Previous PageTable Of ContentsNext Page

Första kyrkolagsutskottets betänkande

1998:1

Vissa inomkyrkliga frågor


Kyrkomötet

1KL 1998:1

Till utskottet har hänvisats

dels motion 1998:5 av Gösta Äng vari hemställs

att kyrkomötet inför år 2000 som sin mening uttalar att prästlönetillgångarna, i de stift som idag har stora värden i prästlönetillgångarna att förvalta, även i framtiden skall förvaltas av i stiften utsedda egendomsnämnder med därtill hörande personal och administrativ enhet,

dels motion 1998:9 av Sven-Olof Karlsson m.fl. vari hemställs

att kyrkomötet redan nu måtte besluta att, som sin mening uttala, att valet av leda-möter till kyrkomötet skall förrättas direkt och vid samma tillfälle som valet av ledamöter till kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige,

dels motion 1998:14 av Susann Torgerson vari hemställs

att kyrkomötet begär att Centralstyrelsen utarbetar ett förslag som innebär att i kyrko-ordningen ges rätt att under vissa angivna villkor få tillhöra en annan församling än den där personen är folkbokförd,

dels också motion 1998:16 av Herbert Sjödin och Per-Åke Axelsson vari hemställs

1. att även mindre församlingar, som under århundranden varit församlingar och som har haft regelbundet gudstjänstfirande, t.ex. varannan helgdag, skall ha rätten att forsatt bestå som församlingar,

2. att ändringar i församlingsindelning skall grundas på frivillighet från berörda för-samlingars sida.

Beträffande de närmare motiveringarna hänvisas till motionerna.

Läronämnden har avgett yttranden med anledning av motionerna1998:14 och 1998:16. Yttrandena, Ln 1998:2 och Ln 1998:4, fogas till detta betänkande som bilaga 1 resp. 2. Som framgår av det senare yttrandet avser läronämnden att belysa de läro-mässiga aspekter som motion 1998:16 aktualiserar först vid 1999 års kyrkomöte.

Utskottet

Gemensamt för de motioner som behandlas i detta betänkande är att de samtliga tar upp frågor som behandlats i det inomkyrkliga utredningsarbetet. Resultatet av detta arbete, Svenska kyrkans utredningar 1998:1-6, offentliggjordes den 5 mars i år och har därefter skickats ut på remiss till närmare 3 400 remissinstanser. Remisstiden utgår den 1 oktober. Centralstyrelsens skrivelse med förslag till kyrkoordning skall enligt planerna behandlas av kyrkomötet den 27 maj - 12 juni 1999.

Vad särskilt gäller motion 1998:14 vill utskottet göra ett klarläggande. Enligt 32 kap 9 § i kyrkoordningsförslaget gäller rätten att kvarstå i uppdrag efter flyttning enbart kyrkoråd och nämnd samt kyrkvärd. Någon motsvarande möjlighet för ledamot i kyrkofullmäktige eller församlingsdelegerade föreslås däremot inte. Det kommer därmed inte att vara möjligt, som hävdas i motionen, att rösta igenom en höjning av kyrko-avgiften i sin gamla församling och betala en kanske lägre kyrkoavgift i den nya.

Utskottet anser i övrigt att det inte finns skäl att föregripa den nu pågående remissbehandlingen av kyrkoordningsförslaget. De frågor som aktualiseras i motionerna bör behandlas i samband med att kyrkomötet under 1999 kommer att ta ställning till det slutliga kyrkoordningsförslaget. Det finns därför enligt utskottet ingen anledning att nu göra några uttalanden eller i övrigt ta några initiativ med anledning av motionerna. De bör därför avslås.

Hemställan

Med hänvisning till vad ovan anförts hemställer utskottet

att kyrkomötet avslår motionerna 1998:5, 1998:9, 1998:14 och 1998:16.

Sigtuna den 25 augusti 1998

På första kyrkolagsutskottets vägnar

Evert Josefsson

                      Patrik Tibbling

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Britas Lennart Eriksson, Börje Dahlvid, Ann-Christine Andersson, Ingrid Emanuelsson, Nils Gårder, Tomas Forsner, Per Lindberg, Susann Torgerson, Inger Lifv, Eskil Jinnegård, Barbro Pettersson, Sven-Olof Karlsson, Göran Pettersson och Alf G Johansson.

Biskoparna Lars-Göran Lönnermark och Anders Weijryd har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation

av Susann Torgerson som anser

dels att utskottet i stället för den text i betänkandet som i tredje stycket under Utskottet börjar med orden "Det finns därför" och slutar med orden "därför avslås." hade bort anföra följande:

Det finns därför enligt utskottet ingen anledning att nu göra några uttalanden eller i övrigt ta några initiativ såvitt avser önskemålen i motionerna 5, 9 och 16. Vad gäller motion 14 anser utskottet dock på de i motionen anförda skälen att det redan nu genom Centralstyrelsens försorg borde utarbetas ett alternativt förslag i enlighet med intentionerna i motionen. Detta bör med anledning av motionen 14 ges Centralstyrelsen tillkänna.

Övriga i detta betänkande behandlade motioner bör avslås.

dels att utskottets hemställan bort ha följande lydelse:

att kyrkomötet med avslag på motionerna 1998:5, 1998:9 och 1998:16 och med anledning av motionen 1998:14 som sin mening ger Centralstyrelsen tillkänna vad utskottet anfört.

Läronämndens yttrande

1998:2

med anledning av motion om rätten att välja församling

Till läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 1998:14 om rätten att välja församling.

Läronämnden hänvisar till sitt yttrande Ln 1996:4 där följande angavs:

    Territorialförsamlingsprincipen syftar till att människor lokalt skall ha tillgång till ord och sak-rament och därmed vara delaktiga i ett sammanhang, där de kan växa och utvecklas som män-niskor och kristna. Denna territoriella princip är en grundläggande del av vår kyrkas tra-dition och självförståelse.

    Vad som konstituerar den territoriella anknytningen kan dock variera, och samhälls-utveck-ling-en kan framtvinga en omprövning eller komplettering av tidigare synsätt och regel-verk. Det finns inga teologiska eller läromässiga skäl för att den territoriella principen endast skall grun-das i den skattetekniska folkbokföringen. Den bör också kunna kopplas till sådana sakför-hållan--den som anger lokal samhörighet, t.ex. arbetsplats, studieort eller ort för fritidsboende av regelbun-det slag.

Uppsala den 11 augusti 1998

På läronämndens vägnar

KG HAMMAR

    Klas Hansson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Tord Harlin, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Göran Bexell, vice ordförande, Birger Olsson, Björn Skogar, Curt Forsbring, Anna-Lena Weberup, Astrid Andersson Wretmark.

Läronämndens yttrande

1998:4

med anledning av motioner om mindre församlingars rätt att finnas till, personalfrågor och prästernas anställningsförhållanden

Till läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 1998:16, 18 och 55 om mindre församlingars rätt att finnas till, personalfrågor i samband med relationsändringen år 2000 samt om prästernas anställningsförhållanden efter relationsändringen år 2000.

Motionerna tar upp frågor som har läromässiga aspekter. De berör vissa delar av det kyrkoordningsförslag som för närvarande remissbehandlas. Läronämnden avser att yttra sig över det slutliga kyrkoordningsförslaget i samband med att detta skall behandlas vid 1999 års kyrkomöte.

Uppsala den 11 augusti 1998

På läronämndens vägnar

KG HAMMAR

                      Klas Hansson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Tord Harlin, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Göran Bexell, vice ordförande, Birger Olsson, Björn Skogar, Curt Forsbring, Anna-Lena Weberup, Astrid Andersson Wretmark.

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet