är en enda: för att integrera ett barnperspektiv som genomsyrar hela Svenska kyrkan bör Barnkonventionen inkorporeras i kyrkoordningen samtidigt som de grundläggande principerna förs in i kyrkoordningen genom transformering, dvs. genom att anpassa kyrkoordningen till konventionen. Detta är också den implementeringsmetod som förespråkas av FN:s barnrättskommitté.
Svenska kyrkan är en av de organisationer som driver frågan om att FN:s konvention om barnets rättigheter bör inkorporeras i svensk lag. Vi använder också i olika sammanhang, t.ex. i flyktingfrågan, konventionen i vår granskning av stat och myndigheter. För att bli trovärdiga bör vi därför nu själva gå före och inkorporera konventionen i kyrkoordningen.
Genom att inkorporera konventionen istället för att försöka arbeta med olika former av barnkonsekvensanalyser ger vi också stift och församlingar ett tydligt och användbart redskap för att arbeta utifrån ett barnperspektiv. Att inkorporera barnkonventionen samtidigt som de grundläggande principerna förs in genom transformering är helt enkelt att ta vår egen kyrkoordning på allvar. ”I kristen tro intar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet.”
Västerås, Borlänge och Folkärna den 5 juli 2010
Thomas Söderberg, biskop Lars Rydje (S) Karin Perers (C)