Previous PageTable Of ContentsNext Page

Bilaga 9
Svenska kyrkans kulturråd
Verksamhetsberättelse 1997

1 Huvuduppgift

Kulturrådet skall verka för ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv i Svenska kyrkan och främja dialogen kring religion och livsfrågor i det allmänna kulturlivet. Kulturrådet skall hålla nära kontakt med kulturarbetare, institutioner och organ, som är intressanta för och intresserade av en utveckling av kulturarbetet i Svenska kyrkan.

    Kulturrådet har härvid uppdraget

    att belysa och tydliggöra teologiska utgångspunkter för kyrkans kulturarbete samt stimulera till teologisk reflektion kring konstnärliga uttryck i samtiden,

    att reflektera kring samhällets kulturpolitik och kulturklimat samt främja deltagande i den allmänna kulturdebatten,

    att utveckla strategier för kyrkans insatser, sett ur ett rikskyrkligt perspektiv. Bl.a har rådet ansvar för beredning av kulturstipendier och skall beakta frågor kring kyrkliga kulturcentra och större kulturevenemang.

2 Uppföljning av särskilda mål

Mål angivna av Kulturrådet inför arbetet 1997-1999:

En satsning på kulturtidskriften Vår Lösen skall prövas, innefattande såväl ekonomiskt stöd som stöd för redaktionellt utvecklingsarbete.

    Under 1997 har stora ansträngningar gjorts för att lösa de problem som uppstått kring Vår Lösen. Dels har initiativ tagits och pengar avsatts för att hjälpa till med mark-nadsföring och för att de seminarier som Vår Lösen av tradition inbjudit till skulle kunna genomföras (tvärvetenskapligt seminarium och kritikerseminarium hösten 1997). Dels har kultursekreteraren ingått i den grupp inom Vår Lösens styrelse som arbetat med frågan om redaktörsbyte, eftersom tidskriftens redaktör sedan 37 år har för avsikt att lämna detta uppdrag i början av 1998.

Tanken på ett kyrkligt kulturcentrum, som föreslås i rapporten Svenska kyrkans kulturarbete (SKU 1994:4) skall prövas. De möjligheter som finns att bygga upp ett samarbete med det kulturarbete som bedrivs vid stiftsgårdar, folkhögskolor och stiftelser skall tas tillvara och utvecklas och behoven av komplettering noga undersökas. I detta sammanhang skall Skeppsholmskyrkans roll också prövas.

    Samarbetet med olika kyrkliga kulturcentra har under året utvecklats. Så har t.ex. ett antal seminarier och kurser anordnats: tillsammans med SKUC/Ansgarsliden i Sigtuna genomfördes ett filmseminarium och en kulturfest; tillsammans med stiftsgården Stjärnholm ett seminarium kring kyrkorummet. Kontakterna med stiftsgården i Rättvik har utvecklats liksom med det nystartade stiftscentrat i Stockholm, EXIT. Kontakter med folkhögskolorna har påbörjats genom ett projekt, Släpp psaltaren loss, som initierats tillsammans med musikansvariga inom Kyrkokansliet.

    Beträffande Skeppsholmskyrkan beslöts under våren 1997 att Stockholms stift ansvarar för en planering som syftar till att kyrkan används för vissa kulturarrangemang under kulturhuvudstadsåret 1998, medan ärkebiskopen håller i de långsiktiga frågorna kring den framtida användningen av kyrkan. Här har diskussioner förts bl.a. med Sveriges Kristna Råd kring ett möjligt samarbete.

Kulturarbetarstipendier skall inrättas i syfte att stimulera och möjliggöra speciellt för unga människor att arbeta med olika konstnärliga uttrycksformer.

    Formerna för dessa kulturarbetarstipendier utarbetades under våren och definierades som uppmuntransstipendier, speciellt för unga, och projektbidrag/kulturstipendier, som utannonserades bl.a. i dagspressen. Intresset var stort, sammanlagt 225 ansökningar kom in. 200 000 kronor fanns att fördela. På grund av mängden ansökningar blev det inte möjligt för rådet att besluta om utdelningen förrän februari 1998.

Kulturrådet skall, främst genom att ta fram idéer, stödja Stockholms stifts arbete i anslutning till kulturhuvudstadsåret 1998.

    Ett stort antal planeringsmöten har hållits i första hand tillsammans med Stockholms stift men även med Sveriges Kyrkliga Studieförbund (SKS) på distrikts- och riksplan. Under detta arbete har följande växt fram:

    · Stiftet, SKS och Kulturrådet genomför tillsammans med Folkets Bio/ZITA en serie samtal kring film och livsfrågor, Söndagsfilmen, på biografen ZITA. Projektet startade hösten 1997 och pågår under hela 1998. Stockholm Kulturhuvudstad 98 stödjer projektet.

    · Kulturrådet engagerar sig tillsammans med bl.a. stiftet i planeringen av ett omfattande kyrkomusiksymposium, som de kyrkliga musiksorganisationerna inbjuder till i september 1998.

    · Tillsammans med SKS inbjuder Kulturrådet till Kulturveckor hösten 1998, som syftar till att erbjuda minifortbildning och inspirationsprogram för anställda, förtroendevalda och kulturarbetare.

    · På konstsidan genomförs några olika projekt. Kulturrådet ansvarar för ett omfattande konstprojekt, ORDET, som planeras och genomförs i samverkan med Stockholm Kulturhuvudstad 98. (se nedan)

Kulturrådet skall i samverkan med en rad andra kyrkliga och profana organ förbereda kulturarrangemang inför lanseringen av den nya helbibeln.

    Arbetet inför lanseringen av den nya bibelöversättningen har för rådets del främst kanaliserats genom medverkan i en arbetsgrupp som bildats inom Kyrkokansliet. Denna grupp, Bibel 2000, har bl.a. inbjudit stift, SKS och andra till några samordnings- och informationsträffar under året.

Kulturrådet skall under perioden lägga upp sitt arbete så att utrymme finns för deltagande i en rad kultursammanhang där kyrkans medverkan tydligt och i ökande omfattning efterfrågas. Seminarier kring livsåskådningsfrågor för journalister och andra kulturarbetare kan nämnas som exempel.

    Under Bok- och Biblioteksmässan anordnade Kulturrådet ett seminarium kring gudsbilden med estradören Olof Buckard, professor Jens-Ivar Nergård och prästen Marianne Blom som medverkande.

    På teaterområdet har ett samarbete inletts med bl.a. Mellby Scenkonst och SKS kring Livets frågor i heliga rum. Projektet har fått stöd från Kultur i hela landet och kommer att resultera i olika aktiviteter under 1998.

    Beträffande samverkan kring filmen och livsfrågorna - se beskrivningen av Söndagsfilmen ovan.

    En kvalificerad fortbildning för journalister kring religionsmöten i vår tid har genomförts tillsammans med Fortbildning för journalister (FOJO) och Stockholms Teologiska Institut. Intresset bland journalister var mycket stort.

Kulturrådet skall noga följa den utveckling som idag sker när det gäller nutida konst i kyrkorummet samt pröva olika former av stöd, stimulans och bidrag till analys.

    Kulturrådet har fortsatt kontakten med många av de konstnärer som medverkat i både de många projekt som pågår runt om i landet och som deltagit i de seminarier som anordnades under 1996.

    Tillsammans med SKS har ett projekt utformats, Bildinspiratörerna, som syftar till att erbjuda församlingar stöd och inspiration när de vill påbörja ett arbete tillsammans med konstnärer kring nutida konst i kyrkorummet.

    Ett omfattande arbete har under året lagts ner på förberedelser för projektet ORDET, som kommer att genomföras tillsammans med Stockholm Kulturhuvudstad 98. I projektet medverkar en rad konstinstitutioner och konstnärer av olika slag. ORDET - bebådat, nedbrutet, förvandlat - startar på Marie Bebådelsedag och pågår över påsken och består dels av utställningar på offentliga platser och i kyrkor, dels av en andakt, en påskmässa och en dramatisering som samtliga TV-sänds.

3 Verksamhetsåret i korthet

Kulturrådet befinner sig i ett dynamiskt skede och är inblandat i en mängd olika samarbetsprojekt, där rådets medverkan efterfrågats av institutioner, organisationer och grupper, inom kyrkan eller i det profana kulturlivet. Genom detta praktiska arbete prövas på vilka sätt rådet långsiktigt skall kunna stödja en dialog kring kultur och livsfrågor och på vilka sätt kyrkans deltagande och närvaro skall komma till uttryck.

    Förberedelser inför kulturåret 1998 har fått stort utrymme under året. Många nya möjligheter till samverkan har erbjudits, vilket också inkluderar omfattande ekonomiskt stöd till olika projekt. Bedömningen har varit att Kulturrådet därigenom kunnat knyta kontakter och skaffa erfarenheter, som kan bli till nytta för kyrkans fortsatta arbete med kulturfrågorna.

    Arbetet med kulturstipendieverksamheten har varit mycket arbetskrävande och skulle inte ha varit möjligt att genomföra om inte viss administrativ hjälp tillförts rådet. Dock har detta arbete fått stor uppmärksamhet bland olika grupper av kulturarbetare och har också tydliggjort vilket intresse och vilken förväntan som finns på det kyrkliga kulturarbetet. Även vid sidan om kulturstipendieverksamheten är det slående hur många konstnärer och kulturarbetare av olika slag som tar kontakt och frågar efter vägar till samarbete med kyrkan.

    Kulturrådet tilldelades tillsammans med Svenska Kyrkans Unga en rikskollekt, som inföll i augusti 1997 och som syftade till att utveckla arbetsformer för att stödja unga människor i deras arbete mot våld. Planeringen av projektet, Ung-media-våld, påbörjades under året och kommer att genomföras under 1998. Samarbete har inletts med Kristna Fredsrörelsen och SKS.

    Folkkyrkostudien förutsattes innehålla någon form av kulturstudie. Tillsammans med Kulturrådet utformades dels en studie, som syftar till att belysa frågor kring kyrkobyggnadens framtida funktioner och betydelse i ett lokalt perspektiv, sett också ur ett kulturperspektiv. Denna studie påbörjades under 1997 och kommer att färdigställas under 1998. Dels påbörjades planeringen av ett seminarium kring kyrkan och livsåskådningsjournalistiken, som kommer att hållas på Sigtunastiftelsen i maj 1998.

    Kulturrådet har haft fem sammanträden under året. Därutöver har presidiet träf-fats ett antal gånger och flera av rådets ledamöter har varit mycket engagerade i utformningen av olika projekt. Inom rådet har ett arbete påbörjats med att beskriva vad som hittills prioriterats, vad som inte fått plats och vad som uppnåtts. Detta arbete syftar till att tydliggöra hur rådets framtida roll, prioriteringar och mål kan utformas, utifrån de erfarenheter som hittills gjorts.

4 Framåtblickar

En eventuell medverkan från Kulturrådets sida i planerade insatser inför tusenårsskiftet diskuteras. Idén är att utveckla projektet ORDET till ett landsomfattande projekt som går under arbetsnamnet ORDET - TIDEN - RUMMET. Projektet skulle ha ett antal tydliga centra där kyrkan samarbetar med kulturella krafter, organisationer och institutioner. Finansiellt borde delar av de kyrkliga/statliga medel, som reserverats för sysselsättningsskapande åtgärder på kulturminnesområdet, kunna användas även till ett sådant projekt.

    I stort bör planerade uppgifter som rådet nu åtagit sig, fullföljas - om än i tydligare prioritetsordning. Så bör de kontakter som byggts upp med kulturarbetare och kulturinstitutioner tas tillvara, fortsatta samarbetsformer och samfinansieringsformer prövas, samarbetsformer med stift, stiftsgårdar och andra kyrkliga kulturcentra samt SKS utvecklas, formerna för kulturstipendieverksamheten utvärderas och eventuellt omprövas. Inte minst bör det växande intresset för religion och livstolkning tas tillvara genom att samverkansformer med olika film-, teater- och mediainstitutioner får en möjlighet att utvecklas.

    Diskussionen kring kulturarbetets framtida utformning inom den rikskyrkliga organisationen måste dock fortsätta och tydligt relateras till resursfrågorna, inte minst på personalsidan. Här bör också diskuteras vilka möjliga vägar som finns att publicera rapporter, dokumentationer och debattmaterial kring Kulturrådets arbete och kring intressanta utvecklingsfrågor inom kulturområdet.

5 Rådets sammansättning

Fil. dr. Britt Östlund, ordförande till 1 juli 1997, högskolelektor Björn Skogar, vice ordförande till 1 juli 1997, därefter ordförande, konstnär Eva Asp, fil. kand. Kerstin Kyhlberg Engvall, vice ordförande från augusti 1997, professor Bengt Gustafsson, musikdirektör Johannes Johansson, kaplan Sven Milltoft, kulturvetare Britta Netterfors, författare Marie-Louise Ramnefalk, från augusti 1997, biskop Claes Bertil Ytterberg.

Svenska kyrkans kulturråd

Björn Skogar

Sven Milltoft Kerstin Kyhlberg Engvall

Johannes Johansson Eva Asp

Britta Netterfors Marie-Louise Ramnefalk

Claes-Bertil Ytterberg Bengt Gustafsson

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet