Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uttala sig för att Svenska kyrkans hemsidor på försam-lings-, stifts- och riksnivå tydligare ska peka på Guds existens och det kristna trosinnehållet.
Motivering
I ett modernt IT-samhälle utgör hemsidorna för församlingar, stift och rikskyrka ett naturligt kommunikationsmedel. Genom hemsidan visar man vad man står för och vill lyfta fram.
Men hur är det med viljan, kraften och frimodigheten på hemsidenivå inom Svenska kyrkan att peka på Guds existens och den kristna trons djupa innehåll och rikedom? Detta är några av de frågor som tas upp av krönikören Elisabet Sandberg i Kyrkans Tidning 2010-06-10 under rubriken ”Kyrkosajter utan trosinnehåll”.
"Tänk dig följande. Du är i 50-årsåldern och barnen har blivit så stora att de klarar sig bra själva. Du har börjat få egen tid till dina fritids-intressen, och till att fundera: Var det så här livet blev? Finns det inget mer?
En kväll sitter du vid datorn för att få lite ordning på tankarna och söker efter Svenska kyrkan på nätet. Du vill möta din hemkyrka och söker på församlingen i din stad, till exempel Svenska kyrkan i Växjö.
Den som gör precis så och skriver in de orter där det finns en domkyrkoförsamling finner inte mycket som har med Gud att göra. Inte heller finner den som vill stilla sin längtan efter en tro något matnyttigt.
När jag går igenom de tretton domkyrkoförsamlingarnas webb-platser möter jag en kyrka som vill att människor ska komma men den säger aldrig riktigt varför. Evenemangen dominerar på försam-lingarnas startsidor, det är tips på konserter, pilgrimsvandringar, föreläsningar och förstås tider för gudstjänsterna.
Några har lagt länkar till konfirmationen på ingångssidan, när jag klickar vidare där finns det mycket om att tro men den informationen passar inte riktigt den som är medelålders. Bara hälften av församlingarna har en länk om att vara medlem, men när jag klickar där finns det oftast ett resonemang kring ekonomi. Och att kyrkan behöver mina pengar för att klara av att hålla kyrkorna öppna och verksamheten igång.
Under medlemsflikarna finns alltså oftast inget om att ha en tro och vad det betyder att ingå i den kristna gemenskapen. De sajter som nämner något om att tro är Härnösands och Visby domkyrko-församlingar men den senare gör det utifrån frågan ”nyfiken på dig själv?”. Det är alltså inte Gud jag ska vara nyfiken på utan på mitt eget psyke. Och förstås undrar jag varför det är så här."
Det är alltså uppenbart att i detta sammanhang bara hälften av de utvalda församlingarna har en länk om att vara medlem, dock snarare om ekonomi, kyrkobyggnader och verksamhet än det kristna trosinnehållet – eller varför det är angeläget att möta Jesus Kristus.
Krönikans innehåll och frågor kan få oss alla att självkritiskt ställa oss frågan om varför medlemsutvecklingen inom Svenska kyrkan är så negativ – trots det enormt fina glädjebudskap om tro, hopp och kärlek Gud givit sin skapelse, mänsklighet, kyrkor, ja, oss alla, att förmedla vidare.
Därför anser jag att Svenska kyrkans hemsidor på församlings-, stifts- och riksnivå tydligare ska peka på Guds existens och det kristna trosbudskapet – så att de som söker sig till dessa hemsidor kan få ta del av och kunskap om vår kyrkas kristna tro.
Mora den 27 juni 2010