"Blott i det öppna ..."
Svenska kyrkans riksorganisation har till uppgift att samla, samordna, utveckla och driva vissa delar av Svenska kyrkans gemensamma arbete. Arbetet sker i Kyrkokansliet med styrelser, nämnder och råd som beslutande organ. Under året har Centralstyrelsen och därmed också SFRV:s styrelse fått en ny ordförande i och med att KG Hammar tillträtt som ärkebiskop.
Ett framgångsrikt verksamhetsår
Bakom oss ligger ett framgångsrikt verksamhetsår. Några belysande punkter:
· Svenska kyrkans insamlingsverksamhet till i huvudsak internationell verksamhet genom Lutherhjälpen, Svenska kyrkans mission (SKM) och Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) låg under året över 200 miljoner kronor.
· SKUT har för första gången passerat drömgränsen 800 000 besökare och uppnått
· 816 000 besök i utlandskyrkorna.
· Ett av de mest omfattande utredningsarbetena i vår kyrkas historia, om Svenska kyrkans organisation fr.o.m. år 2000, har genomförts. Ett historiskt extra kyrkomöte var ett av inslagen.
· Rejäla kliv in i det nya kommunikationssamhället har tagits med hjälp av bl.a. Kyrknätet.
· Miljöarbetet har utvecklats med miljödiplomeringen som ett bärande inslag.
· Stora och viktiga egna projekt har helt eller i det närmaste slutförts, t.ex. Folkkyrkostudien vars resultat nu kommer att redovisas på flera olika sätt.
· Samverkan med andra har byggts ut genom en stärkt dialog med stiften, ett konkret gemensamt arbete tillsammans med diakoniinstitutionerna, ett vidgat ekumeniskt arbete (inte minst med de anglikanska kyrkorna i England, Skottland, Wales och Irland), ett utvecklat internationellt solidaritetsarbete tillsammans med andra organi-sationer (t.ex. inom skuldavskrivningskampanjen Jubel 2000 och i rättvisemärkning-en, där en kraftig ökning skett bl.a. beträffande Sackeus kaffe).
· Informationen från Kyrkans Hus har förstärkts, bl.a. genom Informations-Service, som under sitt första år tog emot 24 000 samtal. Utvärderingar under året har gett oss ett gott betyg på informationen som vi förmedlar.
Ett omfattande arbete har inletts inför tusenårsskiftet; där finns Bibel 2000 och den nya bibelutgåvans konsekvenser för de kyrkliga böckerna, Svenska kyrkans aktiviteter vid själva tusenårsskiftet och den nya kyrkliga organisationen.
Därtill kommer Tidernas kyrka vars första fas blev så framgångsrik att projektet nu förlängs två år, Ordet - Svenska kyrkans största projekt inom kulturhuvudstadsåret, Kvinnligt-Manligt-Mänskligt med en hearing som väckt vid uppmärksamhet, Sveriges kyrkohistoria där det första bandet är färdigt och kommer snart att ges ut, flera stora projekt om Svenska kyrkans mediearbete, SKUT:s framtida verksamhet, översättningar till samiska, Svenska kyrkan och islam och den kyrkliga miljardsatsningen på 4 000 nya kyrkliga arbeten.
En ny organisation i Kyrkokansliet
Arbetet med att omorganisera verksamheten i den kyrkliga riksorganisationen har syftat till samverkan, större effektivitet och lägre kanslikostnader. Två år senare har vi lyckats skapa en helt ny organisation i Kyrkans Hus i Uppsala, mycket olik den gamla. Idag har vi ett integrerat kansli som samverkar över avdelnings- och verksamhetsgränser. Vi är på väg att nå de uppsatta målen.
Svårigheterna har varit fler och större än vi insåg då vi inledde omorganisationen. Sammans-mältningen av olika kulturer och arbetssätt har ställt stora krav och tidvis har delar av kansliet inte fungerat så bra som vi själva velat. En alltför stor och ojämn arbetsbelastning har skapat stora påfrestningar hos personalen. Alla uppgifter har inte kunnat genomföras.
Den nya organisationen fullföljs nu genom ett nytt arbetssätt. Det bygger på klarare och tydligare verksamhetsområden, vart och ett direkt knutet till styrelsen, en nämnd eller ett råd. Det nya arbetssättet innebär en starkt ökad målstyrning där de viktigaste målen utarbetas, fastställs och följs upp av dessa organ.
De förtroendevalda organen, som nu ställs inför högre krav än tidigare, får stöd av det samlade Kyrkokansliet. En systematisk, kontinuerlig planering och utvärdering av arbetet kommer att ske. Detta skapar förutsättningar för att trygga sambandet mellan mål och resurser.
År 2000 förändras Svenska kyrkans organisation helt. Det statliga ansvaret, uttryckt i kyrkolagen, monteras ned och i stället byggs ett eget kyrkligt regelverk, uttryckt i en kyrkoord-ning, upp. I hela Svenska kyrkan kommer krav att ställas på både välförankrade mål och förmåga att nå målen. Att hitta den "tredje kraft" och den "tredje uppgift" som KG Hammar skriver om i sin inledning, blir viktiga inslag i detta arbete.
I förslaget till ny kyrkoordning kan man läsa:
"Svenska kyrkan på nationell nivå tar ansvar för kyrkans gemensamma angelägenheter i fråga om inomkyrklig normgivning, överprövning av beslut, gemensam information, utbild-ning, samråd samt ekumeniska relationer, internationell diakoni och mission. Till uppgiften hör också att vara kyrkans röst utåt och företräda kyrkan såväl i det svenska samhället som internationellt."
Med ett nyorganiserat kyrkokansli står vi väl rustade för den uppgiften.
Från en byggarbetsplats in i 2000-talet
Under ännu en tid kommer förtroendevalda och personal att genom introduktionen av ett nytt arbetssätt få arbeta hårt för att slutföra den omorganisation som inletts. Därefter står vi väl rustade för inträdet i det nya millenniet. Vi vet vår roll. Allt vi gör i Kyrkans Hus skall öka Svenska kyrkans samlade förmåga att förkunna och levandegöra evangelium i ord och handling. Redan nu gör vi väl ifrån oss - också det har vi fått bekräftat under det senaste året. Trots att vi levt på en organisatorisk byggarbetsplats under ett par år har vi bedrivit en omfattande verksamhet. Snart är organisationsbygget klart. Vi kan då utnyttja alla dess fördelar, även om vi vet att det inte dröjer länge förrän även ett nybygge måste finjusteras, putsas och så småningom restaureras.
Svenska kyrkan är en folkkyrka.Vår samlade verksamhet och vårt kyrkliga liv är om-fattande. Vår närvaro i vardagen, i samband med flera av våra allra viktigaste livssitua-tioner och vid omskakande händelser i nationen eller på den ort vi bor, får vi ständigt be-lägg för. Som folkkyrka går vi in i 2000-talet. Men vi måste göra det med ett starkt medvetande om att vi också går in i mötet med en ny tid och nya samhällsförhållanden. Därför har psalm 90 under det senaste året för mig varit en viktig källa till styrka:
Blott i det öppna har du en möjlighet.
Låser du om dig kvävs och förtvinar du.
Ut i det fria skall du med Herren gå.
Kraften fullkomnas mitt i din svaghet då.
Tillsammans kan vi uträtta mycket. Bara vi går vår vandring tillsammans med den Herre som vi sjunger om.
Sören Ekström
generalsekreterare
  

|