Previous PageTable Of ContentsNext Page

Svenska kyrkans församlingsnämnd

Församlingsnämndens uppgift är att i samverkan med stift och församlingar aktivt bidra till en utveckling som stöder församlingarna i förverkligandet av Guds kallelse. Verksamheten har sin tyngdpunkt i två poler: diakoni och samhällsfrågor respektive gudstjänst. Utgångspunkten skall vara alla människors lika värde, en solidarisk och rättvis livsstil, människans förmåga till växt och utveckling och människans andlighet.

Diakoni i utveckling

I samhället finns ett stort behov av medmänskligt stöd och en part som hävdar alla människors möjligheter och okränkbara värde. Svenska kyrkans diakonala arbete vill vara just detta. Diakonisektionen har fortsatt utvecklingen av diakonalt ledarskap och strategiarbete samt lekmannansvaret genom samarbete med stift och organisationer. Man har särskilt lyft fram möjligheten för Svenska kyrkan att ge medmänskligt stöd genom frivilliga insatser och bilda opinion för dementa och anhöriga till dementa. Cirkelmodellen, en unik metod som stöd för anhöriga till dementa, presenterades i Mitt i församlingen. Även situationen för sverigefinska åldringar har uppmärksammats.

    Samarbetet med diakoniinstitutionerna Bräcke, Ersta, Fogdaröd, Samariterhemmet, Stora Sköndal och Vårsta har utvecklats genom de sex avtal som träffats om olika diakonala verksamhetsområden: kyrka-arbetsliv, familjerådgivning, familjerelationer, personalsjälavård, arbetshandledning, frivillighet, volontäråret, handikappfrågor, brottsofferarbete samt kris- och katastrofberedskap. Avtal har även träffats med Strängnäs stift avseende teckenspråkigt arbete på nationell nivå.

    Engagemanget för invandrar- och flyktingfrågor inom Svenska kyrkan uttrycks på olika sätt. Ett nätverk har bildats för att öka invandrarnas delaktighet i kyrkans liv. Boken ...inte längre gäster och främlingar... har utkommit i serien Mitt i församlingen. Nämnden har också tagit initiativ till samtal med romerna för att utveckla Svenska kyrkans kontakter med denna grupp.

    Halva mänskligheten består av kvinnor och en majoritet av Svenska kyrkans aktiva är kvinnor. Att lyfta fram kvinnors tro, gudsuppfattning och språk är därför naturligt. Ett flertal konferenser och seminarier har hållits med inriktning på könsrollsfrågor. Genderkonferensen Ansikte mot ansikte samlade kvinnor och män från kyrkor och samfund i Sverige till samtal och föredrag, gudstjänster och samvaro. Svenska kyrkans teologiska kommitté anordnade en veckolång utfrågning kring människosyn och gudsuppfattning, Kvinnligt-Manligt-Mänskligt. Ytterligare exempel är två konferenser under temat Kvinnor och andlighet.

Nytt gudstjänstmaterial

Många frågor bearbetas inför tusenårsskiftet då en nyöversättning av Bibeln presenteras och då Svenska kyrkan får en förändrad relation till staten. Översynen av de kyrkliga böckerna pågår liksom ett revisionsarbete med Lilla bönboken. Ett slutförslag till ett tillägg till kyrkohandboken, Gudstjänster under kyrkoåret, har lagts fram. Behovet av förnyande gudstjänstmaterial är stort. Mitt i församlingen har t. ex. gett ut Sinnlighet och andlighet. Översättningen av Den svenska psalmboken till finska fortsatte planenligt. Färdiga psalmer har kontinuerligt vidarebefordrats till stiften för att provsjungas och kommenteras. Diskussioner har även förts om hur det finska gudstjänstlivet skall integreras mer i Svenska kyrkans församlingar.

    Projektet Bibel 2000 har tagit form och i samarbete med stift och församlingar förbereds mottagandet av den nya bibelöversättningen. Det stora intresse för Bibeln som finns utanför kyrkan måste tas tillvara och förhoppningen är att den nya översättningen ska inspirera till förnyat bibelanvändande.

    Folkkyrkostudien har under året medverkat till att de framtidsinriktade projekt som pågår i stift och på nationell nivå lyfts fram i bl. a. ett antal seminarier och konferenser, t. ex. Asfaltens pastoralteologi för en folkkyrka i minoritet och Olofsdagarna. Färdiga analyser och studier har presenterats i Mitt i församlingen, Tro och tanke och Svenska kyrkans utredningar.

Verksamhet inom många områden

Hälften av Sveriges 13-14-åringar väljer att delta i Svenska kyrkans konfirmandarbete. Den pedagogiska utvecklingen av arbetet har tillsammans med församlingar och stift fortsatt med en uppföljning av de utarbetade riktlinjerna. Ett finskspråkigt konfirmandmaterial har tagits fram. Rekryteringsmaterialet Confirmare producerades tillsammans med Svenska Kyrkans Unga. En omfattande utvärdering har gjorts av det konfirmandarbete som sker utomlands och i regi av annan organisation.

    Mötet med muslimerna ställer Svenska kyrkan inför en rad utmaningar, både teologiska, pastorala och sociala. Projektet Svenska kyrkan och islam har kunskapsutveckling som huvudmålsättning. Muslimska grannar, i serien Mitt i församlingen, ger faktisk kunskap och pastoral praxis.

    I samarbete med stiften genomför Svenska kyrkans miljövärn under de närmaste åren en satsning för en andligt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling. Under året har Skogspostillan, om miljöanpassat skogsbruk, utkommit i serien Mitt i församlingen.

    Den andliga dimensionen i kyrkobyggnadens betydelse för människor lyfts fram i projektet Tidernas kyrka, ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Riksantikvarieämbetet. Projektet har varit mycket lyckat och visar på de möjligheter som finns att genom visningar, föredrag och gudstjänster få kyrkorummet att tala till turister, skolelever, gudstjänstfirare och andra. Boken Rum för tid och evighet har utkommit i serien Mitt i församlingen.

Inför framtiden

Inför tusenårsskiftet måste församlingarna beskriva hur arbetet med diakoni, gudstjänst, mission och undervisning skall utformas. Nämndens stora utmaning är att finnas som ett stöd i det arbetet. Det innebär bl. a. att i samtal med Svenska kyrkans mission se vad begreppet mission innebär.

Margarethe Isberg

ordförande

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet