Snabbprotokoll KG 1996:3

Församlingens gudstjänstliv

Gudstjänstutskottets betänkande 1996:3


Motionerna

I motionerna KMot 1996:3, KMot 1996:13, KMot 1996:17 och KMot 1996:41 till kyrkomötet framläggs förslag som rör församlingens gudstjänstliv.

I motion KMot 1996:3 av Christina Åkerlund och Eskil Jinnegård hemställs

att kyrkomötet begär att Centralstyrelsen verkar för en vitalisering av kyrkorådens aktivitet och medansvar för församlingens gudstjänstfirande i den anda som den tidigare församlingsstyrelselagen och nuvarande kyrkolagen ger uttryck för.
I motion KMot 1996:13 av Karl-Johan Nilsson hemställs

att kyrkomötet hos Centralstyrelsen begär att ytterligare information på lämpligt sätt meddelas direkt till alla kyrkoråd och kyrkoherdar, varvid samrådsförfarandet särskilt framhålls.
I motion KMot 1996:17 av Sten Lundgren hemställs

att kyrkomötet begär att Centralstyrelsen verkar för en vitalisering av kyrkorådens aktivitet och medansvar för församlingens gudstjänstfirande.
I motion KMot 1996:41 av Carl-Henric Grenholm hemställs

att kyrkomötet hos Centralstyrelsen begär att åtgärder vidtas för att främja ett varierat utbud av söndagens huvudgudstjänst och sådana former för dessa gudstjänster som präglas av luthersk folklighet.

Utskottet

Utskottet instämmer i att arbetet med att främja kyrkorådens och lekfolkets ökade ansvarstagande för gudstjänstlivet måste fortsätta. Mycket har redan skett i Svenska kyrkans församlingar när det gäller ökad delaktighet och ökat ansvarstagande för gudstjänstlivet. Utskottet vill understryka betydelsen av ett fortsatt förändringsarbete. Det här nämnda ansvarstagandet är ett viktigt uttryck för en människosyn där människan har givits en aktivt ansvarstagande roll i Guds värld. Ett sådant ansvarstagande är även en nödvändig förutsättning för den vitalisering av gudstjänstlivet i Svenska kyrkan som utskottet, i likhet med motionärerna, önskar.

Utskottets mening är dock att det är stiften som i samverkan med församlingarna skall arbeta med församlingsutveckling och främja gudstjänstlivet. Den verksamhet som bedrivs inom Församlingsnämnden, på kyrkomötets och ombudsmötets uppdrag, har här en stor betydelse. Detta arbete sker främst gentemot stiften.

Utskottet önskar undvika, att frågor av lokal och pastoral karaktär löses genom initiativ från Centralstyrelsen eller genom att man hänvisar till sådana initiativ. Det är inte, enligt utskottet, en riktig utveckling om Svenska kyrkans nationella nivå skall ta ytterligare initiativ direkt in i det pastorala arbetet.

Utskottet önskar en vitalisering av stiften i de frågor som motionärerna tar upp. Stiften skulle kunna ta ytterligare initiativ till ökat ansvarstagande av kyrkoråd och lekfolk för gudstjänstlivet. Sådana stiftsinitiativ kan, enligt utskottet, ske i samarbete med Församlingsnämnden, Kyrkosångsförbundet och Pastoratsförbundet med syfte att nå både förtroendevalda och församlingarnas övriga aktiva lekmän.

Utskottet hänvisar, med anledning av motionerna till årets kyrkomöte, åter till att det finns en tydlig reglering av ansvarsförhållandet mellan kyrkoråd och pastor. Utskottet hänvisar vidare till läronämndens yttrande samt att en hel del material redan har publicerats för att främja ett varierat gudstjänstliv och en utveckling till att kyrkoråd och övriga lekmän tar aktivt ansvar.

Med anledning av motionerna KMot 1996:13 och KMot 1996:41 vill utskottet framhäva att utskottet är väl medvetet om den färdriktning, som Svenska kyrkan har slagit in på, och som innebär att allt oftare fira huvudgudstjänsten med nattvard. Enligt kyrkostatistiken ökar också varje år antalet kommunikanter. En sådan utveckling önskar inte utskottet ställa hinder i vägen för. Å andra sidan har utskottet kännedom om att det i många fall är svårt att få denna samverkan inom kyrkans pastorala områden att fungera. I vissa fall kan det behövas initiativ för att påminna om nödvändigheten av samverkan så att exempelvis inte söndaglig huvudgudstjänst med nattvard införs ensidigt av pastor utan samverkan med kyrkorådet. Dessa initiativ bör, som redan nämnts, tagas inom stift och församlingar. Utskottet vill särskilt, i likhet med läronämnden, understryka den lyhördhet för lokala traditioner och skilda behov som måste finnas med i det samråd som behövs för gudstjänstlivets utformning.

Utskottet önskar att ett varierat gudstjänstliv skall främjas. För många inom Svenska kyrkan har förändringen från få huvudgudstjänster med nattvard till många sådana huvudgudstjänster skett på så kort tid, att man inte hunnit med i utvecklingen. Det finns i vårt land också stora regionala olikheter med många olika traditioner när det gäller gudstjänstlivet. Högmässogudstjänsten har i några delar av landet en förhållandevis stark ställning.

Det är med beklagande som utskottet har kunnat konstatera att antalet bönegudstjänster i församlingarna har minskat och att på detta sätt en ursprunglig balans mellan nattvardsgudstjänster och andra gudstjänster har gått förlorad. Enligt utskottets mening skulle ett mer varierat gudstjänstliv innebära att flera bönegudstjänster firades som komplement till huvudgudstjänsterna.

Särskilt vill utskottet lyfta fram det behov som finns av gudstjänster som har en enkel struktur och kan underlätta människors väg in i kyrkan. Gudstjänster som kan fungera för människor som inte har vuxit in i en gudstjänstfirande gemenskap, men som tar sina första steg på vägen dit. Det är en viktig uppgift att finna former som förenar delaktighet med lättillgänglighet.

Hemställan

1. beträffande en vitalisering av kyrkorådets aktivitet

att kyrkomötet med anledning av motionerna KMot 1996:3 och KMot 1996:17 som sin mening ger Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört,
2. beträffande information om samrådsförfarandet

att kyrkomötet med anledning av motion KMot 1996:13 som sin mening ger Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört,
3. beträffande åtgärder för att främja ett varierat gudstjänstliv

att kyrkomötet med anledning av motion KMot 1996:41 som sin mening ger Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört.

Beslut

Kyrkomötet beslutade

att bifalla utskottets hemställan.