Ekumenikutskottets betänkande
1998:3
Lutherska världsförbundets nionde generalförsamling i Hongkong 1997
|
Kyrkomötet
KEu 1998:3
|
Till ekumenikutskottet har hänvisats Centralstyrelsen skrivelse 1998:8 vari styrelsen föreslår kyrkomötet besluta
att ta emot budskapet från Lutherska världsförbundets nionde generalförsamling i Hongkong och uppdra åt Centralstyrelsen att starkt rekommendera att detta budskap blir föremål för studium inom Svenska kyrkan i församlingar, stifts- och riksorgan,
att uppdra åt Centralstyrelsen att inom Lutherska världsförbundet verka för en ökad ekumenisk samverkan, särskilt i förhållande till Kyrkornas världsråd, både vad gäller program och dessas innehåll och vad gäller strukturerna för arbetet, samt
att uppdra åt Centralstyrelsen att beakta erfarenheterna från generalförsamlingen i Hongkong i arbetet med revidering av ekumeniska riktlinjer för Svenska kyrkan.
Skrivelsen
Skrivelsen innehåller bl.a. en förteckning över deltagare från Svenska kyrkan, en kort historik över Lutherska världsförbundet och ett referat av programmet under generalförsamlingen, en sammanfattning av generalsekreterarens rapport, beslutade förändringar i konstitutionen, generalförsamlingens övriga beslut samt budskapet från generalförsamlingen.
Utskottet
Under generalförsamlingen firades Lutherska världsförbundets 50-årsjubileum. I budskapet från generalförsamlingen var detta utgångspunkt för ett ekumeniskt ställningstagande:
Då vi blickar tillbaka på 50 års växande ekumeniskt engagemang inom LVF, tacksamma för allt arbete som har utförts i de bilaterala dialogerna, utfäster vi oss att uppmana LVF och dess medlemskyrkor:
1. att fortsätta dialogerna på internationell och regional nivå;
2. att i samband med Kyrkornas ekumeniska årtionde för solidaritet med kvinnor (1988-1998), och i enlighet med den resolution som antogs vid LVF:s generalförsamling 1990, fortsätta det ekumeniska arbetet på lokal, nationell och internationell nivå;
3. att inbjuda de lutherska medlemskyrkorna i KV att deltaga i sökandet efter en ny vision för den framtida utvecklingen av KV;
4. att anmoda LVF:s ledning och sekretariat att aktivt deltaga i nuvarande och framtida funderingar kring den ekumeniska rörelsens framtid och mer ändamålsenliga verktyg för denna rörelse;
5. att inbjuda världens alla konfessionella och ekumeniska kyrkoorgan att söka vägar för en bättre samordning av program och generalförsamlingar.
Vi bekräftar på nytt vår övertygelse om att ekumeniskt engagemang är en inneboende del av den lutherska konfessionella identiteten. Vi förbinder oss åter att deltaga fullt ut i den ekumeniska rörelsen som är en enda. (CsSkr 1998:8 sid 20)
I omedelbar anslutning till generalförsamlingen bekräftade dessutom rådet att LVF är en del av den ekumeniska rörelsen och att lutherska kyrkor per definition är både konfessionella och ekumeniska.
Svenska kyrkans ekumeniska engagemang tar sig internationellt uttryck framför allt via Kyrkornas världsråd (KV), Lutherska världsförbundet (LVF) och Europeiska kyrkokonferensen (KEK). I storlek och som ekonomisk bidragsgivare är Svenska kyrkan en stor medlemskyrka i alla organisationerna. Rollen som ekumenisk brobyggare bär Svenska kyrkan med stolthet.
1998, året efter Hongkong mötet, har Kyrkornas världsråd sin generalförsamling i Harare. Trots att mycket arbete samordnas mellan KV och LVF är det uppenbart att mycket dubbleras. Generalförsamlingarna är bara ett exempel. Ytterligare områden där en samordning skulle vara möjlig är teologisk och ekumenisk reflektion, internationell diakoni, missions- och dialogfrågor samt gudstjänstarbetet.
Utskottet bejakar ståndpunkten i budskapet från generalförsamlingen: att vara luthersk är att vara ekumenisk. Av ekumeniska skäl bör därför Svenska kyrkan driva frågan om en långtgående samverkan mellan KV och LVF. Den ekonomiska situationen för KV gör en sådan samverkan än mer angelägen.
Enligt utskottets bedömning är nu ett rätt tillfälle att driva denna fråga särskilt som KV:s ekonomiska ställning kommer att beröra alla framtidsbeslut i Harare.
I en skiss över hur en framtida ekumenisk världsorganisation skulle kunna utformas, ser utskottet ett världsråd där alla kyrkofamiljer och kyrkor kunde mötas. Detta skulle innebära en väsentlig breddning i förhållande till nuvarande KV. Den skulle också innefatta den romersk katolska kyrkan, pingströrelsen och de evangelikala kyrkorna. Om ett sådant världsråd hade samma struktur som Sveriges Kristna Råd, som är uppbyggt kring de fyra kyrkofamiljerna i Sverige (luthersk, katolsk, frikyrklig, ortodox), skulle därmed ett framtida LVF behålla en stark ställning men inom en större ekumenisk struktur.
Utskottet är medvetet om att frågan ingalunda är så enkel som skissen förespeglar. Svårigheterna bör dock inte hindra ett initiativ som just nu kanske har större förutsättningar att lyckas än under de hittillsvarande 50 världsekumeniskt organiserade åren.
Utskottet biträder styrelsens förslag i sak. Med hänvisning till ovanstående bör dock uppdraget att verka för en ökad ekumenisk samverkan också ske inom KV, inför och under generalförsamlingen i Harare.
Beträffande enskilda beslutspunkter noterar utskottet att generalförsamlingens beslut om ledarskap och utbildning för ungdom skulle kunna sammanföras med ombudsmötets beslut 1994 om utveckling av ungas ansvarstagande i Svenska kyrkan (StSkr 1998:502 s 59).
Hemställan
Ekumenikutskottet hemställer att kyrkomötet med anledning av CsSkr 1998:8 Lutherska världsförbundets nionde generalförsamling i Hongkong beslutar
1. att ta emot budskapet från Lutherska världsförbundets nionde generalförsamling i Hongkong och uppdra åt Centralstyrelsen att starkt rekommendera att detta budskap blir föremål för studium inom Svenska kyrkan i församlingar, stifts- och riksorgan,
2. att uppdra åt Centralstyrelsen att inom Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd verka för en ökad ekumenisk samverkan både vad gäller program och dessas innehåll och vad gäller strukturerna för arbetet, samt
3. att uppdra åt Centralstyrelsen att beakta erfarenheterna från generalförsamlingen i Hongkong i arbetet med revidering av ekumeniska riktlinjer för Svenska kyrkan.
Sigtuna den 21 augusti 1998
På ekumenikutskottets vägnar
Olof Lönneborg
Närvarande: Olof Lönneborg, ordförande, Maja Larsson, Bengt Nilsson, Bo E Nilsson, Britta Olinder, Jan-Anders Ekelund, Nils Möller, Kerstin Zetterberg, Allis Olsson, Åsa Ingårda, Gunhild Bolander, Juhani Rantanen, Christina Schnackenburg, Christina Hjertén och Johan Lothigius.
Biskoparna Biörn Fjärstedt och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.
|