11 Tidpunkt för val av revisor. Sammanträde under valåret för kyrkoråd, kyrkonämnd och stiftsstyrelse
Kyrkostyrelsens förslag: Valet av auktoriserad eller godkänd revisor för församling, samfällighet eller stift skall kunna skjutas upp, så att nyvalda fullmäktige kan besluta om förfarandet vid upphandlingen. Kyrkoråd, kyrkonämnd och stiftsstyrelse skall kunna sammanträda under valåret för att välja personer till de uppdrag som avser tiden efter valåret.
Promemorians förslag: Överensstämmer med vårt förutom vad avser sammanträden under valåret för kyrkoråd, kyrkonämnd och stiftsstyrelse där förtydliganden gjorts i bestämmelsen om vad som får beslutas på sammanträdet.
Remissinstanserna
Förslagen mottages i huvudsak positivt.
Domkapitlet och stiftsstyrelsen i Västerås nämner beträffande förslaget att det nyvalda kyrkorådet skall få sammanträda under valåret att det är oklart vilka ärenden som får behandlas vid sådant sammanträde. Man ställer frågan om budget är ett sådant beslut.
Svenska kyrkans församlingsförbund är tveksamt till behovet av den föreslagna möjligheten att kunna skjuta upp valet av kvalificerad revisor. Om den kvalificerade revisorn utses först en bit in på den nya mandatperioden uppstår en period då det löpande granskningsarbetet endast kan utföras av lekmannarevisorerna. Förbundet har inte erfarit att nuvarande system inneburit några större problem. Förbundet menar också att det finns behov av en mera ingående analys och prövning av kyrkoordningens reglering av revisionen på den lokala nivån och stiftsnivån. Förbundet undrar också om mandatperioden behöver vara densamma för den kvalificerade revisorn som för lekmannarevisorerna och om det proportionella valsättet kan tilllämpas när det gäller val av revisorer såsom domkapitlet i Stockholm konstaterat i ett beslutsprövningsärende.
Vad gäller sammanträde med det nyvalda kyrkorådet under valåret anser förbundet att förslaget bör omformuleras. Syftet skall vara att ge det nyvalda kyrkorådet/ kyrkonämnden möjlighet att före årsskiftet utse personer till uppdrag som avser tiden efter valåret
11.1 Bakgrund
Enligt 3 kap. 13 § skall nyvalda kyrkofullmäktige i församling (liksom nyvalda samfällda kyrkofullmäktige, se 3 kap. 56 §) sammanträda under valåret. Sammanträdet skall äga rum efter valet men före årsskiftet, då kyrkofullmäktige och samfällda kyrkofullmäktige formellt tillträder. Vid sammanträdet skall val ske av bl.a. revisorer för den kommande mandatperioden. Den nu angivna ordningen gäller enligt 7 kap. 6 § även för stiftsfullmäktige.
Nu gällande ordning överensstämmer med vad som gällde före år 2000. Emellertid skedde genom kyrkoordningens tillkomst den förändringen att minst en av revisorerna skall vara auktoriserad eller godkänd. Detta innebär att minst en av revisorerna inte skall utses genom en politisk urvalsprocess utan genom att en tjänst köps från ett revisionsföretag. Denna tjänst torde normalt vara av sådan omfattning att kyrkoordningens krav på affärsmässighet innebär att en upphandling måste ske.
Tvekan har uppkommit hur upphandling skall kunna ske inom ramen för nyvalda fullmäktige. I praktiken torde det avgående kyrkorådet (respektive den avgående kyrkonämnden eller stiftsstyrelsen) ha förberett upphandlingen genom att fordra in anbud, så att det nyvalda fullmäktige haft ett beslutsunderlag. Alternativt har detta underlag inför fullmäktiges sammanträde tagits fram genom en informellt utsedd valberedning.
En annan fråga som förorsakat tveksamhet gäller möjligheten för ett nyvalt kyrkoråd (respektive en nyvald kyrkonämnd eller stiftsstyrelse) att sammanträda före den formella tillträdesdagen den 1 januari och utse t.ex. firmatecknare. Överklagandenämnden har i sitt avgörande 19/02 - utan att denna fråga i och för sig var föremål för nämndens prövning - uttalat att något sådant sammanträde enligt kyrkoordningen inte lagligen kan äga rum.
Denna ordning innebär, om tidigare fattade beslut om firmateckning har begränsats till löpande mandatperiod, att dessa upphör vid årsskiftet efter valet. För att löpande utbetalningar skall kunna skötas fordras i sådant fall ett sammanträde med kyrkorådet (respektive kyrkonämnden eller stiftsstyrelsen) omedelbart efter årsskiftet.
För Svenska kyrkans nationella nivå är läget annorlunda än för församlings- eller stiftsnivån. Eftersom nationella nivåns beslutande organ, Kyrkomötet, endast sammanträder två gånger per år (och båda gångerna på hösten), är det inte rimligt att valet av auktoriserad revisor skall kunna skjutas upp. Kyrkostyrelsen tillträder vid valet, och de problem som noterats för församlings- och stiftsnivån föreligger därför inte.
11.2 Kyrkostyrelsens förslag
Det är rimligt att valet av auktoriserad respektive godkänd revisor för församling, samfällighet och stift kan skjutas upp och företas sedan nyvalda fullmäktige, samfällda fullmäktige respektive stiftsfullmäktige kunnat besluta om hur upphandlingen skall gå till. Det torde normalt inte vara förenat med några större problem om den auktoriserade (eller godkände) revisorn tillträder först ett par månader in på det verksamhetsår som revisionen avser.
Uppskov med revisorsvalet bör dock inte vara obligatoriskt. För de församlingar, samfälligheter och stift som finner det lämpligt att tillämpa nu gällande ordning även för valet av auktoriserad eller godkänd revisor bör detta vara möjligt.
48 kap. 1 § och 50 kap. 1 § bör ändras i enlighet med detta.
Det är vidare rimligt att kyrkoordningen ger utrymme för att nyvalda kyrkoråd, kyrkonämnder och stiftsstyrelser kan sammanträda för att besluta om t.ex. firmateckning innan mandattiden formellt har inletts. Med anledning av påpekanden från några remissinstanser har vi gjort förtydliganden i bestämmelsen i 4 kap. 18 § om vad som får beslutas vid sammanträde under valåret. Församlingsförbundet har pekat på att det kan vara en nackdel om den kvalificerade revisorn utses en bit in på mandatperioden. De eventuella problem som kan uppkomma kan, såsom nämnts ovan, minimeras genom att det avgående kyrkorådet, eller den avgående kyrkonämnden eller stiftsstyrelsen har förberett upphandlingen genom att fordra in anbud så att det nyvalda fullmäktige har ett färdigt beslutsunderlag. Vad gäller de övriga frågor som förbundet tar upp angående kyrkoordningens regler om revision instämmer vi i förbundets uppfattning att det behövs en mera ingående genomgång av dessa regler. En sådan genomgång får ske i särskild ordning.


