Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att göra följande ändringar i förhållande till kyrkostyrelsens förslag i skrivelse 2011:5 Svenska kyrkan i utlandet – struktur och delaktighet.
1. Beträffande bevarande av nuvarande nämnden utökad med två ledamöter och ersättare:
a) Nuvarande lydelse i kyrkoordningen bibehålls i 2 kap. 16 §, 7 kap., 8 kap., 10 kap., 11 kap., 33 kap. och 34 kap. 13 §
b) i 2 kap. 17 § ersätts ordet kyrkostyrelsen av Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet,
c) i 12 kap. 9 § behålls kyrkoordningens nuvarande lydelse med följande ändringar:
Där orden nio ledamöter förekommer på två ställen ersätts de av orden elva ledamöter. Meningen som börjar Åtta av dessa … ersätts av följande mening: Åtta av dessa väljs av Kyrkomötet, två ledamöter och ersättare för dessa utses av utlandsförsamlingarnas kyrkoråd och en ledamot därutöver ska vara biskopen i Visby stift.
d) I samtliga förslag ovan där ordet utlandskyrkan förekommer ersätts det av Svenska kyrkan i utlandet.
e) I 34 kap. 12 a § ersätts ordet kyrkostyrelsen av Svenska kyrkan i utlandet på två ställen.
2. Beträffande annat valsätt för de två kyrkomötesmandaten för representanter för medlemmar i Svenska kyrkan utomlands
a) Nuvarande lydelse i kyrkoordningen bibehålls i 38 kap. 3 § och 18–95 §§
b) I 38 kap. 17 § ersätts ordet valkretsmandat av ordet mandat samt läggs en mening med följande lydelse till:
För två av de fasta mandaten gäller dock att de tillsätts av utlands-församlingarnas kyrkoråd.
Motivering
Kyrkostyrelsens förslag beträffande Svenska kyrkan i utlandet innebär bland annat inrättande av ett råd i stället för den nuvarande SKUT-nämnden och ett valsätt till kyrkomötet vad gäller utlandsrepresentanterna som är behäftat med väsentlig rättsosäkerhet.
Vi är alla ense om att det behövs en förändring så att även de medlemmar av Svenska kyrkan som är bosatta utomlands får väsentligt bättre möjligheter att delta i besluten som rör deras församlingar och Svenska kyrkan i stort. Men kyrkostyrelsens förslag till genomförande har logiska brister när det gäller omorganisation från nämnd till råd och valsättet innebär väsentliga nackdelar från rättssäkerhetssynpunkt.
I kyrkostyrelsens förslag ges alla personer som är bosatta utomlands och som påstår sig vara medlemmar i Svenska kyrkan rösträtt och valbarhet till kyrkomötet. Ingen kontroll kommer att (kunna) göras av om deras uppgifter om medlemskap i kyrkan är riktiga. De behöver inte heller vara medlemmar i någon svensk församling utomlands eller svenska medborgare. Det är inte rimligt att den rättssäkerhet som krävs för rösträtt och valbarhet i Sverige ska vara mindre när det gäller de två mandaten i kyrkomötet för dem som representerar Svenska kyrkans medlemmar som är bosatta utomlands.
Kyrkostyrelsen anför att ansvaret för verksamheten utomlands åvilar kyrkostyrelsen i stället för den nuvarande nämnden och föreslår därför att ett så kallat råd inrättas. Detta låter sig sägas men en dylik stor förändring bör självfallet gälla hela den nationella nivån och inte enbart Svenska kyrkan i utlandet. Kyrkostyrelsen är också redan nu ansvarig för den verksamhet som bedrivs av de båda övriga nämnderna, internationella nämnden och nämnden för utbildning, kultur och forskning. Men beträffande dessa föreslås, ologiskt nog, ingen förändring. Det rimliga är att för närvarande låta nämnden för Svenska kyrkan i utlandet vara kvar tills dess denna större omorganisation beslutas och att utöka SKUT-nämnden med ett par representanter för medlemmar i svenska församlingar utomlands. När en omorganisation av Svenska kyrkan på nationell nivå beslutas kan det självfallet innebära att alla nämnderna tas bort och ersätts av råd organiserade på likvärdigt sätt.
Grundsund den 22 juli 2011