Previous PageTable Of ContentsNext Page

Församlingsutskottets betänkande

1998:510

Spritfri representation


Ombudsmötet

OF 1998:510

Till utskottet har hänvisats motion 1998:501 av Dag Sandahl vari hemställs

att ombudsmötet beslutar att svenska kyrkans representation skall vara spritfri.

Motionen

I motionen hävdas att det är ett fariseiskt beslut att den kyrkliga representationen skall vara alkoholfri. Motionären menar att verkligheten ofta är en annan. Det serveras både öl och vin, även om det finansieras på ett annat sätt än den mat som serveras. Det är bättre, menar motionären, med regler för representation som vinner allmän acceptans än med den praxis som nu utvecklar sig. Därför bör ombudsmötet besluta att representationen i Svenska kyrkan skall vara spritfri.

Bakgrund

Det beslut om att förorda alkoholfri representation som motionären nu önskar ändrat till en rekommendation om spritfri representation, fattades av kyrkomötet 1984. I en motion (1984:57) hemställdes att kyrkomötet skulle uttala sig för att all representation i Svenska kyrkan på riks-, stifts- och församlingsnivå skulle vara alkoholfri. Diakoniutskottet behandlade frågan i sitt betänkande 1984:8. Utskottet delade motionärernas uppfattning och hemställde att kyrkomötet skulle göra det i motionen yrkade uttalandet. I plenum yrkades dels bifall till utskottets hemställan, dels bifall till ett under över-läggningen framlagt yrkande, med innebörd att uttalandet i stället skulle avse spritfri representation. Efter omröstning beslutade kyrkomötet i enlighet med utskottets hemställan.

Vid 1987 års ombudsmöte motionerades (OMot 1987:31) om att det 1984 beslutade uttalandet skulle upprepas, eftersom enligt motionärernas mening långt ifrån alla kyrkliga organ brytt sig om att följa kyrkomötets rekommendation. Diakoniutskottet fann dock (OD 1987:11) inte något behov av att upprepa rekommendationen, men framhöll att utskottet "självklart står fast vid sitt tidigare ställningstagande". Utskottet hemställde därför att ombudsmötet skulle förklara motionen besvarad med vad utskottet anfört. Ombudsmötet beslöt i enlighet med utskottets hemställan.

I en motion till ombudsmötet (1990:502) aktualiseras frågan om huruvida den rekommenderade representationen skulle vara alkoholfri eller spritfri. I motionen hävdades att det beslut som fattades 1984 inte fått den avsedda opinionsbildande effekten. Motionären skrev att "uttalanden som görs bör antingen vara demokratiskt förankrade eller kunna tas emot som uttryck för en rimlig hållning i den fråga som avhandlas". Eftersom 1984 års beslut enligt motionärens mening inte motsvarade dessa och andra i motionen framförda krav, hemställdes att ombudsmötet skulle uttala sig för spritfri representation i Svenska kyrkan.

Församlingsutskottet anförde i sitt betänkande (OF 1990:510) att det ansåg det själv-klart att starksprit inte skulle få förekomma vid representation i kyrkliga sammanhang. Frågan om vin kan användas borde, enligt utskottets mening, kunna avgöras från fall till fall. Vidare uttalade utskottet sin förståelse för intentionen i den föreliggande motionen och framhöll att bedömningen i sista hand måste ske med omdöme av dem som fattar beslut om representation i kyrkliga sammanhang. En allmän återhållsamhet borde därvid vara riktpunkt. Utskottet hemställde att ombudsmötet "beslutar uttala sig för spritfri representation i svenska kyrkan och begär att stiftelsens styrelse vidtar åtgärder i enlighet med vad utskottet anfört".

Till utskottets betänkande fogades en reservation med innebörden att utskottet inte borde ha funnit någon anledning att ändra på kyrkomötets beslut år 1984 och därför också borde ha hemställt om avslag på den föreliggande motionen.

När utskottets och reservantens yrkanden ställdes mot varandra i plenum, befanns efter rösträkning, en majoritet ha röstat för reservationens hemställan som därför bifölls av ombudsmötet.

Vid ombudsmötet 1995 behandlades hithörande frågor ånyo. I motion 1995:525 togs frågan om åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen upp. I motionen framhölls att kyrkan, skolan och föreningslivet har en viktig uppgift i detta avseende. De ansvariga i kyrkan och samhället kan visa vägen genom beslut om alkoholfri representation, menade motionärerna. Ombudsmötet borde därför ge Stiftelsestyrelsen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen.

Församlingsutskottet framhöll i sitt betänkande (OF 1995:504) att drogmissbruk, i alla dess former, utgör ett av samhällets allra största problem. Utskottet menade vidare att "Svenska kyrkan, via diakoniinstitutioner, stadsmissioner, Församlingsnämnden, i ekumenisk samverkan på lokal och nationell nivå tagit sig an denna fråga med stort allvar och engagemang". Mot bakgrund av vad som anförts hemställde utskottet att ombudsmötet skulle avslå motionen.

Under överläggningen i plenum yrkades att ombudsmötet som sin mening skulle ge stiftelsestyrelsen till känna att representation inom de rikskyrkliga organen borde vara alkoholfri. Ombudsmötet beslöt i enlighet med utskottets hemställan och avslog därmed motionen.

Utskottet

I sitt betänkande (OF 1990:510) förklarade utskottet, enligt vad ovan citerats, det vara självklart att starksprit inte skulle få förekomma i kyrkliga sammanhang, men att frågan om vin kunde användas, borde avgöras från fall till fall. Enligt utskottets mening är detta alltjämt en hållbar ståndpunkt. Att dricka vin till maten är i många kulturer det normala och det kan vid internationella besök uppstå situationer där det, både för gäster och för den som representerar, upplevs egendomligt att vin inte serveras. Också i helt svenska sammanhang är vin som måltidsdryck numera vanligare än vad som tidigare var fallet.

Det är emellertid, enligt utskottets uppfattning, givet att, om det serveras drycker som innehåller alkohol, alkoholfria alternativ alltid skall finnas tillgängliga. Det kan finnas många skäl till att någon, antingen konsekvent eller vid just det tillfället, vill avstå. Den möjligheten skall då alltid finnas.

I motionen målas en bild som är allvarlig. Om det i Svenska kyrkan finns beslut som förordar alkoholfri representation och det samtidigt, vid återkommande tillfällen, serveras vin till maten, betyder det att kyrkan uppträder med två ansikten. Utskottet vill för sin del inte utesluta att det förhåller sig så, och menar att det då heller inte är fel att, som motionären, tala om fariseism. Det är utskottets uppfattning att tendenser av det slaget alltid skall motverkas.

Därför menar utskottet att det är tid att ompröva uttalandet om alkoholfri representation och ersätta det med en rekommendation om att all representation inom Svenska kyrkan skall vara spritfri.

Utskottet ansluter sig i sak till motionärens förslag till beslut, men konstaterar att det på formella grunder inte är möjligt att bifalla detta, eftersom ett beslut fattat av ombudsmötet endast är bindande för SFRV.

Hemställan

Utskottet hemställer sålunda beträffande spritfri representation

att ombudsmötet med anledning av OMot 1998:501 beslutar uttala att all representation inom Svenska kyrkan bör vara spritfri.

Sigtuna den 24 augusti 1998

Eivor Hultén

            Michael Kjörling

Närvarande: Eivor Hultén, ordförande, Iréne Pierazzi, Håkan Engström, Nelly Wallenborg, Jörgen Silén, Lena Petersson, Åke Utterberg, Eva Forssell Aronsson, Christina Holmgren, Berit Bergman, Ingemar Öberg, Henry Svensson, Björn-Eric Carlsson, Annika Mellgren, Ann-Charlott Stegö.

Biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation

Berit Bergman, Ingemar Öberg och Henry Svensson anser

dels att utskottet borde ha anfört följande:

Alkohol är lätt åtkomlig i de flesta sammanhang och orsakar varje år stora skador i det svenska samhället. För många människor innebär tillgången på alkohol frestelser som det kan vara svårt att stå emot. Kyrkan skall visa solidaritet med de svaga och utsatta i samhället.

Därför är det värdefullt att det, i skilda sammanhang, skapas alkoholfria miljöer. Svenska kyrkan bör sträva efter att vara en sådan miljö. Av det följer också att all representation som sker genom Svenska kyrkan bör vara alkoholfri.

Ombudsmötet kan inte fatta bindande beslut annat än för SFRV. Likväl kommer ett tydligt ställningstagande från ombudsmötet att ha betydelse som vägledning för vilka beslut andra organ inom Svenska kyrkan fattar. Den av 1984 års kyrkomöte beslutade rekommendationen bör därför stå kvar.

dels att utskottets hemställan borde haft följande lydelse:

Utskottet hemställer, mot bakgrund av det som ovan anförts beträffande spritfri representation

att ombudsmötet avslår OMot 1998:501.

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet