Previous PageTable Of ContentsNext Page

Andra kyrkolagsutskottets betänkande

1998:6

Tjänstledighet med B-avdrag för präster


Kyrkomötet

2KL 1998:6

Sammanfattning

I betänkandet behandlas en motion om tjänstledighet med B-avdrag för präster. Utskottet föreslår att motionen avslås.

Till utskottet har hänvisats

motion 1998:12 av Birger Palo, i vilken yrkas att kyrkomötet beslutar begära att Cen-tral--styrelsen verkar för att ovan anförda problem löses på ett mer tillfredsställande sätt.

Motionen

I motionen påtalas problem med nuvarande ordning när det gäller villkoren för prästers tjänstledighet för studier och de kostnadsmässiga konsekvenserna härav för pastoraten.

Bakgrund

Lön till pastoratsanställda präster betalas av pastoratet. Alla arbetstagare har med stöd av lagen (1974:981) om rätt till ledighet för utbildning möjlighet att få sådan ledig-het. Enligt 33 kap. 23 § kyrkolagen beslutar stiftsstyrelsen om pastoratsanställda prästers ledighet för bl.a. utbildning. Med stöd av gällande kollektivavtal för präster, på grund av bestämmelserna i 32 kap. 11 § kyrkolagen och 1 § tredje stycket förordningen (1994:272) med instruktion för Arbetsgivarverket träffat av detta verk, kan viss lön utgå under ledighet för studier. Aktuell avtalsbestämmelse finns i 9 kap. 3 § Allmänt löne- och förmånsavtal (ALFA) och lyder:

    Om en viss utbildning är betydelsefull för arbetsgivarens verksamhet, bör arbetsgivaren underlätta genomförandet av sådana studier. Arbetsgivaren får medge att arbetstagaren under hela eller en del av studieledigheten får behålla hela eller viss del av lönen.

Tidigare bestämmelser om förmånernas omfattning definierade som "B-avdrag" m.m. har utgått ur avtalet.

Arbetsgivarverket har med stöd av 3 § förordningen (1976:1021) om statliga kollektiv-avtal, m.m. delegerat rätten att besluta i sådana frågor till respektive domkapitel.

1997 års kyrkomöte behandlade en motion (KMot 1997:16, 2KL 1997:4) om villkoren för prästers ledighet för studier. Kyrkomötet beslöt i enlighet med utskottets hem-ställan att avslå motionen. Som motivering anförde utskottet dels att frågan om arbets--givarskapet för prästerna för tiden efter år 1999 var under utredning, dels att de problem som tills vidare på grund av den rådande ordningen kan uppkomma för ekono-miskt svaga pastorat kan lösas genom strukturbidrag.

Inom det nya utjämningssystemet som började tillämpas vid årsskiftet 1996/97 finns bestämmelser om bl.a. strukturbidrag, som stiftsstyrelserna fördelar till pastoraten.

Som framgår av regeringens skrivelse till detta kyrkomöte (RegSkr 1998:1) med förslag bl.a. till lag om Svenska kyrkans personal vid relationsändringen mellan staten och Svenska kyrkan den 1 januari 2000 kommer de arbetsgivarfunktioner som idag tillkommer den statliga myndigheten domkapitlet och den statliga regleringen av prästernas anställningsvillkor att upphöra vid denna tidpunkt. Den inomkyrkliga personal-utredningen har i sitt betänkande SKU1998:6 presenterat förslag till bestämmelser i den nya kyrkoordningen avseende formerna för reglering av anställningsvillkoren för kyrkans anställda. Utredningen utgår därvid från att till följd av lagreglering om verksamhetsövergång kyrkoherdar och komministrar kommer att ha en lokal anställning.

Utskottet

Det är för Svenska kyrkan i dess helhet viktigt med god kompetens hos präster, liksom hos andra personalkategorier. Det är också viktigt för de anställda att fortbildning kan ske på för dem rimliga villkor.

Ordningen för prövning av ärenden om studieledighet för präster sammanhänger med den statliga regleringen av prästernas anställningsvillkor och med den nuvarande lagregleringen om fördelning av arbetsgivarfunktioner.

Ändringar av anställningsförhållandena för prästerna kan förväntas inträda inom mindre än ett och ett halvt år. Utskottet bedömer det inte finnas förutsättningar att dessförinnan uppnå några förändringar av nuvarande regelsystem i detta hänseende. Utskottet vill dock erinra om att ekonomiskt svaga pastorat i ansökan till stiftsstyrelsen kan åberopa kostnader som uppstår till följd av här aktuella ledighetsförmåner som grund för strukturbidrag eller anslag över budgeten för detta ändamål.

Utskottet anser att motionen KMot 1998:12 bör avslås.

Hemställan

Utskottet hemställer

att kyrkomötet avslår motionen KMot 1998:12.

Sigtuna den 25 augusti 1998

På andra kyrkolagsutskottets vägnar

Torgny Larsson

                      Gunnar Samuelsson

Närvarande: Torgny Larsson, ordförande, Lars Johnsson, Tor Frylmark, Mari Lönner-blad, Hans-Olof Hansson, Inger Dafgård, Vivianne Wetterling, Elisabeth Engberg, Thomas Söderberg, Herbert Sjödin, Anna-Lena Forsdahl, Per-Åke Axelsson, Robert Schött, Ingrid Johansson Fjelkman och Erna Arhag.

Biskoparna Christina Odenberg och Bengt Wadensjö har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet