Vuxnas väg till tro

Motion 2009:62
av Bertil Murray

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att ta fram förslag till riktlinjer för Svenska kyrkans arbete gällande Vuxnas väg till tro.

Motivering

Antalet i Svenska kyrkan konfirmerade ungdomar har under lång tid sjunkit kraftigt och omfattar nu ca en tredjedel av respektive årsgrupp. De senaste åren har också doptalet börjat sjunka dramatiskt. Detta leder till stora nya utmaningar när det gäller att möta vuxna och att erbjuda dem en väg till tro eller fördjupning av tron.

Andra europeiska folkkyrkor har i vissa fall fått känna av nedgången betydligt tidigare än Svenska kyrkan. I t.ex. den lutherska kyrkan i Tyskland, den anglikanska i England och den katolska i Frankrike har medlemstalet hunnit bli avsevärt lägre än i Svenska kyrkan. Men detta har samtidigt inneburit att man under längre tid reflekterat över vuxnas väg till tro. Så har t.ex. i Frankrike den katolska kyrkan under 50 års tid haft en fastställd plan för vuxenkatekumenatet (vuxnas väg till tro, dop, konfirmation, ett liv i kyrkan). Denna plan gäller för hela kyrkan och alla församlingar.

Svenska kyrkan har sedan länge fastställda riktlinjer för sitt konfirmandarbete och har vid skilda tillfällen bearbetat dessa. Behovet av riktlinjer även för vuxenarbetet växer sig nu allt starkare. I den lokala församlingen erbjuds inte sällan en väg för växande. Vuxenkatekumenatet är en sådan form, Alfakurser en annan, Vuxendialog en tredje. Dock saknas en gemensam syn och en gemensam hållning.

Den vuxna människan som söker en växt för sin tro har ofta svårt att hitta en plats för detta i sin församling. Så får det inte vara.

Svenska kyrkan behöver medarbetare och material som möter den vuxnas sökande efter tro eller fördjupning i tron. För detta behövs kunniga och erfarna skribenter och pastoralteologer lika väl som fortbildningsinsatser för lokala krafter i församlingarna. Doppastoralerna behöver ses över med utgångspunkt från frågan om mötet med vuxna. Dopsamtalen formas så att den vuxnas egen kristna tro eller sökande efter tro ges ett större utrymme. Erfarenheterna från den liturgiska gestaltningen, den pedagogiska formen, den själavårdsmässiga erfarenheten och det andliga nitet i vuxenkatekumenat, alfakurser och vuxendialoggrupper behöver bearbetas och tas tillvara som underlag för en gemensam hållning i församlingen.

Uppsala den 14 juli 2009


Bertil Murray (FK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:11
Mot 2009:62
Mot 2009:86

Betänkanden
Kl 2009:04

Debattinlägg
§ 120

Beslut av ärende
§ 149

Behandling av ärende
§ 120

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:17