Previous PageTable Of ContentsNext Page

Svenska kyrkans utbildningsnämnd

Svenska kyrkans utbildningsnämnd arbetar med den samlade utbildningsplaneringen för Svenska kyrkan. Nämnden främjar rekryteringsarbetet för kyrkliga tjänster och utbildningar och verkar för att öka jämställdheten. Att utveckla kyrkans pedagogiska verksamhet, såväl för anställda som för frivilliga medarbetare och förtroendevalda, är en annan uppgift. Nämnden arbetar tillsammans med stiften och olika utbildnings-institutioner och är huvudman för pastoralinstituten i Lund och Uppsala.

Rekrytering

Nämnden tillhandahåller och sprider information om Svenska kyrkans utbildningar. Stiftens rekryteringsarbete stödjs genom att nämnden ger ut material och ordnar mötesplatser som konferenser för rekryteringsansvariga och representanter för utbildningsinstitutionerna samt medverkar vid mässor.

    Nämnden arbetar för att få fler ungdomar att söka till kyrkans utbildningar, framför allt till de karitativa profilutbildningarna som har en påfallande hög studentmedelålder. Nämnden har under året påbörjat arbetet med att dimensionera utbildningsplatserna så att de bättre anpassas till församlingarnas behov.

Fyra profilutbildningar

Svenska kyrkans grundkurs ingår som en del i den kyrkliga grundutbildningen. Kursen har givits på 13 folkhögskolor. Den karitativa profilutbildningen har under vårterminen bedrivits på fyra diakoniinstitutioner: Bräcke diakonigård, Ersta diakonisällskap, Diakonistiftelsen Samariterhemmet och på Vårsta diakonigård. Under höstterminen gavs utbildningen vid tre av dem: Bräcke, Ersta och Vårsta. Den pastorala profilutbildningen har under året bedrivits på de två pastoralinstituten. Vid folkhögskolorna i Jämshög och Sigtuna har den pedagogiska profilutbildningen bedrivits. Den tvååriga kyrkomusikerutbildningen gavs under året på fem folkhögskolor: Oskarshamn, Sjövik, Geijerskolan, Mellansel och Skara stifts folkhögskola samt på Sköndalsinstitutet och musikhögskolan i Malmö. Dessutom har fördjupad fortbildning och kompletteringsutbildning för församlingsassistenter genomförts så att flera hundra assistenter kunnat avlägga församlingspedagogisk examen. Fritidsledare och församlingsassistenter som saknar fackutbildning, har erbjudits en avkortad fackutbildning som genomförs i samarbete med stiften och tre folkhögskolor.

    Samverkan mellan de olika profilutbildningarna och utbildningsinstititutionerna sker för att de studerande lättare skall kunna samverka när de kommer ut i tjänst i församlingarna. Under året har arbetet med lärarsamverkan mellan de olika utbildningsprofilerna intensifierats.

    Uppdraget att utvärdera utbildningsreformen från 1990 är påbörjat. Arbetet utförs tillsammans med Uppsalagruppen och Institutet för Personal- och Företagsutveckling och skall vara slutfört i maj 1998. En särskild utvärdering av pastorsadjunkternas introduktionsår har gjorts och överlämnats till den större utbildningsutvärderingen. Dessutom har en särskild utvärdering av den tvååriga kantorsutbildningen gjorts tillsammans med Kyrkokansliets forskningsavdelning. Den visar att dagens kantorsutbildning i princip uppfyller församlingarnas behov, men så gott som samtliga tillfrågade anser att utbildningen på två år inte är tillräcklig.

Pedagogiskt utvecklingsarbete

Utbildningsnämnden har genom pedagogiskt utvecklingsarbete verkat för större insikt och medvetenhet i Svenska kyrkan om utbildning och undervisning. Arbetet pågår på flera nivåer, bl. a pågår en omarbetning av dokumentet Undervisning för alla, mål- och grundprinciper i Svenska kyrkans undervisning.

    Den vuxenpedagogiska utbildningen på 20 poäng för lärare och tjänsteinnehavare med pedagogiska uppgifter, har avslutats. Riktlinjer har antagits för en ny 20-poängs-kurs och för en kompletterande vuxenpedagogisk utbildning i block om fem poäng.

    Under året inledde nämnden ett samarbete med Svenska Missionsförbundet för att förstärka och utveckla bibliodramaarbetet så att den kunskap som finns hos familjerådgivare, själavårdare och psykoterapeuter bättre tillvaratas. I slutet av hösten startade en befattningsutbildning för familjerådgivare. Utbildningen bedrivs av Ersta Diakonisällskap på nämndens uppdrag.

    Tillsammans med Sigtuna folkhögskola/Ansgarsliden och Uppsala universitets teo-logiska institution, har nämnden förberett seminarier om viktiga teologiska frågor och om frågor som rör kvinnligt och manligt språk. Seminarierna som skall hållas under 1998, är avsedda för kyrkans förtroendevalda för att bl.a. fördjupa deras kunskaper i manligt och kvinnligt språk och om hur det sociala könet påverkar individens livssituation.

Sigvard Härnring

ordförande

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet