Previous PageTable Of ContentsNext Page

Bilaga 6
Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet
Verksamhetsberättelse 1997

1 Huvuduppgift

SKUT har uppdraget att bedriva Svenska kyrkans verksamhet bland de svenskar som under längre eller kortare tid befinner sig utanför Sveriges gränser. Den 1876 påbörjade verksamheten bland sjöfolk har efterhand utökats till att omfatta ett genomsnitt av Sveriges befolkning och ansvaret för den kyrkliga verksamheten bland alla dessa har följdriktigt lagts på SKUT. Genom att tillvarata de unika tillfällen till kontakter som ges i utlandskyrkan har evangelium förkunnats både i gudstjänster och genom diakonala insatser.

    Verksamhetens nordiska inriktning har från första början varit självklar liksom det internationella samarbetet med befintliga systerorganisationer. Naturligt följer också ett ansvar för de lokala ekumeniska kontakter som blir en del av SKUT:s vardagliga verksamhet i värdlandets kyrkomiljö.

    Uppdraget omfattar också det grundläggande arbetet i hemlandet, där SKUT genom ombudsverksamhet och informationsinsatser skall nå ut till församlingar och allmänhet. Likaså skall nämnden ansvara för det betydelsefulla arbetet med rekrytering och utbildning av personal till utlandsverksamheten, samt samla in medel till verksamheten.

    Ombudsmötet har i sin nämndinstruktion uttryckt uppdraget på följande sätt:

    att ansvara för Svenska kyrkans verksamhet på platser där det finns ett betydande antal svenska sjömän, turister och/eller utlandssvenskar samt i anslutning härtill förekommande lokala ekumeniska kontakter,

    att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med motsvarande organ på nordiskt och internationellt plan,

    att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med Handelsflottans kultur- och fritidsråd,

    att i samverkan med Svenska kyrkans övriga utrikesorgan utveckla ekumeniska och internationella kontakter

    att genom sina ombud och på annat sätt förmedla kunskap till församlingar och enskilda och nämndens verksamhet,

    att svara för rekrytering, anställning och utbildning av den utlandsbaserade personalen,

    att främja jämställdhet mellan män och kvinnor inom nämndens ansvarsområde,

    att samla in medel för den verksamhet som bedrivs inom nämnden.

2 Uppföljning av särskilda mål

Inför perioden 1997-99 angav nämnden följande mål:

Den påbörjade försöksperioden med regionala konferenser för hela arbetslagen skall fullföljas och utvärderas.

    Detta arbete pågår och en regional konferens har, som framgår nedan, hållits för ca hälften av SKUT:s personal i Europa. Utvärdering kommer att ske mot slutet av innevarande år, då försökperioden är slut.

Strävan mot att allt fler församlingar förmår bära sina egna driftskostnader skall fortsätta.

    Detta arbete pågår fortlöpande och har under året nått ännu en bit på väg. Det av SKUT utsända verksamhetsbidraget till kyrkorna har minskat och kyrkornas egna andel av driftskostnaderna ökat. Flera kyrkor bär helt sina driftskostnader.

SKUT skall fortsatt sträva efter att utveckla samarbetet mellan de nordiska sjömans- och utlandskyrkoorganisationerna.

    Arbetet i enlighet med detta mål pågår kontinuerligt genom SKUT:s medlemskap i Nordiska sjömans- och utlandskyrkorådet.

    SKUT:s samarbete med nordiska och övriga systerorgan har fortsatt under året genom det fortlöpande planeringsarbete som sker på nordisk och internationell bas och som tagit sig uttryck i ett par samlingar för de nordiska verksamhetscheferna. Den mest utvecklade samverkan har SKUT och den Norska utlandskyrkan med ett tiotal samarbetsplatser, gemensamt deltagande i respektive personalkonferenser och med planeringsmöten varje termin på kanslinivå. Samarbetet i Hongkong och San Francisco nämns särskilt nedan. Effekten av detta samarbete är större kontaktyta med minimala ekonomiska insatser.

Strävan att inlemma SKUT:s verksamhetsplatser i Svenska kyrkans IT-satsning, bland annat genom anslutning till Internet skall fortsätta.

    Detta är ett arbete som pågår. För närvarande är 25 utlandskyrkor anslutna till internet och ytterligare några kommer att anslutas under innevarande år. Samtliga kyrkor utanför Europa är redan anslutna. Möjligheten att sända och ta emot e-post innebär en radikal förbättring av möjligheterna till fortlöpande och nära kontakt, både utlandskyrkorna emellan och med Sverige. Alltflera kyrkor skaffar sig egna hemsidor. Detta arbete sker i nära samverkan med kyrkokansliet.

Den påbörjade satsningen på ombudsutbildning skall fullföljas.

    Detta arbete pågår och har, som redovisas nedan, resulterat i en särskild utbildningsresa, en för Lutherhjälpen, SKM och SKUT gemensam ombudsutbildning och en gemensamt framtagen ombudspärm.

Nivån på insamlingsresultatet skall bibehållas eller, om möjligt, höjas.

    Detta mål har kunnat nås då det totala insamlingsresultatet överstiger föregående års resultat. En orsak till detta är en större testamentsgåva, över 2 miljoner kronor, som mot slutet av 1997 kom SKUT till del. Resultatet av församlingskollekter och av det enskilda givandet har också förbättrats. Se vidare nedan.

Riksmöte skall arrangeras under senare delen av perioden.

    Detta arbete pågår och har under 1997 lett till att en projektgrupp bildats. Beslut har fattats om att SKUT:s riksmöte, i juni 1999, skall hållas i Borgholm.

3 Verksamhetsåret i korthet

Utlandsverksamheten

SKUT:s uppdrag att ansvara för Svenska kyrkans verksamhet bland svenskar utom-lands kan bara delvis beskrivas genom den bilagda översikten av utlandskyrkorna (bilaga 1). Det positiva siffermaterialet är ofta mer än beskrivning av en livlig och växande verksamhet. Det betyder enskilda människors möten med evangeliets budskap vid tillfällen och på ett sätt som når på djupet.

    När man läser den korta översikten från respektive verksamhetsplats kan denna naturligtvis inte beskriva allt som sker ens i statistik, eftersom enbart en begränsad del av denna redovisas. De många gudstjänster som sker på orter utanför respektive SKUT-kyrkas egen lokal är inte medtagna här, inte heller de besök på företag och de otaliga informationer bland nyanlända resenärer som sker på turistorterna. Den stora och ur kyrkans synpunkt så glädjande besöksgruppen av ungdomar i 20-25-årsåldern, som varje år gör utlandskyrkan till sitt andra hem, bör ständigt lyftas fram som en ovärderlig möjlighet och uppgift i SKUT:s arbete. Arbetet i mamma-barn grupper är ett annat växande inslag i kyrkornas verksamhet.

    Antalet besökare i de svenska utlandskyrkorna ökade kraftigt under 1997. Antalet beräknas till 823 000 besökare. Ökningen visar att utlandskyrkorna tillgodoser ett stort behov och noteras kan att antalet ungdomar som besöker SKUT:s kyrkor och deltar i dess arbete blir allt fler. Antalet gudstjänstbesökare är flest i de stora europeiska städerna.

    Antalet besök ombord på fartyg i hamnstäderna minskar för varje år parallellt med att den svenska sjöfarten minskar. Förutom hembesök och sjukbesök gjordes under året nästan 400 fängelsebesök, varav tre fjärdedelar i ett enda land, Thailand.

    De yttre förutsättningar som förändrats i utlandsverksamheten är bl.a. tillskotten i verksamheten som skett genom det nordiska samarbetet. Under 1997 har ett långvarigt frivilligt arbete blivit synligt i SKUT:s statistik, när nu ett år med 20% tjänst för SKUT av SKM:s utsände präst i Hongkong blivit verklighet. Detta sker inom ramen för den Danska sjömanskyrkans verksamhet på den internationella Sjömanskyrkan och Mariners' Club i Hongkong. Ett gott exempel på samarbete på alla tänkbara plan.

    Ett nytt namn i verksamhetsöversikten för 1997 är också San Francisco, där det första året med svensk assistent på den Norska sjömanskyrkan redovisas. En efterläng-tad förstärkning på en plats där många svenskar, inte minst ungdomar, nås av verksamheten.

    Nytt var också samverkansbesöket i Moskva i december 1997. Där bedrivs sedan något år en gudstjänstverksamhet av Norska utlandskyrkans resande präst. På anmodan av den stora svenska gruppen i Moskva (c:a 500 personer) besöktes den skandinaviska kolonin. Gudstjänst firades med svensk präst från SKUT och SKUT fortsätter detta samarbete med regelbundna årliga besök.

Konferenser

Under tiden 26 juni - 3 juli 1997 hölls SKUT:s prästkonferens på Royal Holloway, utanför London. Programmet behandlade bl.a. det statliga och kyrkliga utredningsar-betet. Vidare förekom samtal mellan utlandsprästerna och nämndens ledamöter, samt ett seminarium om kristen etik och bibeltolkning. Det var dagar fyllda av samtal, föreläsningar, seminarier och gudstjänster. Samtliga andakter och gudstjänster hölls av konferensens kaplan, kyrkoherde Lennart Lundström, SKUT-rådsordförande i Strängnäs stift.

    Den 9-13 oktober hölls Regionalkonferens i Las Palmas, Gran Canaria. Samtliga SKUT:s utsända, samt ett stort antal lokalt anställda, vid kyrkorna Tyskland, Spanien, Italien, Österrike, Schweiz, Cypern, Grekland och Polen deltog. Programmet kom till stor del att handla om målskrivning och kvalitetssäkring. Tillsammans med de lokala församlingarna firades kvällsmässa i engelska kyrkan i Las Palmas samt högmässa i svenska kyrkan i San Agustin.

Rekryteringsfrämjande åtgärder

Ungefär 250 personer har anmält sig till SKUT:s intressregister för utlandstjänst (gäller biträdande personal). Den 6-7 december hölls den årliga rekryteringshelgen i Uppsala till vilken ett 20-tal personer inbjudits. Utöver information, om vad det innebär att arbeta för SKUT, intervjuades deltagarna och samtliga deltog också i olika grupparbeten. SKUT arbetar också med andra former av rekryteringsfrämjande åtgärder. Information sprids t.ex. vid arbetsmarknadsdagar som arrangeras av olika utbildningsinstanser, vid samlingar för SKUT-ombud och vid andra rikskyrkliga samlingar.

Introduktionsdagar

Årets introduktionsdagar för nyanställda hölls den 26-30 maj med 21 deltagare. Syftet är att ge en god förberedelse både mentalt och praktiskt inför det kommande arbetet. Dagarna är mycket värdefulla ur olika aspekter. De ger dels en möjlighet för de utresande och kanslipersonalen att lära känna varandra väl samt för de utresande att lära känna några av sina blivande kollegor runt om i världen. Veckan avslutades med en sändningsgudstjänst i Uppsala domkyrka som förrättades av ärkebiskop KG Hammar.

    Under 1997 tjänstgjorde 109 personer i SKUT:s utlandsverksamhet, varav i tjänster som assistent/husmor 52 kvinnor och 24 män och i prästtjänster 5 kvinnor och 28 män. Utöver ordinarie personal har 7 emeritiprästpar arvoderats för säsongstjänstgöring.

Verksamhet i Sverige

Ordförandekonferens

Konferens med stiftens SKUT-rådsordförande var förlagd till Svenska kyrkan i Paris. Ett presidium, bestående av tre ledamöter, valdes. Under hösten inbjöds samtliga ord-förande till ett extra möte i Uppsala med anledning av förändringarna på det gemen-samma Kyrkokansliet. Avdelningschefen för kyrkolivets utveckling, liksom utbildarna och representanter från information och insamling, fick tillfälle att träffa dem.

Kontraktsombudsutbildning

Under hösten gjordes en utbildningsresa till New York för SKUT:s kontraktsombud. Den gjordes i samarbete med SKS och var en studiecirkelledarutbildning samtidigt som de femton deltagarna fick goda inblickar i SKUT:s omfattande verksamhet i New York.

SKUT:s ungdomsmaterial

Ung Utomlands - SKUT:s ungdomsmaterial - har under året bearbetats och kommer i mars 1998 att vara klart i ny version. Materialet är framtaget i samarbete med Svenska Kyrkans Unga. Ungdomspaketet innehåller längta ut längta hem - ungdomshäfte med tillhörande studiehandledning och en video med namnet himla mycke' kyrka.

Information

Kyrkokansliets medarbetare på enheten för kommunikation och media har under året följt och drivit frågor rörande SKUT:s kommunikation. Vidare har man svarat för pro-duktion av Ute och Hemma samt pressbevakning.

    I syfte att öka kännedomen och kunskapen om SKUT:s arbete har personal från enheten under 1997 bl.a. gjort studieresor till Sjömanskyrkan i Liverpool och London. På prästkonferensen utanför London fanns enheten representerad med ett antal medarbetare, och under sändningsveckan för SKUT:s nya medarbetare deltog de med egna pass. Likaså har enheten under året deltagit i SKUT:s ordförandekonferens, ombudsmöte och arrangerat referensgruppsträffar med representanter från stift och församlingar.

Materialproduktion

Under 1997 har materialet Pass Upp, som vänder sig till ungdomar, uppdaterats och omtryckts, liksom adressfoldern. En populärversion av verksamhetsberättelsen har producerats och tryckts. Enheten har tillsammans med Utbildning/ombud arbetat fram och producerat en diakonifolder för ombudsarbetet.

Profilering/marknadsföring, pressaktiviteter

SKUT:s profilering/marknadsföring har under 1997 koncentrerats till annonsinföranden i ICA-Kurirens Allt om sommaren, Studentliv, Vagabond, m.fl. tidningar. I samband med SKUT:s kollekter och under höstinsamlingen har återkommande annonsering skett i Kyrkans Tidning och Kyrkans Tidnings sommarmagasin respektive adventsmagasin.

    Pressaktiviteter har genomförts i samband med SKUT:s sändningsvecka och de nya medarbetarna samt vid de olika kollekterna/höstinsamlingen.

Ute och hemma

Tidningen Ute och Hemma har under 1997 utkommit med sex ordinarie nummer samt jultidning. Under året har reportageresor gjorts till Köpenhamn och Paris. En bearbet-ning/analys av en tidigare utförd läsarundersökning har genomförts.

Insamling, enskilt givande

Gåvomedelsrapporten för 1997 visar på ett totalt insamlingsresultat på 14,2 miljoner. Det är en ökning med 1,8 miljoner jämfört med 1996, där flera viktiga källor bidrar, inte minst detta år har testamentsgåvor lyft resultatet.

    Det är särskilt roligt att se att gåvorna från enskilda givare har ökat med 58% och att församlingskollekterna ökat med 22%.

    Antalet SKUT-vänner, dvs. de regelbundna givarna, har ökat med 10% under året. Anledningen är en värvningskampanj. Den rekommenderade lägsta månadsgåvan har även höjts till 50 kronor. Det totala enskilda givandet till SKUT har under 1997 ökat med 58%.

Riks- och församlingskollekter, höstinsamlingen

Kollekter är mycket viktiga för att Svenska kyrkan i utlandet skall kunna fortsätta finnas på plats bland svenskar utomlands. Mer än hälften av de insamlade medlen till SKUT kommer från kollekter. Församlingskollekterna i Sverige har ökat rejält under 1997 - ett bevis på att SKUT-ombuden gjort ett mycket bra arbete i sina församlingar. De tre rikskollekterna på påsken, på sommaren och under hösten ligger på samma nivå som under 1996, totalt närmare 6,2 miljoner.

    Kollekten under höstinsamlingen gav närmare 2,6 miljoner kronor. Därtill kommer övrig insamling under insamlingsperioden. Det slutgiltiga resultatet visar på en minskning med ca 6%. Insamlingsenheten har märkt ett bra engagemang hos ombud och präster under perioden. De för året nya myntrören för insamling har på många ställen mottagits positivt och kommer därför finns med även 1998.

Syföreningar/arbetskretsar

En av SKUT:s viktigaste givargrupper är syföreningarna/arbetskretsarna. Härifrån kom-mer inte bara trogna förböner och ekonomiskt stöd. Även julklappar till sjöfolk i främmande hamnar kan, mycket tack vare arbetskretsarna, sändas ut varje år i tusental.

Minnes- och hyllningsblad

Nya minnes- och hyllningsblad har tagits fram under året. Efterfrågan på dessa har varit mycket stor.

4 Framåtblickar

I mål- och rambudgetskrivelsen pekas på ett antal för SKUT:s verksamhet viktiga frågor. Nämnden för SKUT kommer under den tid skrivelsen omfattar att aktivt arbeta med dessa. Detta uttrycks i de inriktings- och effektmål som angivits. I det följande kommenteras detta i all korthet.

    Den verksamhet som SKUT har ansvar för bland svenskar i utlandet har sin grund i dopbefallningens ord som talar om det ansvar också Svenska kyrkan har för de "sina." Oavsett vad som sker i framtiden består det ansvaret.

    Därtill kommer de faktorer som påverkar framtidens utveckling, först då själva verksamhetsunderlaget, de många grupper av svenskar som befinner sig i utlandet. Här ser framtiden ut att innebära ständigt ökande utlandsvistelser, både inom den europeiska gemenskapen och i resten av världen, då ett växande antal svenskar söker sig ut på den internationella arbetsmarknaden. Ett fortsatt utbyte av stundenter och forskare innebär också fler kontakter. Detsamma gäller turismen som fortfar att öka, såväl den med kort som med lång vistelsetid i solvarma länder, i medelhavsområdet och världen över.

    Den positva utvecklingen när det gäller kunskapen om och inställningen till SKUT:s verksamhet, som man möter hos kyrkfolket och allmänheten i övrigt, kan också förväntas fortgå. I samma takt som man genom de ständigt ökande utlandskontakterna, får egna efarenheter av SKUT:s arbete, växer intresset och kunskapen om SKUT här hemma.

    SKUT-kyrkornas egna ekonomiska ansvar har också vuxit markant under de gångna decennierna och bidragit till att verksamhetsnivån har kunnat öka i så stor omfattning.

    Gåvor och kollekter i Sverige har hållit sig på ungefär samma nivå under senare år.

    Tyvärr har kyrkofondsbidraget inte ökat under de gångna sex åren, vilket betyder att ekonomin nu är den mest oroande och verksamhetsbegränsande faktorn för SKUT. Därför står nämnden inför uppgiften att av ekonomiska skäl behöva skära ner betydelsefulla delar av SKUT:s verksamhet.

    Med stor tacksamhet över de gåvor och anslag som hemmakyrkan bidrager med, hoppas självfallet SKUT att framtiden ska innebära ökade anslag och gåvoinkomster som möjliggör för SKUT att möta de ökande behoven.

5 SKUT-nämndens ledamöter och ersättare

Ordinare

Utredare Inger Krantz, 1:a vice ordförande, komminister Margareta Carlenius, kyrko-herde Gunnar Prytz, riksdagsledamot Karin Israelsson, ordförande, jur.kand. Catharina Månsson, företagare Ann-Marie Nylander, kontraktsprost Björn-Eric Carlsson, intendent Kristian Nylund, kyrkoherde Jan Anders Jansson, 2:e vice ordförande.

Ersättare

Utredningschef Lars Starkerud, Reidar Gustavsson, ombudsman Johan Holm (fyllnadsval efter Börje Persson), frilansjournalist Inga-Lis Moberg, lärare Elsa Spännar, församlingsassistent Monica Karlsson, konsult Erna Arhag, Åhus (fyllnadsval efter Maria Tisell), redaktör Bengt Olof Dike, docent Eva Forssell Aronsson.

    Under året avsade sig ersättarna Börje Persson och Maria Tisell sina uppdrag i nämnden. Kyrkomötet 1997 utsåg Johan Holm och Erna Arhag till nya ersättare.

Arbetsutskott

Ordinarie

Karin Israelsson, ordförande, Inger Krantz, 1:a vice ordförande, Jan- Anders Jansson, 2:e vice ordförande, Björn-Eric Carlsson.

Ersättare

Catharina Månsson., Lars Starkerud, Eva Forssell-Aronsson, Bengt Olof Dike (t.o.m. 25 mars 1997), Kristian Nylund (fr.o.m. 25 mars 1997).

Personalutskott

Ordinarie

Margareta Carlenius, ordförande, Kristian Nylund, vice ordförande (t.o.m. 25 mars 1997) Bengt Olof Dike (fr.o.m. 25 mars 1997), Ann-Marie Nylander, vice ordförande (fr.o.m. 25 mars 1997).

Ersättare

Gunnar Prytz, Elsa Spännar, Erna Arhag.

Nämnden/stiftelsen har sammanträtt: 3-4 februari, 25 mars, 30 maj, 30 september, 24 november.

    Arbetsutskottet har sammanträtt: 8 januari (telefonsammanträde), 18 mars, 25 mars, 24 april (telefonsammanträde), 13 maj, 15 september, 11 november, 3 december (telefonsammanträde).

    Personalutskottet har sammanträtt: 16 januari (telefonsammanträde), 23-24 januari, 28 januari (telefonsammanträde), 12 februari (telefonsammanträde), 25 april (tele-fonsammanträde), 20 april (telefonsammanträde), 20 maj (telefonsammanträde), 26 maj (telefonsammanträde), 13 juni, 23 juni, 11 september (telefonsammanträde), 17 oktober (telefonsammanträde), 10 november (telefonsammanträde).

Bilaga 1
Översikt över utlandskyrkorna 1997 (1996)

All kyrklig verksamhet i de svenska utlandskyrkorna står under SKUT:s huvudmanna-skap, ibland associerad eller registrerad under olika juridiska former i värdlandet. En utredning pågår i syfte att klarlägga dessa och betydelsen i förhållande till SKUT:s huvudmannaskap. Detsamma gäller lokaler/bostäder där utredning också pågår om SKUT centralt (stiftelsen) eller lokalt står som ägare och i vilken balansräkning dessa då ska ingå. I de fall SKUT äger lokaler är dessa en del av stiftelsens förvaltning. På somliga platser är SKUT-personalen attacherad i verksamhet som drivs och lokaler som ägs av t.ex. Norska Sjömanskyrkan.

 

EUROPA

 

Belgien

 

Antwerpen (1909)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent och två husmödrar.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 13 683 (13 409) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 2 555 (1 827) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 883 (1 073), i hem 70 (20), på sjukhus 6 (21), i fängelse 0 (0).

Huvudsakliga målgrupper:

I verksamheten kan man urskilja tre tydliga målgrupper. Det är sjöfolket, långtradarchaufförer och de i Flandern fastboende svenskarna. De senare är, i jämförelse med Bryssel-området, ganska få, ca 5-700 personer.

Särskilda noteringar:

Under året har kyrkan firat sitt 25-årsjubileum. I kyrkans verksamhetsberättelse för 1997 noteras att man för fjärde året i rad kan notera ett ökat antal gudstjänstbesök. Minskningen av antalet båtbesök är i verkligheten inte alls så stor som siffrorna kan ge sken av, utan beror på att statistiken förs enligt delvis andra principer än tidigare. I realiteten är det snarast fråga om oförändrad nivå.

 

Handelsflottans kultur- och fritidsråd (HKF) har platsombud med kontor i kyrkans lokaler. Liksom på övriga platser där platsombud för HKF finns, sker ett konstruktivt samarbete.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har ej vigselrätt.

 

Bryssel/Luxemburg (1989)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent, en assistent-/kantor, en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 15 264 (16 083) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 5 849 (4 472) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 150 (57), på sjukhus 6 (12), i fängelse 0 (11).

Huvudsakliga målgrupper:

Antalet bofasta svenskar i Brysselområdet uppgår till ca 6-7 000. Dessa utgör den primära målgruppen.

Särskilda noteringar:

Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet hyr verksamhetslokal i den svenska fastigheten, och delar kyrkorummet med den svenska församlingen. Samverkan med kyrkan i Antwerpen sker bl.a. så att kyrkoherden i Bryssel och sjömans-prästen i Antwerpen en gång varje månad förrättar gudstjänster i varandras kyrkor.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Kyrkoherden förrättar även svenska gudstjänster i Luxemburg.

Vigselrätt:

Kyrkoherden i Bryssel har ej vigselrätt.

 

CYPERN

 

Ayia Napa (1990)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en emerituspräst, en assistent och en husmor under den tid då SKUT svarar för verksamheten.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under året besöktes lokalerna av totalt 10 710 (10 367) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 3 832 (5 003) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem och på sjukhus 223.

Huvudsakliga målgrupper:

Under sommarmånaderna utgörs underlaget huvudsakligen av svenska och norska korttidsturister. Under resten av året utgörs verksamhetsunderlaget huvudsakligen av charterföretagens långtidsgäster. Även fastboende svenskar och norrmän finns bland målgrupperna.

Särskilda noteringar:

Samarbetet med Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet har fortsatt. Norsk emerituspräst finns stationerad första halvåret och svensk emerituspräst under andra halvåret. Under 1997 har personalen förstärkts med norsk assistent resp. husmor under första halvåret och motsvarande svenska medarbetare under andra halvåret.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster förrättas i Nicosia, Larnaca och Limassol.

Vigselrätt:

Emeritusprästen har ej vigselrätt.

 

DANMARK

 

Köpenhamn (1901)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent/kantor, en assistent, en assistent/husmor och två husmödrar, varav en på deltid.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 47 295 (46 240) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 15 932 (17 359) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 2 412 (2 427) och på sjukhus 97 (77) samt i fängelse 10.

Huvudsakliga målgrupper:

Fastboende svenskar utgör den dominerande målgruppen.

Särskilda noteringar:

Enligt tillgängliga uppgifter bor det på Sjælland 5-8 000 svenskar. Sveriges medlemskap i EU har medfört att antalet nyinflyttade svenska familjer ökar.

 

Under 1997 har man i församlingen medvetet satsat på att utveckla sitt barn- och ungdomsarbete.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

Skagen (1909)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en husmor/kantor, två husmödrar, en assistent.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 36 110 (38 850) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 14 101 (15 010) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 585 (190).

Huvudsakliga målgrupper:

Turister och tillfälliga besökare är den ojämförligt största målgruppen. En annan viktig målgrupp är de svenska fiskare som kommer till Skagen. Antalet fastboende är litet, men en viss nyinflyttning finns.

Särskilda noteringar:

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag1 från SKUT.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har vigselrätt enligt dansk lag.

 

FINLAND

 

Helsingfors (1922)

Personal:

Kyrkoherden i församlingen har regeringens fullmakt på tjänsten.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.

Statistik:

I gudstjänster och andakter deltog 5 922 (5 312) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 3 (2), i hem 62 (59), på sjukhus 8 (6), i fängelse 0 (1).

Huvudsakliga målgrupper:

Arbetet inriktas i allt väsentligt mot fastboende.

Särskilda noteringar:

Under året har församlingen firat sitt 75- årsjubileum.

 

Som en konsekvens av de samtal som inititerades i samband med ärkebiskopsvisiationen 1996 har en arbetsgrupp, tillsatt av kyrkorådet, börjat arbeta med olika framtida utvecklings-modeller för församlingen. Detta arbete sker i nära samråd med SKUT.

 

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT. Lönebidrag till bitr. personal förmedlas.

Vigselrätt:

Kyrkoherden i Helsingfors har vigselrätt.

 

FRANKRIKE

 

Nice (1981)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en emerituspräst och en husmor (säsongsförordnade).

Lokaler:

Centrum för verksamheten är Stillegården i Haut de Cagnes.

 

I övrigt används lånade kyrkor för de gudstjänster som firas på en rad platser längs kusten.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 8 957 (4 401) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 933 (1 045) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem och på sjukhus 40 (12).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot de på Franska rivieran bofasta svenskarna.

Särskilda noteringar:

Även om de flesta besökarna kommer i samband med programsatta aktiviteter, fungerar Stillegården också som öppet hus för dem som söker sig dit.

 

Under året har ett närliggande kapell, Notre Dame, Haut de Cagnes, av kommunen och den katolska församlingen upplåtits för svenska gudstjänster.

 

Församlingen har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Förutom i Stillegården hålles gudstjänster i Monte Carlo, Cannes, S:t Raphael, Aix-en-Provence, La Turbie, S:t Honorat och Nice.

Vigselrätt:

Emeritusprästen har inte vigselrätt.

 

Paris (1626)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent och två husmödrar, varav en deltid.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av svenska staten ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt ca 60 000 (ca 60 000) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 15 899 (16 768) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem ca 49 (150), på sjukhus 120 (40), i fängelse 3 (5).

Huvudsakliga målgrupper:

Fastboende, turister, studenter, au pair-ungdomar tillhör de huvudsakliga målgrupperna.

Särskilda noteringar:

Det är svårt att uppskatta antalet bofasta svenskar inom församlingens verksamhetsområde. Församlingsbladet går dock regelbundet ut till över 2 000 adresser.

 

Antalet svenska studenter har fortsatt att öka, medan man kan notera en viss minskning av antalet au-pair ungdomar.

 

Varje lördag upplåts kyrkorummet för den egyptiska koptiska kyrkans gudstjänster.

 

Svenska skolan har sina lokaler i fastigheten.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har ej vigselrätt.

 

GREKLAND

 

Atén/Pireus (1976)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 10 503 (6 487) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 1 736 (1 968) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 51 (68), i hem 43 (78), på sjukhus 15 (68), i fängelse 5 (3).

Särskilda noteringar:

I arbetslaget ingår även en lokalt anställd finsk medarbetare.

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas i första hand mot fastboende skandinaver. Andra målgrupper är skandinaviskt sjöfolk och lastbilschaufförer.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Under vinterhalvåret svarar kyrkoherden för gudstjänster på Rhodos.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

Rhodos (1977)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en emerituspräst och en assistent/husmor, traktamentsförordnade.

Lokaler:

Gudstjänsterna hålls i S:ta Maria katolska kyrka och övrig verksamhet i anslutande lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 3 091 (5 798) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 1 686 (2 374) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 11 (37) och på sjukhus 58 (119).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas dels mot fastboende svenskar, dels mot turister.

Vigselrätt:

Emeritusprästen har ej vigselrätt.

 

ITALIEN

 

Rom (1973)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler. Gudstjänsterna firas i S:ta Katarinakapellet i Birgittas hus vid Piazza Farnese.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 11 210 (12 711) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 4 341 (4 274) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 62 (60).

Huvudsakliga målgrupper:

Den primära målgruppen är de fastboende svenskarna. Gudstjänsterna i S:ta Katarina kapellet samlar dock tämligen många turister och tillfälliga besökare.

Särskilda noteringar:

De diskussioner som under året förts om möjligheterna att finna andra och mer centralt belägna lokaler för vardagsverksamheten har visat att detta inte synes vara praktiskt och ekonomiskt genomförbart. Några mer aktiva ansträngningar i detta syfte görs därför för närvarande inte.

 

Till kyrkoherdens arbetsuppgifter hör också att svara för ekumeniska kontakter. Detta sker också, såväl genom kontakter med romersk-katolska kyrkan som med valdenserna. På uppdrag av Lutherska Världsförbundet deltar kyrkoherden i Vatikanens förberedelsearbete inför millenieskiftet. Detta sker genom att han är ledamot i "Comissione Ecumenica", en av de tio kommissioner som finns för förberedelsearbetet.

 

Verksamheten innefattar ett betydelsefullt regionalt arbete i norra Italien, inte minst i Milano. Gudstjänsterna i Norditalien har sammanlagt samlat 748 deltagare.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster förrättas i Milano, Turin och Genua.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har ej vigselrätt.

 

NEDERLÄNDERNA

 

Rotterdam (1909)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, två assistenter, tre husmödrar (varav två deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 8 743 (7 981) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 3 317 (3 464) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 1 042 (1 165), i hem 8 (15), på sjukhus 13 (31), i fängelse 2 (12).

Huvudsakliga målgrupper:

Sjöfolket fortsätter att vara en viktig målgrupp för verksamheten. Bland de fastboende finns många som bor permanent i Nederlän-derna, men också alltfler som bosätter sig för kortare tid.

Särskilda noteringar:

Liksom under föregående år kan man notera en viss ökning av antalet svenskflaggade fartyg som kommer till Rotterdam. Under 1997 kunde man notera över 1 000 anlöp.

 

En del av dessa fartyg går på charter och kommer mycket regel-bundet till Rotterdam.

 

HKF har platsombud stationerad i Rotterdam.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Under året har gudstjänst hållits i Amsterdam.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har vigselrätt.

 

NORGE

 

Narvik (1947)

Lokaler:

Svenska kyrkan i Narvik ägdes av SKUT, men såldes i november till Narviks kommun.

Särskilda noteringar:

SKUT har under året inte bedrivit någon verksamhet i Narvik. Kyrkans lokaler har dock genom kommunens försorg hållits öpp-na som internationellt sjömanshem. Efter försäljningen kommer denna verksamhet att fortsätta. Det invigda kyrkorummet kom-mer att användas av Narviks församling för regelbundna gudstjän-ster. Försäljningen medför att detta är sista gången som Narvik förekommer i SKUT:s verksamhetsberättelse. En betydelsefull och viktig del av SKUT:s historia är därmed till ända.

 

Oslo (1911)

Personal:

Kyrkoherden i församlingen har regeringens fullmakt på tjänsten.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 17 268 (18 572) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 7 413 (8 852) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 130 (135) och på sjukhus 8 (28).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas i allt väsentligt mot fastboende svenskar.

Särskilda noteringar:

Framför allt i församlingens vardagsverksamhet kan man märka att ett ökande antal svenskar söker sig till den norska arbetsmar-knaden.

 

Under året har den till församlingen knutna Stiftelsen Margareta-hemmet sålt den fastighet som tidigare var svenskt ålderdomshem.

 

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT. Lönebi-drag till bitr.personal förmedlas.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Förutom i Oslo förrättas gudstjänster i Bergen, Ålesund, Trond-heim och Hamar.

Vigselrätt:

Kyrkoherden i Oslo har vigselrätt.

 

POLEN

 

Gdynia (1928)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en hus-mor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 12 339 (10 033 ) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 5 720 (5 195) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 154 (198), i hem 12 (10), på sjukhus 11 (12), i fängelse 18 (5).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas primärt mot sjöfolk och tillfälliga besökare.

Särskilda noteringar:

Sjömansprästen är konsularagent för Sverige och Norge. Även Finland har konsularagentur i fastigheten, med den finske diakonen i Gdansk som agent.

 

Under året har ett svenskt generalkonsulat öppnats i Gdansk.

 

I Warszawa har en svensk församling konstituerats.

 

Kyrkan har under året ej uppburit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster har förrättats i Warszawa.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har ej vigselrätt.

 

SCHWEIZ

 

Lausanne (1980)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst.

Lokaler:

Kombinerad expeditions- och verksamhetslokal, som församlingen hyr, finns i Lausannne. I övrigt lånas kyrkor för gudstjänsterna.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 6 531 (10 300) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 3 536 (4 215) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 8 (20) och på sjukhus 4 (9).

Huvudsakliga målgrupper:

Målgrupp för verksamheten är de bofasta svenskarna.

Särskilda noteringar:

Församlingen är en del av Regionalkyrkan i Schweiz. I verksamhetsområdet ingår också församlingarna i Genève och Bern. Den vakanta prästtjänsten har under hösten upprätthållits av en av SKUT förordnad emerituspräst.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster har, utöver i Lausanne, förrättats i Genève och Bern.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har ej vigselrätt.

 

Zürich (1991)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 12 822 (11 584) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 4 020 (3 705) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 51 (48), på sjukhus 17 (11), i fängelse 0 (0).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot fastboende svenskar.

Särskilda noteringar:

Församlingen är en del av Regionalkyrkan i Schweiz.

 

Församlingarna i Basel och Tessin ingår i verksamhetsområdet. Kyrkoherden i Zürich har under året övertagit uppdraget att vara regionalpastor.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Förutom i Zürich förrättas gudstjänster i Zug, Luzern, Basel, Tessin, Baden, S:t Gallen, Luzern och Schaffhausen.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har inte vigselrätt.

 

SPANIEN

 

Fuengirola, Costa del Sol (1978)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent/kantor och en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs dels i av SKUT ägda lokaler, dels i direkt anlutande förhyrda lokaler, som ägs av Neptuniorden.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt ca 16 510 (24 383) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 7 399(10 619) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: På fartyg 0 (2), i hem 35 (68), på sjukhus 66 (83), i fängelse 0(1).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas till största delen mot de svenskar som är bosatta längs Costa del Sol.

Särskilda noteringar:

Under året har reviderade stadgar antagits och godkänts av Nämnden för SKUT.

 

Kyrkan har under året ej uppburit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster firas i Marbella, Almuñecar, Nerja, Madrid och Lissabon.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

Torrevieja (1994)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en emerituspräst, och en husmor (traktamentsförordnad).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lånade kyrkor och lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 2 870 (2 430) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 2 870 (2 318) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 12 (10) på sjukhus 5 (1) och i fängelse 0 (8).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot fastboende svenskar i området Alicante-Torrevieja.

Särskilda noteringar:

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Vigselrätt:

Emeritusprästen har inte vigselrätt.

 

Palma de Mallorca (1971)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent, en assistent/kantor, två husmödrar (varav en deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 18 876 (20 135) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 5 139 (5 080) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg - (5), i hem 56 (60), på sjukhus 891 (1 051) i fängelse - (0).

Huvudsakliga målgrupper:

Målgrupperna är fastboende skandinaver och långtidsturister.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

Las Palmas (1967), Gran Canaria

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en husmor/kantor, en husmor (deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 10 659 (10 001) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 2 756 (2 761) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 8 (10), i hem 31 (30), på sjukhus 38 (61), i fängelse 3 (9).

Huvudsakliga målgrupper:

Fastboende svenskar är den största målgruppen för verksamheten.

Särskilda noteringar:

Under året har Nämnden för SKUT beslutat att vid nuvarande tjänsteinnehavares hemflyttning sommaren 1998 inte återbesätta prästtjänsten. I stället kommer en emerituspräst att förordnas för vinterhalvåret, då det är högsäsong i verksamheten.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Julandakt har firats i Playa del Hombre. Kyrkoherden svarar också för vissa gudstjänster i San Agustin.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

San Agustin (1981), Gran Canaria

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, tre assistenter, en husmor/kantor, en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 69 267 (56 762) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 9 571 (10 964) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 31 (58) och på sjukhus 298 (248).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot kort- och långtidsturister, liksom mot fastboende.

Särskilda noteringar:

Liksom föregående år har besöksantalet ökat markant. En kategori som i växande antal söker sig till kyrkan är ungdomar som kommer till södra Gran Canaria för att försöka skaffa sig jobb. Många av dem hamnar i svårigheter, vilket ställer krav på diakonala insatser från kyrkans sida. Komministern svarar också för vissa gudstjänster i Las Palmas.

Vigselrätt:

Komministern har vigselrätt.

 

Los Cristianos (1970), Teneriffa

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en emerituspräst (säsongsförordnad), en assistent/kantor, två husmödrar (varav en säsongsförordnad).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 68 575 (50 000) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 11 004 (8 613) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 42 (95), på sjukhus 304 (171).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas huvudsakligen mot långtidsturister. Bland dessa utgör besökare med rörelsehinder en viktig kategori.

Särskilda noteringar:

För att förstärka resurserna under årets första tre månader, då verksamheten är som mest intensiv, förstärker SKUT, under denna tid, arbetslaget med ytterligare en emerituspräst.

Vigselrätt:

Emeritusprästen har vigselrätt.

 

Puerto de la Cruz (1972), Teneriffa

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en emerituspräst och en husmor (säsongsförordnade).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs dels i en av SKUT ägd villa, som tillika är prästbostad, dels i San Francisco-kyrkan i centrum av staden.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt ca 9 355 (ca 7 000) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 5 255 (4 092) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 40 (15), kontakt med sjuka 181 (137).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot en liten grupp fastboende, samt kort- och långtidsturister.

Särskilda noteringar:

Två gånger varje vecka anordnas gudstjänster i den katolska San Francisco-kyrkan. Kyrkan har också, tillsammans med Frikyrkan och Skandinaviska klubben byggt upp ett kontaktnät. Detta fungerar som socialt-diakonalt skyddnät för långtidsboende skandinaver.

Vigselrätt:

Emeritusprästen har vigselrätt.

 

STORBRITANNIEN

 

Liverpool (1870)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent (första halvåret) och en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 6 746 (7 210) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 4 513 (4 454) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 646 (591), i hem 46 (28) och på sjukhus 13 (3).

Huvudsakliga målgrupper:

Inriktningen på sjömanskyrka är fortfarande tydlig, men det finns också ett relativt stort antal studenter, liksom bofasta svenskar.

Särskilda noteringar:

Sjömanskyrkoarbetet är alltjämt en väsentlig del av verksamheten. Arbetet bland studenter har under året fått fastare former med månatliga träffar. Några stundentgudstjänster har också hållits.

 

Präst och husmor (deltid), utsända av norska sjömansmissionen är attacherade till kyrkan.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Sjömansprästen svarar också för gudstjänster i Dublin och Belfast på Irland.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har ej vigselrätt.

 

London

 

Ulrika Eleonora (1710)

Personal:

Kyrkoherden i församlingen har regeringens fullmakt på tjänsten. Den av SKUT utsända personalen består av, en komminister, två assistenter och två husmödrar.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 73 895 (68 711) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 22 867 (23 874) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 365 (554), på sjukhus 39 (56), i fängelse 5 (5).

Huvudsakliga målgrupper:

Församlingen har inom sitt verksamhetsområde svenskar av alla slag, t.ex. fastboende, kontraktsanställda, studenter, au pair-ungdomar och turister.

Särskilda noteringar:

I församlingens verksamhetsberättelse framhålls att det finns skäl att räkna med att det inom Londonkyrkornas verksamhetsområde bor ca 25 000 svenskar. Till detta kommer bl.a. turister och au-pair ungdomar.

 

Borgåöverenskommelsen har medfört att det från anglikansk sida finns en ökad förväntan på församlingens närvaro och deltagande i olika sammanhang.

 

Inom ramen för det försök med integrering av de båda Londonkyrkornas verksamhet som pågår, har komministerns arbete i större utsträckning än föregående år förlagts till församlingskyrkan.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt enligt engelsk lag.

 

Sjömanskyrkan (1899)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av två assistenter och en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 8 190 (7 702) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 3 335 (2 759) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 546 (556).

Huvudsakliga målgrupper:

De viktigaste målgrupperna är sjöfolk och de som bor på gästhemmet.

Särskilda noteringar:

Trots att beläggningen på gästhemmet redan ökat under flera år, kunde man under det gångna året notera en ytterligare stark ökning av antalet gästnätter. De boende på gästhemmet är i allt högre utsträckning ungdomar som kommer till London för att söka arbete.

 

SKUT har under året återbesatt den vakanta assistenttjänsten.

 

Middlesbrough (1876)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent och en husmor deltid.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 3 289 (3 900) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 1 819 (1 824) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 1 317 (1 529), i hem 28 (24) och på sjukhus 43 (7).

Huvudsakliga målgrupper:

Det nordiska sjöfolket utgör den största målgruppen, medan antalet fastboende är litet.

Särskilda noteringar:

Den korta tid som fartygen ligger vid kaj medför att en väsentlig del av kyrkans verksamhet utförs ombord. Lokalerna har dock blivit en uppskattad samlingsplats för de svenska studenter som finns i Middlesbrough.

 

Vid kyrkan finns norsk assistent attacherad.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Sjömansprästen har under året svarat för gudstjänst i Glasgow och Edinburgh.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har ej vigselrätt.

 

TYSKLAND

 

Berlin (1903)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent, en husmor, deltid. På en vakant assistenttjänst har under delar av året en vikarie varit förordnad.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av församlingen.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 26 700 (26 728) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 5 897 (6 320) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem och på sjukhus 269 samt i fängelse 2 (2).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot alla de i Berlin förekommande målgrupperna. Det gäller svenskar som bott årtionden i staden, näringslivets utsända, arbetssökande, au pair-ungdomar och turister.

Särskilda noteringar:

Under året har en sedan några år planerad tillbyggnad av verksamhetslokalerna inletts. Det har blivit allt svårare att få verksamheten att rymmas i den hittillsvarande utrymmena. I tillbyggnaden kommer också att finnas utrymmen för svenska skolan, som har sin verksamhet i anslutning till kyrkans lokaler.

 

Norsk präst finns attacherad till kyrkans arbetslag.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Kyrkoherden har under året svarat för gudstjänster i Köln, Bonn, Düsseldorf, Meuchen, Lützen och Essen.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

Frankfurt/Main (1965)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en husmor (deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 19 748 (19 719) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 8 071 (7 095) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 99 (121), på sjukhus 17 (73), i fängelse 5 (2).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas väsentligen mot fastboende svenskar, au pair-ungdomar, studenter och praktikanter.

Särskilda noteringar:

Kyrkoherden är, utöver sin tjänst i Frankfurt, också ansvarig för den svenska församlingen i München. Verksamheten täcker ett stort område, nämligen förbundsländerna Hessen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Baden-Württemberg och Bayern.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Förutom i München förrättar kyrkoherden gudstjänster på ett stort antal platser inom verksamhetsområdet.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

Hamburg (1883)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent, en assistent/kantor, en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 15 325 (15 378) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 5 031 (5 253) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 289 (273), i hem 37 (52), på sjukhus 6 (13), i fängelse 3 (7).

Huvudsakliga målgrupper:

Fastboende svenskar, sjöfolk, arbetssökande, au pair-ungdomar.

Särskilda noteringar:

Det gångna året har varit ett jubileumsår, då det var 90 år sedan fastigheten byggdes. Underlaget för verksamhet är stort, man räknar med 3 000 svenskar i själva Hamburg. Som en konsekvens av ett minskande antal fartygsanlöp och ett i övrigt växande verksamhetsunderlag, har tjänstebeteckningen under året ändrats från sjömanspräst till kyrkoherde.

 

Nära samarbete sker med HKF:s platsombud som är stationerad i Lübeck.

 

Församlingen har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster har under året hållits i Bremen, Hannover, Kiel och Lübeck.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt.

 

ÖSTERRIKE

 

Wien (1982)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och två husmödrar (varav en deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 16 590 (17 768) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 4 136 (4 047) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 7 (25) och på sjukhus 29 (9).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas i första hand mot fastboende svenskar, studenter och au pair-ungdomar.

Särskilda noteringar:

I verksamhetsberättelsen från kyrkoherden i Wien framhålls att det för verksamheten skulle vara av stor betydelse att få en av SKUT utsänd kantor till arbetslaget.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster har under året förrättats i Salzburg och Klagenfurt.

 

Anne Strid, präst i den österrikiska lutherska kyrkan, svarar för regelbundna svenska gudstjänster i Graz.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har ej vigselrätt.

 

NORDAFRIKA

 

EGYPTEN

 

Alexandria (1958)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en husmor/-föreståndare (deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 1 221 (886) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 323 (432) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 34 (35), i hem 3 (0) och på sjukhus 7 (0).

Huvudsakliga målgrupper:

Antalet svenskar och skandinaver är mycket litet.

Särskilda noteringar:

Arbetet för upprättandet av ett svenskt institut i Alexandria har under året gått vidare. Medel för det fortsatta arbetet har beviljats via statsbudgeten och ett särskilt utredningsuppdrag har givits åt ambassadör Sverker Åström.

 

ASIEN

 

FÖRENADE ARABEMIRATEN

 

Dubai (1986)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en assistent och en husmor (deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 10 672 (10 614) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 1 330 (1 059) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 161 (135) och i hem 18(9).

Huvudsakliga målgrupper:

Målgrupperna är sjöfolk och fastboende skandinaver.

Särskilda noteringar:

I Dubai finns ca 1 000 skandinaver, varav hälften är svenskar. Verksamheten har status som ASocial Club@ och är inte erkänd som kyrka. Detta till trots förekommer all den verksamhet som förknippas med en sjömans- och utlandskyrka.

 

Under hösten har en kyrkokör bildats, med de svenska medarbetarna, båda musiklärare, som körledare.

 

KINA

 

Hongkong (1996)

Personal:

Svenska kyrkans mission är formell arbetsgivare för den missionär som också har SKUT-uppgifter i sin tjänst.

Lokaler:

För gudstjänster och annan verksamhet används den danska kyrkan i Mariner's Club.

Statistik:

I gudstjänster har deltagit 363 personer. Totalt har i olika samlingar deltagit 2 191personer.

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas i allt väsentligt mot de fastboende svenskarna.

Särskilda noteringar:

Sedan den nuvarande SKM-missionären prästvigdes, har han på uppdrag av SKUT använt 20% av sin tjänst för att arbeta bland de svenskar som bor i Hongkong. Beslut har under året fattats om en fortsatt samverkan mellan SKM och SKUT, även då ny missionär skall sändas ut under loppet av år 1998.

 

Ramanslag från SKUT har under året ej utgått.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Prästen svarar för gudstjänster i Beijing.

Vigselrätt:

Prästen har ej vigselrätt

 

SINGAPORE

 

Singapore (1984)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en assistent.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 24 354 (25 935) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 2 938 (3 053) personer

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 627 (1 032), i hem och på sjukhus 29 (20).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot sjöfolk, turister, studenter samt fastboende svenskar och norrmän.

Särskilda noteringar:

SKUTs närvaro i Singapore grundas främst i att det finns en stor grupp fastboende svenskar. Bland de nordiska studenterna är det övervägande flertalet svenskar.

 

Under året har ett nytt kapell byggts. Genom detta vill man ytterligare markera gudstjänstens centrala roll i verksamheten.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Den svenska prästen har svarat för gudstjänster i Ho Chi Minh City, Jakarta och Kuala Lumpur.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har ej vigselrätt.

 

THAILAND

 

Bangkok (1993)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en assistent.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 9 505 (7 351) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 2 661 (2 776) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på företag 17 (10), i hem 39 (29), på sjukhus 32 (38), i fängelse 303 (302).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas i första hand mot fastboende nordbor. Andra målgrupper är turister och tillfälliga besökare. De skandinaver som avtjänar fängelsestraff i Bangkok utgör en målgrupp för sig.

Särskilda noteringar:

Att de nuvarande lokalerna har ett bättre läge och är lättare att hitta än de förutvarande märks på det ökade antalet besök. Den ekonomiska krisen gör sig påmind på olika sätt. Bland annat medför den försvagade thailändska valutan att tillströmningen av turister och back-packers ökar.

 

Besöken hos de skandinaver som avtjänar fängelsestraff är fortsatt en viktig och arbetskrävande uppgift.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Gudstjänster har förrättats i Pattaya,Vientiane och Beijing

Vigselrätt:

Kyrkoherden har ej vigselrätt.

 

AUSTRALIEN

 

Melbourne, Victoria (1896)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en assistent och en husmor.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 31 204 (30 070) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 6 588 (6 304) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 35 (53), i hem 83 (104), på sjukhus 17 (15), i fängelse 1 (0).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas främst mot fastboende nordbor och mot turister.

Särskilda noteringar:

Även i Melbourne möter man i verksamheten ett ökat antal ungdomar. Under hösten har de särskilda ungdomsträffarna samlat 30-60 deltagare varje gång.

 

En tillbyggnad till fastigheten har under året invigts. Denna används bl.a. för dopkaffe och vigselmottagningar.

 

Den svenska församlingen i Sydney ingår i kyrkoherdens ansvarsområde. I den svenska församlingen i Brisbane, förrättas gudstjänsterna av en svenskspråkig präst som i övrigt svarar för den inhemska lutherska kyrkans arbete på finska där.

 

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Föutom i Sydney har kyrkoherden svarat för gudstjänster i Canberra, Perth, Hobart, Wellington, och Auckland.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt enligt australiensisk lag.

 

NORDAMERIKA

 

KANADA

 

Toronto, Ontario (1953)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en husmor (deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som hyrs av den danska församlingen. Viss verksamhet bedrivs också i den av SKUT ägda prästbostaden.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt ca 3 500 (3 595) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 2 392 (2 326) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem och på sjukhus 19 (9) samt i fängelse 8 (0).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten riktar sig mot de fastboende svenskarna.

Särskilda noteringar:

Under året har beslut fattats om att verksamheten skall flyttas från den danska till den finska kyrkan. Orsaken är dels att den finska kyrkan erbjuder bättre ekonomiska villkor, dels att den ligger bättre till för flertalet besökare.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Kyrkoherden svarar för gudstjänster i Vancouver.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har vigselrätt enligt kanadensisk lag.

 

USA

 

New York (1947)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av två präster (kyrkoherde och komminister), en assistent, en assistent-/kantor, tre husmödrar, varav en deltid.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i av SKUT ägda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 41 644 (44 493) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 6 044 (6 621) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 151 (169), i hem och på sjukhus 29 (59).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot en rad olika målgrupper: fastboende, turister, tillfälliga besökare och sjöfolk.

Särskilda noteringar:

Kyrkan är, med sitt läge på centrala Manhattan, en naturlig möteplats för alla de svenskar som för kortare eller längre tid vistas i New York. Samtidigt behåller den sin karaktär av sjömanskyrka. Under året gjordes i genomsnitt 2-3 båtbesök varje vecka.

 

Kyrkan har under året ej erhållit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Kyrkoherden svarar för regebundna gudstjänster i Washington DC och Philadelphia. Vidare besöker han Mexico City en gång årligen. Komministern svarar för regelbundna gudstjänster i Stamford.

Vigselrätt:

Kyrkoherden och komministern har vigselrätt enligt amerikansk lag.

 

San Francisco (1996)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en assistent.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 23 317 (23 166) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 4 425 (ca 4 400) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 60, i hem och på sjukhus 62 (49).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktar sig mot fastboende norrmän och svenskar, liksom mot svenskt och norskt sjöfolk.

Särskilda noteringar:

Efter det första hela arbetsåret med svensk assistent i arbetslaget, kan det konstateras att detta medfört att fler svenskar, än vad som tidigare var fallet, finner vägen till kyrkan. En svensk representant har under året valts in i församlingens kyrkoråd.

 

Varje månad firas svensk gudstjänst, då sjömansprästen i San Pedro kommer på besök.

 

San Pedro, Kalifornien (1952)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst, en husmor (deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av Den norske Sjømannsmisjon-Norsk kirke i utlandet.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 21 926 (20 790) personer.

 

I gudstjänster och andakter deltog 4 537 (4 326) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 590 (624), i hem och på sjukhus 70 (56), i fängelse 22 (38).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot fastboende svenskar och norrmän, liksom mot sjöfolk av båda nationaliteterna.

Särskilda noteringar:

Den svenske sjömanprästen gör regelbundna besök i Port Huemene ca två timmars resa norr om Los Angeles. Besöken gäller framför allt de Walleniusbåtar som kommer dit.

 

En annan viktig arbetsuppgift är besöken hos de båda svenskar som sitter i kaliforniska fängelser, dömda till livstidsstraff.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Sjömansprästen svarar en gång i månaden för gudstjänster i San Francisco.

Vigselrätt:

Sjömansprästen har vigselrätt enligt amerikansk lag.

 

SYDAMERIKA

 

BRASILIEN

 

Rio de Janeiro (1950)

Personal:

SKUT har inte någon utsänd personal i Rio de Janeiro. Dock finns en lokalt anställd föreståndare.

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i förhyrda lokaler.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 1 828 (1 389) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 317 (205) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: på fartyg 7, i hem 11.

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas mot fastboende nordbor och turister.

Särskilda noteringar:

Den ökning av antalet turister som omtalades i föregående års verksamhetsberättelse har fortsatt. Framför är den under perioden oktober-mars som antalet turister är stort.

 

Kyrkorådet arbetar med frågor kring församlingens juridiska status och överväger att söka associerat medlemskap i den lutherska kyrkan i Brasilien, IELCB.

 

Kyrkoherden i São Paulo besöker regelbundet församlingen.

 

São Paulo (1972)

Personal:

Den av SKUT utsända personalen består av en präst och en husmor (deltid).

Lokaler:

Verksamheten bedrivs i lokaler som ägs av den skandinaviska församlingen.

Statistik:

Under verksamhetsåret besöktes lokalerna av totalt 4 289 (4 054) per-soner.

 

I gudstjänster och andakter deltog 1 565 (1 315) personer.

 

Personalen gjorde följande besök: i hem 20 (51), på sjukhus 1 (0), i fängelse 3 (3).

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas så gott som helt mot fastboende skandinaver.

Särskilda noteringar:

Församlingen har under året firat sitt 35-års jubileum. Kontakterna med den lutherska grannförsamlingen Igreja da Paz har under året intensifierats med bl.a. ett samarbete kring liturgiska frågor. Den svenske kyrkoherden deltar varje vecka i Igreja da Paz' veckosamråd. Prästerna från denna församling predikar i den skandinaviska kyrkan vid den gudstjänst på portugisiska som hålls varje månad.

 

Församlingen har under året ej uppburit ramanslag från SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Kyrkoherden svarar för regelbundna gudstjänster i Buenos Aires och Rio de Janeiro. Dessutom har gudstjänster förrättats i Oberá och Brasília.

Vigselrätt:

Kyrkoherden har ej vigselrätt.

 

PERU

 

Lima (1987)

Personal:

Svenska kyrkans mission är formell arbetsgivare för de två personer som är utsända som missionärer.

Lokaler:

Viss verksamhet förekommer i den förhyrda bostaden. För gudstjänster lånas den lutherska kyrkan i San Isidro.

Huvudsakliga målgrupper:

Verksamheten inriktas i allt väsentligt mot de fastboende svenskarna.

Särskilda noteringar:

SKUT:s engagemang i Lima är en del av ett ekonomiskt lika fördelat samarbete mellan Svenska kyrkans mission, Lutherhjälpen och SKUT.

Gudstjänster utanför stationeringsorten:

Prästen svarar för gudstjänst i Santiago de Chile.

Vigselrätt:

Prästen har ej vigselrätt

1 Uppgift om ramanslag anges endast när sådant anslag ej utgått. Ramanslaget är huvudsakligen att betrakta som ett verksamhetsanslag. I detta innefattas därför inte löner.

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet