Andra kyrkolagsutskottets betänkande
1998:5
Diakonatets ställning i Svenska kyrkan
|
Kyrkomötet
2KL 1998:5
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas en motion om hanteringen av kyrkoordningsförslaget rörande diakonatets ställning. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Motionen
I motion 1998:8 av Åke Blomqvist och Susann Torgerson hemställs
att kyrkomötet måtte, med anledning av vad i motionen anförts som sin mening uttala, att förslag om diakonatets ställning i Svenska kyrkan framläggs som separat ärende skilt från förslaget till kyrkoordning.
Yttrande
I ärendet föreligger ett yttrande från Läronämnden (Ln 1998:1), vilket är fogat till betänkandet som bilaga.
Bakgrund
Kyrkoordningskommitténs betänkande Förslag till kyrkoordning för Svenska kyrkan (Svenska kyrkans utredningar 1995:7) remissbehandlades under 1995. Detta kyrko-ordningsförslag avsåg endast de ämnen som ligger inom ramen för kyrkomötets nuvarande normgivningskompetens. I direktiven för utredningsarbetet om Svenska kyrkans framtida organisation gavs ledningsgruppen i uppdrag att ta emot och sammanställa remissyttrandena över Kyrkoordningskommitténs betän-kande. På grundval av förslagen i betänkandet - vilka bl.a. avsåg en kyrkorättslig reglering av diakonatet - och de inkomna yttrandena skulle ledningsgruppen utarbeta förslag på motsvarande områden till den framtida större kyrkoordningen.
I den del av direktiven som avser personalfrågor angavs att remissyttrandena över betänkandet Diakonens ämbete (Svenska kyrkans utred-ningar 1995:1) visat att det finns ett starkt stöd för en kyrkorättslig reglering av diakonatet i huvudsak i linje med utredningsförslaget. Personalutredningen fick i uppdrag att med hänsyn tagen till för-slagen i betänkandet Diakonens ämbete och de inkomna remissvaren, pröva frågorna avseende de arbetsrättsliga konsekvenserna av den föreslagna kyrko-rättsliga regleringen av diakonatet. Direktiven för utredningsarbetet om Svenska kyrkans framtida organisation finns som bilaga 1 till CsSkr 1996:2.
1997 års kyrkomöte gav Centralstyrelsen till känna vad andra kyrkolagsutskottet anfört i betänkandet Vissa frågor om diakonatet (2 KL 1997:5, kskr 1997:4). Utskottet framhöll att de båda motioner som behandlades i betänkandet visade på behovet av en bred diskussion och förankring inom Svenska kyrkan inför beslut om en kyrkorättslig reglering av diakonatet. Utskottet framhöll också vikten av att frågorna belyses ur olika perspektiv i det pågående utredningsarbetet om en kommande kyrkoordning. Utskottet förutsatte att Centralstyrelsen skulle svara för att motionerna och läronämndens yttrande med anledning av dessa skulle delges dem som bedriver detta arbete.
I betänkandena Bekännelse, gudstjänst, kyrkomöte (Svenska kyrkans utredningar 1998:2) och Personal, tillsyn, överklagande (Svenska kyrkans utredningar 1998:6) finns de förslag till en kyrkorättslig reglering av diakonatet som sammanförts i det samlade kyrkoordningsförslaget.
I motion 1998:8 konstateras att frågan om diakonatets ställning varit föremål för särskilda utredningar men ännu har inga förslag lagts fram för kyrkomötet. Motionärerna noterar att det finns förslag till en kyrkorättslig reglering av diakonatet i kyrkoordningsförslaget. Man menar att om Centralstyrelsen lägger fram ett förslag till en kyrkorättslig reglering av diakonatet i linje med kyrkoordningsförslaget så frångås förutsättningen att vi skall ha samma kyrka efter år 2000. Kyrkomötet bör kunna överlägga och besluta om diakonatet skilt från behandlingen av kyrkoordningen. Kyrkomötet bör enligt motionens hemställan uttala att förslag om diakonatets ställning bör läggas fram som ett separat ärende.
Utskottet
Kyrkoordningsförslaget remissbehandlas för närvarande. På grundval av remissvaren skall Centralstyrelsen utarbeta en skrivelse till 1999 års kyrkomöte med förslag till en kyrkoordning. Enligt utskottets mening bör kyrkomötet inte nu föregripa eller ge direktiv till Centralstyrelsen i fråga om det kommande förslaget till kyrkoordning. Nästa års kyrkomöte har att ta ställning till kyrkoordningens omfattning och innehåll. Frågan om det finns skäl att eventuellt behandla frågorna om diakonatets ställning separat behöver enligt utskottets mening inte avgöras redan nu. Det bör vara en fördel att behandla alla bestämmelser i kyrkoordningen i ett sammanhang. Läronämnden menar att det från läromässig synpunkt är naturligt att diakonatet behandlas i samma sammanhang som övriga frågor om kyrkans ämbete. Med hänsyn till vad som här anförts bör motion 1998:8 avslås.
Hemställan
Utskottet hemställer
att kyrkomötet avslår motion 1998:8.
Sigtuna den 24 augusti 1998
På andra kyrkolagsutskottets vägnar
Torgny Larsson
Närvarande: Torgny Larsson, ordförande, Birgith Wiklund Molberg, Tor Frylmark, Lars Johnsson, Hans-Olof Hansson, Hans-Olof Andrén, Britt Louise Agrell, Elisabeth Engberg, Thomas Söderberg, Herbert Sjödin, Anna-Lena Forsdahl, Per Åke Axelsson, Robert Schött, Ingrid Johansson Fjelkman och Erna Arhag.
Biskoparna Christina Odenberg och Bengt Wadensjö har deltagit i utskottets överläggningar.
Läronämndens yttrande
1998:1
med anledning av motion om diakonatets ställning i Svenska kyrkan
Till läronämnden har för yttrande överlämnats motion KMot 1998:8 om diakonatets ställning i kyrkan.
Frågan om diakonatet har behandlats av läronämnden vid flera tillfällen, senast i Ln 1997:5. Läronämnden avstod då från att avge ett fullständigt yttrande med hänvisning till att frågorna om diakonatet och dess relation till kyrkans ämbete skulle behandlas i det kommande kyrkoordningsförslaget.
Läronämnden menar att det från läromässig synpunkt är naturligt att diakonatet behandlas i samma sammanhang som övriga frågor om kyrkans ämbete.
Uppsala den 11 augusti 1998
På läronämndens vägnar
KG HAMMAR
Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Tord Harlin, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Göran Bexell, vice ordförande, Birger Olsson, Björn Skogar, Curt Forsbring, Anna-Lena Weberup, Astrid Andersson Wretmark.
|