Previous PageTable Of ContentsNext Page

Utbildningsutskottets betänkande

1998:1

Frivilliginsatser i Svenska kyrkan


Kyrkomötet

KUb 1998:1

I detta betänkande behandlas KMot 1998:21 av Kerstin Hesslefors Persson vari hemställes

att kyrkomötet begär att Centralstyrelsen arbetar fram utbildningsformer som utvecklar kyrkans personal och höjer deras kompetens vad det gäller att ta vara på frivilliga resurser.

Läronämnden har med anledning av motionen avgivit yttrande, Ln 1998:5. Yttrandet bifogas som bilaga till detta betänkande.

Motionen

I motionen framhålls att Svenska kyrkan behöver frivilliginsatser för sitt arbete. Dessa kommer att bli ännu viktigare i framtiden. För att kunna fungera som resurspersoner måste de frivilliga medarbetarna få stöd och förutsättningar för sin uppgift från de anställda i församlingen. Tydliga mål och inriktningar måste finnas i kyrkans arbete på alla nivåer. Kyrkans personal måste utbildas för att rekrytera frivilliga och inspirera och leda dessa på ett tydligt och omsorgsfullt sätt.

Bakgrund

I StSkr 1997:501 angav SFRV såsom ett särskilt mål för sin verksamhet bl.a. "att stärka lekfolkets ansvarstagande i mission, diakoni och förvaltning och att utveckla nya former för frivilliginsatser". En fråga i Ombudsmötet 1997 (Fråga 1997:503) gällde hur detta skulle konkretiseras. I svaret från styrelsen framhölls att insatser kom till stånd genom bl.a. det arbete som sker genom folkkyrkostudien, förtroendemanna-utbildning, Volontär i Svenska kyrkan, Svenska Kyrkans Ungas verksamhet och körverksamhet.

Svenska kyrkans församlingsnämnd har 1997 slutit ett treårigt avtal med Stiftelsen Stora Sköndal för att stiftelsen skall arbeta med mönster för frivillighet och Volontär i Svenska kyrkan. Inom Svenska Kyrkans Centrum för Frivillighet och Volontärverksamhet skall följande uppgifter fullgöras:

_ utveckling av mönster för frivillighet och volontärverksamhet,

_ uppbyggandet av kontaktnät med stiftshandläggare och med institutioner som har kunskap och erfarenhet av frivilligarbete,

_ följa aktuell forskning på området och särskilt uppmärksamma frågor kring etik och människosyn,

_ årligen samla stiftsansvariga för kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt för överläggning om utbildningar,

_ genom stiftshandläggare och på annat sätt återföra till församlingar relevant kunskap och bidraga till metodutveckling,

_ härvid särskilt beakta modeller och arbetssätt som avser att stärka församlingarnas rekrytering av frivilliginsatser samt att finna mönster för förstärkning av volontärarbetet.

Detta arbete vid Stora Sköndal förutsätter en nära samverkan med Svenska kyrkan på alla nivåer. I avtalet framhålles att SFRV inte kommer att bedriva egen verksamhet inom nämnda områden.

I de profilutbildningar som Svenska kyrkans utbildningsnämnd har ansvar för ingår moment som belyser förhållandet mellan förtroendevalda och anställda. Denna relation fokuserades i Ombudsmötets behandling av OMot 1996:526 "Utbildning för blivande präster i församlingen i uppgifter och organisation" varvid betonades vikten av att prästerna under utbildningstiden fick goda kunskaper i kyrkorätt och hur arbetet i de lokala beslutande organen fungerar. Ombudsmötet biföll motionen och utifrån detta beslut har Utbildningsnämnden kartlagt i vilken utsträckning blivande kyrko-arbetare under utbildningstiden kan skaffa sig kunskaper kring församlingens uppgifter och organisation. Nämnden har därvid kunnat konstatera att detta redan sker. Som ett exempel kan nämnas att vid Pastoralinstitutet i Uppsala finns nu ett nytt under-visningsmoment som tar upp just det efterlysta.

Läronämnden har i sitt yttrande över motionen framhållit att det kan finnas en "allvarlig risk för försnävning i synen på ansvaret i kyrkan om detta blir en angelägenhet endast för förtroendevalda, präster eller andra anställda."

Utskottet

Utskottet menar att motionen tar upp en mycket angelägen fråga och konstaterar att frivilliginsatser på flera håll är en etablerad verksamhetsform i Svenska kyrkan. Då församlingen rekryterar frivilliga medarbetare till sin verksamhet är det viktigt att det tydligt klargörs vad uppgiften avser och att den är en integrerad del i församlingens ordinarie verksamhet. En s.k. sökprofil även vid rekrytering av frivilliga medarbetare är viktig, dvs ett klargörande av en tydligt avgränsad uppgift och kanske även den kompetens som är önskvärd. Detta torde underlätta den nödvändiga samverkan mellan anställda och frivilligt arbetande. Många frivilliga finns redan idag i församlingarnas arbete; frågan är dock om de ges handledning och om de i sin uppgift känner att de tillsammans med anställda medarbetare delar ett uppdrag som är grundat i dopet. Med människor som går in i nya uppgifter finns möjlighet till förnyelse och utveckling men också fördjupning. Det är angeläget att man lyssnar på varandra och att båda parter upplever sig behövda och ömsesidigt beroende av varandra. Från kyrkans sida bör framhållas att det inte handlar om konkurrens mellan två kategorier, som kanske kan ha liknande göromål, men utför dem utifrån olika arbetsrättsliga förhållanden, utan om en komplettering och en naturlig delaktighet i kyrkans gemensamma ansvarstagande för den övergripande uppgiften. Präster, diakoner, pedagoger och musiker bör tillsammans med övriga församlingsmedlemmar, dvs det lekfolk, som idag många gånger är en outnyttjad kraft, ta ansvar för att tydliggöra vad det är att vara Kristi kyrka i det lokala sammanhanget. Liksom det i så stor utsträckning sker i andra kyrkor runt om i världen måste Svenska kyrkan markera att en praktisk, nödvändig och kontinuerlig insats i det lokala församlingsarbetet kan ske utan formell anställning och blott med intresset för saken som drivkraft.

Utskottet är medvetet om de problem som hänger samman med lekfolkets frivilliginsatser. Det kan ibland tyckas vara svårt att upptäcka människors mognad, fallenhet och begåvning och därvid ta ställning till om de kan fungera i församlingsarbetet eller ej. Urvalet av frivilligmedarbetare får å andra sidan inte vara baserat i någon form av "elittänkande". En kyrka som i allt ökande utsträckning kommer att använda sig av frivilliga medarbetare måste emellertid klargöra på vems villkor arbetet sker och vad dess målsättning är. Gamla strukturer kan här verka hindrande. I det arbete som skall ske med att skriva församlingsinstruktioner synes det vara lämpligt att aktualisera frågan om hur ett konkret ansvarstagande baserat på människors frivilliginsatser skall kunna genomföras. Om ett sådant ansvarsgivande och ansvarstagande skall vara möjligt behövs en medveten strategi för hur detta skall växa fram och gå till.

Svenska kyrkan på nationell nivå har, som ovan nämnts, via avtal givit Stiftelsen Stora Sköndal i uppdrag att arbeta med dessa frågor. Stora Sköndal avger varje år till Svenska kyrkans församlingsnämnd dels en verksamhetsberättelse över det gångna året, dels en plan för det kommande verksamhetsåret. Utskottet vill framhålla att det är viktigt att det arbete som initierats vid Stora Sköndal kommer de kyrkliga profilutbildningarna till godo och finner det i hög grad angeläget att de erfarenheter som görs på rikskyrklig nivå snabbt delges stift och församlingar. Utskottet vill härvid peka på 1998 års s.k. Olofsdagar i Sigtuna som har temat "Alla goda krafter tillsammans" och där frivillighet och folklig förankring framhålls; dagarna är ursprungligen ett initiativ från Församlingsnämnden och är idag ett samarrangemang mellan åtta kyrkliga intressenter.

Mot bakgrund av att Stiftelsen Stora Sköndal har ett från SFRV givet uppdrag att utveckla de frågor som berörs i motionen får utskottet, under instämmande i dess syften, hemställa att motionen inte blir föremål för någon kyrkomötets åtgärd.

Hemställan

Med hänvisning till det ovan anförda hemställer utskottet

att kyrkomötet avslår KMot 1998:21.

Sigtuna den 20 augusti 1998

På utbildningsutskottets vägnar

Margarethe Isberg

        Christina Bexell

Närvarande: Margarethe Isberg, ordförande, Rune Entelius, Vanja Björsson, Ingmar Ullén, Kerstin Kedvall, Anna Lundblad Mårtensson, Margareta Nybelius, Monica Karlsson, Bengt Gustafsson, Göran Wahlström, Sonja Grunselius, Sven Janson, Gunvor Joelsson, Gunnar Strömbäck och Göran Östling.

Biskopen Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.

Läronämndens yttrande

1998:5

med anledning av motioner om frivilliga resurser,
den dubbla ansvarslinjen och förnyelse av inomkyrklig demokrati

Till läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 1998:21, 23 och OMot 518 om frivilliga resurser, den dubbla ansvarslinjen och förnyelse av inomkyrklig demokrati.

I sitt yttrande Ln 1997:11 berörde läronämnden den problematik som motionerna behandlar. Läronämnden angav följande:

    Det är grundläggande för Svenska kyrkan som öppen folkkyrka att den förvaltas och leds av demokratiskt valda organ och ämbetsbärare i samverkan. I en öppen folkkyrka där inget be-kännelsekrav läggs på den enskilde kyrkotillhörige är det nödvändigt dels att ett särskilt ansvar läggs på ämbetsbärarna utifrån avgivna vigningslöften, dels att valda organ företräder de kyr-kotillhöriga. Läronämnden framhöll i sitt yttrande Ln 1995:17 att principen om den dubbla ansvarslinjen fortlöpande behöver tolkas och preciseras...

I sitt yttrande Ln 1997:11 pekade läronämnden på den grund som alla har i dopet samt det angelägna med en konkretisering i den kommande kyrkoordningen.

Läronämnden menar i likhet med motionärerna att det finns en allvarlig risk för försnävning i synen på ansvaret i kyrkan om detta blir en angelägenhet endast för förtroendevalda, präster eller andra anställda.

Uppsala den 11 augusti 1998

På läronämndens vägnar

KG HAMMAR

                      Klas Hansson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Tord Harlin, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Göran Bexell, vice ordförande, Birger Olsson, Björn Skogar, Curt Forsbring, Anna-Lena Weberup, Astrid Andersson Wretmark.

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet