Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att, mot bakgrund av att biskop Thomas Söderberg i 2008 års justerade kyrkomötes¬protokoll (§ 179, utskottet punkt 3) medgavs rätten att reservera sig mot ett beslut han inte röstat i, återkomma med förslag om att ge stiftens tjänstgörande biskopar rösträtt i Kyrkomötet.
Motivering
Paketet med 2008 års kyrkomötesprotokoll har kommit! Tillsammans med min kvällsmat friskade jag upp minnet av de beslut som fattats. Mot slutet av måltiden nådde jag även slutet av protokollet: § 179 Prästlönetillgångar i Västerås stift, beslut. Brödbiten fastnade nästan i halsen när jag läste listan på reservanter rörande ”utskottet punkt 3”. Första namnet bland reservanterna var biskop Thomas Söderberg!
Jag har aldrig varit förtroendevald vare sig i kommun, landsting eller riksdag, men ändå tänkte jag omedelbart: Det går väl inte att reservera sig mot ett beslut man inte röstat i. Min tanke visade sig vara rätt. I Kyrkomötets arbetsordning (Kyrkomötet 2008, Protokoll och bilagor, volym 1 s. 99) står: ”En ledamot som har deltagit i beslutet i ett ärende och som helt eller delvis vill reservera sig …”.
Förutsättningen för reservation synes vara glasklar; reservation förutsätter deltagande i beslutet. Alltså borde biskop Söderberg ha haft rösträtt, vilket han inte har. På sidan 99 finns även en hänvisning till 33 kap. 12 § i kyrkoordningen. Vare sig i kyrkoordningstexten eller i kommentarer framgår att reservationsrätt tillkommer andra än de som deltagit i beslutets avgörande.
Ibland används begreppet ”freudiansk felsägning”. Den aktuella paragrafen be¬traktar jag som en freudiansk feljustering. Biskop Söderberg verkar ha deltagit i be¬slutet eftersom han får reservera sig mot det. Sex personer har justerat proto-kollet. Vad jag kan se representerar dessa nomineringsgrupperna M, C, S och FiSK. Enligt min mening peka denna samfällt accepterade justering i en enda rikt-ning, utsagd genom en ”freudiansk feljustering”: Den som har reservationsrätt borde ha rösträtt.
Mot bakgrund av justeringens massiva förankring i Kyrkomötets stora nomine¬rings¬grupper (M, S, C och FiSK) lägger jag denna motion, där ja föreslår att biskoparna, jämte förslagen i betänkandet Styra och leda, även får rösträtt i Kyrkomötet.
Kalmar den 23 februari 2009