Previous PageTable Of ContentsNext Page

Svenska kyrkans mission

Nämnden för Svenska kyrkans mission (SKM) skall samordna Svenska kyrkans församlingars missionsengagemang och i gemenskap med hela Kristi kyrka delta i Guds mission i världen.

    I detta vida uppdrag behövs klara riktlinjer och mål. Under våren diskuterades frågan om långsiktigt målarbete inför 2000-talet och nämnden beslöt att initiera ett tvåårigt Rådslag om mission för att genom en bred studieprocess i stift och församlingar få underlag till nya riktlinjer för SKM. I anvisningarna inför mål- och rambudgetarbetet 1997 indikerades att antalet samarbetspartner troligen måste minska p.g.a. minskade intäkter och kansliresurser. En analys av olika partnerrelationer påbörjades.

    Svenska kyrkans ekumeniska uppgift blir särskilt påtaglig i missionssammanhanget. SKM samarbetar både med den traditionella lutherska kyrkogemenskapen, med ortodoxa, katolska och anglikanska kyrkor samt med de nationella kristna råden. Även för år 1997 kan sägas att SKM i stort förverkligat målet att i varje region bidra till att arbetet har en övergripande ekumenisk dimension. Strategiskt viktiga insatser har gjorts t.ex. inom kristna råd i Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika. SKM har också fortsatt sitt stöd till Kyrkornas världsråd.

    Missionärsrollen håller på att förskjutas från expert till deltagande vittne. Samtidigt är fortsatt närvaro av svenska missionärer väsentlig inte minst för vår egen kyrka, och som uttryck för solidaritet. Genom verksamheten Mission i retur skapas möjligheter att ta emot internationella medarbetare och gäster och kontaktytan med kyrkor i andra länder breddas på stifts- och församlingsnivå inom Svenska kyrkan. Intresset för detta utbyte ökade markant under 1990-talet och olika former av internationell medverkan har prövats. Under året hade Kyrkokansliet en medarbetare från Costa Rica som rådgivare i missions- och biståndsfrågor.

Teologiutbildning och ledarskap

Inom området teologisk utbildning ges stöd till teologiska seminarier och samarbetskyrkors teologiska arbete. Ett exempel är Kinas kristna råd, som arbetar för att utbilda ledare. Prästbristen är stor efter kulturrevolutionen då de teologiska utbildningarna utplånades. SKM ingår i ett nätverk för teologisk utbildning i Kina för att samordna insatserna från europeiska partner och tillsammans samtala om utbildningsbehov, prioriteringar och arbetsfördelning. Ett annat exempel är den lutherska kyrkan i Jordanien, med huvuddelen av sina medlemmar i Israel/Palestina, som under året lade grunden för en akademi med kontextuell teologisk inriktning.

    SKM:s stöd till ledarskapsutveckling och lokalt ansvarstagande är omfattande. I Latinamerika är huvuddelen av stödet riktat till projekt och program som på olika sätt väver samman mänsklig utveckling, befrielseteologisk reflektion och integrerad utbildning. Även i andra regioner pågår liknande arbete med metoder som uppmuntrar människor till eget ansvarstagande och ger dem kraft att tillsammans förändra sin situation. I Asien och Afrika stöder SKM flera program inriktade på att kvinnor skall gå in i ledarskap i kyrka och samhälle.

Hälsovård och mänskliga rättigheter

Prioriteringen för SKM:s stöd till hälso- och sjukvårdsarbete är primärvård och förebyggande hälsovård. Kyrkorna har ett stort ansvar inom hälso- och sjukvårdssektorn särskilt i Afrika. Så täcker t.ex. den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania 15 procent av befolkningen genom sitt arbete. SKM stöder samarbetskyrkornas arbete för att nå rätt nivå på sjukvården, med god kvalitet och rimliga kostnader för patienten. I andra delar av världen gäller det barfotaläkares arbete för att förbättra bashälsovården i fattiga provinser. I Egypten stöder SKM den koptisk-ortodoxa kyrkans drogrehabiliteringsprojekt, det enda i sitt slag i landet.

    Arbetet för mänskliga rättigheter är brett och varierat. Främst samarbetar SKM med grupper som står nära den lokala kyrkan. De lokalt brännande frågorna om rätt, rättvisa, problem med övergrepp och behovet att vara delaktig i sitt eget samhälles utveckling styr också insatserna. Ibland, och särskilt där de kristna är i minoritet, kan det vara befogat att stödja arbete som inte drivs av kristet profilerade organisationer.

Ombud, ungdomar och givare

I SKM:s uppdrag ingår att förmedla kunskap om mission till församlingar och enskilda. I många församlingar finns internationella grupper där ombud för SKM, Lutherhjälpen och Svenska kyrkan i utlandet samarbetar. En satsning på gemensam utbildning av ombud har påbörjats för att öka samverkan och bygga nätverk mellan olika delar av Svenska kyrkan och på så sätt stödja församlingarnas internationella engagemang.

    Stipendieprogrammet Ung i den världsvida kyrkan är ett sätt att engagera ungdomar i missionsarbetet. I början av året återvände de 14 stipendiater som deltog i stipendieprogrammet 1996-1997, fyllda av upplevelser, utmaningar och engagemang efter vistelsen hos samarbetskyrkor och -organisationer i Afrika, Asien och Centralamerika.

    Som ett led i arbetet att utveckla nya sätt att ta tillvara stipendiaternas erfarenheter och engagemang startades ett EU-finansierat projekt, Ungdom till ungdom. Tre stipendiater arbetade under ett drygt halvår med att intressera unga människor för mission och internationell diakoni. I augusti sändes den nionde kullen av stipendiater ut på fem månader till Etiopien, Tanzania, Zimbabwe, Egypten, Israel/Palestina, Indien, Filippinerna och Peru.

    Utbytesprojektet Mötesplats Mellanöstern 1997-98 är det tredje i raden av s.k. mötesplats-projekt gemensamma för bl.a. SKM, Lutherhjälpen och Svenska Kyrkans Unga. Deltagarna från Mellanöstern kom från den palestinska sidan och i Sverige deltog fem församlingar i Västerås och Luleå stift. En intressant ekumenisk följd av utbytesprojektet är att församlingarna i Israel/Palestina har lärt känna varandra och ett utbyte dem emellan har börjat växa fram. På motsvarande sätt har församlingarna i Västerås och Luleå stift inspirerats av projektet till nya former för ungdomsutbyte.

    SKM:s arbete bärs upp av enskilda, syföreningar, barngrupper och församlingar. Av SKM:s ca 20 000 enskilda givare deltar omkring 2 300 i det regelbunda givandet Världens gåva. Grupper av givare kanaliserar sina gåvor genom projektkatalogen och några församlingar har genom överenskommelse med SKM förbundit sig att ansvara för en del av kostnaderna för en speciell missionär i projektet Vår missionär.

Jonas Jonson

ordförande

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet