Församlingsutskottets betänkande
1998:501
Jämställdheten i Svenska kyrkan
|
Ombudsmötet
OF 1998:501
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas Styrelsen för Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV) skrivelse Jämställdheten i Svenska kyrkan (StSkr 1998:505). Dessutom behandlas motionen Frågor om jämställdhet (OMot 1998:529).
Skrivelsen
I skrivelsen föreslår styrelsen ombudsmötet
att notera att 1995 års beslut har verkställts
att uppdra åt styrelsen att återkomma med ny rapport över jämställdhetssituationen vid en sådan tidpunkt att denna kan få betydelse för nomineringarna inför nästa kyrkoval och därvid förutsätta att det inom stiften upprättas statistik över könsfördelningen bland de förtroendevalda på lokal nivå och på stiftsnivå.
Motionen
I motion 1998:529 hemställs
att ombudsmötet beslutar att Stiftelsestyrelsen inom ramen för jämställdhetsarbetet får i uppdrag att överväga möjligheten att genomföra en undersökning enligt ovan skisserad inriktning, samt vid positivt utfall initiera den tillsammans med lämpliga samarbetspartners eller intressera lämpligt forum.
Bakgrund
Beträffande innehållet i skrivelsen respektive motionen, hänvisas till dessa.
Den omedelbara bakgrunden till den nu föreliggande skrivelsen är det beslut ombudsmötet fattade 1995, med innebörden att det uppdrogs åt stiftelsens styrelse att i början av varje ny mandatperiod redovisa jämställdhetssituationen och jämställdhetsarbetet i Svenska kyrkan.
De förslag som framlades i 1995 års skrivelse (StSkr 1995:509) finns redovisade i inledningen av den nu föreliggande skrivelsen. I sitt betänkande (OO 1995:501) behandlade organisationsutskottet både den framlagda skrivelsen och motionerna 1995:512 om genusperspektiv på kyrkliga frågor, 1995:547 om en tjänst i kristendomstolkning från kvinnligt perspektiv samt 1995:561 om stärkande av kunskapen om Svenska kyrkans grundläggande dokument med beaktande av genusperspektiv.
Beträffande skrivelsen ansåg utskottet att skrivelsen visade på en ambitiös och seriös inställning till frågan om jämställdhet. Dock ville utskottet betona "vikten av att kunnande, intresse och kompetens inte glöms bort när kvantitativ jämställdhet diskuteras". Vidare menade utskottet att det hade varit värdefullt om frågan om chefernas ansvar i det jämställdhetsfrämjande arbetet hade belysts i skrivelsen. Utskottet ville också framhålla "vikten av att rekryteringsansvariga och utbildare inom Svenska kyrkan vidtar åtgärder för att öka rekryteringen av män till församlingsvårdande tjänster".
Beträffande motion 1995:512 yrkade utskottet bifall till första momentet i hemställan, nämligen
att ombudsmötet som sin mening ger SFRV:s styrelse till känna att i utbildningen i manligt och kvinnligt språk för förtroendevalda bör ingå grundläggande kunskaper om hur det sociala könet påverkar individens livssituation.
Vad gällde övriga yrkanden i de behandlade motionerna hemställde utskottet om avslag. Till utskottets hemställan fogades två reservationer. Läronämnden framhöll i sitt yttrande (1995:501) att det behövdes en fördjupad teologisk bearbetning av de exegetiska, hermeneutiska och historiska frågorna. Dock fanns det, enligt läronämndens mening, inte något hinder mot att de föreslagna praktiska åtgärderna vidtogs.
Efter debatt i plenum beslöt ombudsmötet bifalla ett under överläggningen framställt yrkande, att ombudsmötet skulle begära att styrelsen skulle återkomma med förslag till bestämmelser rörande jämställdheten avseende styrelsen och de nämnder inom Svenska kyrkans riksorganisation som inte omfattades av det förslag som fanns i den då föreliggande skrivelsen. Därutöver biföll ombudsmötet utskottets hemställan.
Frågor om jämställdhetsarbetet har ställts och besvarats både vid 1996 och 1997 års ombudsmöten. Till 1996 års ombudsmöte ställdes frågan (OFråga 1996:506) om hur styrelsen hade för avsikt att gå vidare med jämställdhetsarbetet i Svenska kyrkan. I Centralstyrelsens svar framhölls att uppgiften var att påverka valkorporationerna på olika nivåer i Svenska kyrkan men att det år 1995 fattade beslutet endast var bindande för SFRV:s egna organ. Dessutom lämnades information om att det planerades en utbildning för kyrkomötets ledamöter i jämställdhetsfrågor, samt i kvinnligt och manligt språk.
Till 1997 års ombudsmöte ställdes två frågor (OFråga 1997:508, 513) om jämställdhetsutbildning. Båda frågorna rörde sig om det faktum att den vid föregående ombudsmöte förutskickade utbildningen för kyrkomötets ledamöter på grund av kort varsel mellan inbjudan och utbildningstillfälle endast samlat ett fåtal deltagare. I sitt svar meddelade Centralstyrelsen att en utvärdering visat att det inte bara var den sena inbjudan utan också kursens innehåll som medverkat till det låga antalet anmälningar. Därför planerades ett seminarium för både kvinnor och män med arbetsnamnet "Med egna ögon" och ett för kvinnor med namnet "Med kvinnors ögon".
Det senare seminariet genomfördes i maj 1998 och utbildning av kyrkomötets förtroendevalda med rubriken "Med egna ögon - om kvinnor och män, om trosfrågor och demokrati" kommer att äga rum vid tre tillfällen och på olika platser i Sverige under hösten 1998.
Under våren 1998 har en jämställdhetsplan utarbetats för SFRV:s utlandsanställda inom Svenska kyrkan i utlandet. Planen har redovisats för JämO som överlämnat förslag till vissa kompletteringar. Förslaget kommer nu att föreläggas Förvaltningsdelegationen för fastställande. Även beträffande Kyrkokansliet pågår ett arbete med att ta fram en jämställdhetsplan.
Utskottet
Utskottet har med intresse tagit del av såväl styrelsens skrivelse (StSkr 1998:505) som den med anledning av skrivelsen inlämnade motionen (OMot 1998:529). Utskottet vill härvid anföra följande.
Skrivelsen
När organisationsutskottet 1995 behandlade den då föreliggande skrivelsen (StSkr 1995:509) framhöll utskottet bl.a. att det faktum att det huvudsakligen rekryteras kvinnor till en rad tjänster inom kyrkan, inte bara beror på strukturer inom kyrkan, utan också på kvardröjande traditionsmönster som finns både inom och utanför kyrkan. Organisationsutskottet framhöll, mot bakgrund av detta, det väsentliga i att det vidtogs åtgärder för att öka rekryteringen av män till församlingsvårdande tjänster. Samtidigt underströk organisationsutskottet "vikten av att kunnande, intresse och kompetens inte glöms bort när kvantitativ jämställdhet diskuteras".
När utskottet nu tagit del av den till skrivelsen fogade statistiken, finner utskottet anledning att framhålla att det som organisationsutskottet år 1995 anförde alltjämt har stor aktualitet.
I detta sammanhang vill utskottet föreslå att det i kommande rapporter också bör finnas redovisningar av de förändringar som sker över tid. Det rör sig här om så väsentliga frågor att redovisningen på allt sätt måste underlätta relevanta jämförelser. Det är också väsentligt att det sätt på vilket statistiken redovisas medverkar till att alla berörda blir varse utvecklingstendenserna.
Beträffande det i skrivelsen framlagda förslaget om förändrad tidpunkt för avgivande av kommande rapporter, vill utskottet framhålla att det väsentliga inte är när rapporterna avges, utan att detta sker med samma regelbundenhet som förutsattes i det år 1995 fattade beslutet. Styrelsen talar i sitt förslag om att kommande rapporter skall lämnas vid en sådan tidpunkt att de kan "få betydelse för nomineringarna" inför nästa kyrkoval. Med anledning av detta vill utskottet understryka att nomineringarna fullt ut är en angelägenhet för de skilda grupper som har att göra dessa nomineringar. Enligt utskottets mening får ordet "betydelse" inte tolkas så att det skulle röra sig om en önskan att utöva påverkan på detta arbete. Däremot kan rapporter om jämställdheten i Svenska kyrkan ha ett betydande värde som information inför det nomineringsarbete som skall ske. Sedan detta sagts, vill utskottet tillstyrka de i styrelsens skrivelse framlagda förslagen.
Motionen
Utskottet vill för sin del instämma i motionärernas uppfattning att den undersökning av arbetsmiljön som skett inom ramen för det s.k. Martha-projektet, borde få en uppföljning, men då med en bredare uppläggning, så att den spänner över ett större geografiskt område och så att även andra grupper av anställda inkluderas. Utskottet är väl medvetet om att en sådan undersökning måste rymmas inom ramen för de tillgängliga resurserna, men vill ändå tillstyrka det som i motionen sägs om en ny undersökning.
Hemställan
Utskottet hemställer
beträffande Jämställdheten i Svenska kyrkan att ombudsmötet med bifall till de i StSkr 1998:505 framlagda förslagen beslutar
1. att notera att 1995 års beslut har verkställts
2. att uppdra åt styrelsen att återkomma med ny rapport över jämställdhetssituationen vid en sådan tidpunkt att denna kan få betydelse för nomineringarna inför nästa kyrkoval och därvid förutsätta att det inom stiften upprättas statistik över könsfördelningen bland de förtroendevalda på lokal nivå och på stiftsnivå.
beträffande frågor kring jämställdhet m.m.
att ombudsmötet med anledning av OMot 1998:529 som sin mening ger SFRV:s styrelse till känna vad utskottet anfört.
Sigtuna den 21 augusti 1998
På församlingsutskottets vägnar
Eivor Hultén
Närvarande: Eivor Hultén, ordförande, Iréne Pierazzi, Nelly Wallenborg, BoLennart Anbäcken, Jörgen Silén, Lena Petersson, Åke Utterberg, Eva Forssell Aronsson, Christina Holmgren, Berit Bergman, Ingemar Öberg, Henry Svensson, Björn-Eric Carlsson, Annika Mellgren, Ann-Charlott Stegö.
Biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.
|