Undervisning i kristen tro för barn upp till tolv år

Motion 2009:86
av Britt Louise Agrell

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att inom programmet 0 till 18 år särskilt uppmärksamma behovet av riktlinjer för församlingarnas undervisning om kristen tro för barn upp till 12 år.

Motivering

Svenska kyrkans möjligheter att möta barn och ungdomar har de senaste åren begränsats framför allt på grund av att så gott som alla barn vistas i förskola från tidig ålder och inte har möjlighet att delta i grupper som tidigare kyrkans barntimmar. Denna verksamhet har minskat och den viktigaste mötesplatsen idag är den öppna förskolan dit föräldrar kommer med sina barn när de är föräldra­lediga.

Samtidigt har undervisningen om kristen tro minimerats för att inte säga borttagits från den svenska skolan.

Detta innebär att många barn och ungdomar helt saknar kunskap om kristen tro och Bibelns budskap. Det medför i första hand att de inte har någon möjlighet att ta ställning vare sig för eller emot eftersom de inte vet vad de kan ta ställning till. Dessutom blir de handikappade i förhållande till sina muslimska kamrater som inte förstår att svenska ungdomar inte känner till någonting om den religion som i ett drygt årtusende varit den största i landet. Ytterligare en effekt är att de inte kan anknyta till och förstå den svenska kulturen som både i litteratur, konst och musik i stor utsträckning anspelar på bibliska berättelser och uttryck.

Det är kyrkans ansvar att ge barn och ungdomar denna kunskap. Detta ansvar har inte Svenska kyrkan kunnat ta i tillräcklig omfattning trots alla försök att närma sig skolans värld. Dessa insatser måste kompletteras med en regelrätt undervisning i kyrkans egen regi. För att detta ska vara möjligt krävs en satsning på motsvarande sätt som riktlinjer för konfirmandarbetet.

Härnösand den 18 juli 2009


Britt Louise Agrell (FiSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:11
Mot 2009:62
Mot 2009:86

Betänkanden
Kl 2009:04

Debattinlägg
§ 120

Beslut av ärende
§ 149

Behandling av ärende
§ 120

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:17