Apologetisk nysatsning

Motion 2009:11
av Dag Sandahl

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att initiera ett apologetiskt arbete i Svenska kyrkan.

Motivering

Apostlarna förkunnar för att visa människor att tron är trovärdig. Instruktionen till de kristna är klar; de ska vara beredda ”att svara var och en som kräver besked om ert hopp” (1 Petr 3:15). Det är uppenbart att den första kristna missionen i det romerska riket var framgångsrik därför att vanliga kristna verkligen kunde ge skäl för sin tro och sitt hopp. Det var inte en tro som uppfattades vara vetandets motsats utan en tro som vilade på handfast erfarenhet människor gjort och insikter om sammanhang och innehållslig mening i tron. Inte för inte är det Kyrkan som grundar universiteten. Tron vill förstå.

Över Västeuropa går nu en våg av propagandistisk ateism, främst känne­tecknad av pretentiös brist på elementär intellektuell hederlighet. Den satsar stort på kampanjer. Det borde vara ett för Svenska kyrkan inspirerande läge att rusta människor både att själva kunna vara apologeter och att ge sina bidrag när det gäller intellektuell renhållning i det offentliga samtalet. Tänkande är grundläggan­de ett kristet intresse.

Det finns en del apologetisk material publicerat från 1940-talet och framåt som kan vara användbart, men antagligen behövs nya insatser. Det är rimligt att en sådan uppgift hör till det som en kyrkostyrelse tar ansvar för genom att tillsätta arbetsgrupper och förse dem med resurser inte bara att producera material utan också att hålla seminarier för att inspirera apologeter. Det var, som sagt, den sortens människor som blev de stora missionärerna i det romerska riket när de gjorde tron trolig.

Löttorp den 30 juni 2009


Dag Sandahl (FK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:11
Mot 2009:62
Mot 2009:86

Betänkanden
Kl 2009:04

Debattinlägg
§ 120

Beslut av ärende
§ 149

Behandling av ärende
§ 120

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:17