Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


10 Tidpunkten för utbetalning av avkastning från prästlönetillgångarna

Kyrkostyrelsens förslag: Senaste tidpunkten för redovisning från prästlönetillgångarna samt betalning av församlingarnas andel av avkastningen och betalning av särskild utjämningsavgift flyttas från den 1 juni till den 1 juli.

Promemorians förslag: Överensstämmer med vårt.

Remissinstanserna

Förslaget tillstyrkes av de allra flesta.

Dock finner stiftsstyrelsen i Luleå ingen anledning att tidpunkten ändras enligt förslaget. Församlingarnas verksamhet bör prioriteras framför annan övergripande verksamhet. Om tiden blir för knapp för de formella besluten får antingen tidplanen ändras så att betalning kan ske senast den 1 juni eller också får man korrigera utförd utbetalning efterföljande år. Förslaget avstyrkes.

10.1 Bakgrund

Enligt 46 kap. 6 § skall stiften senast den 1 juni årligen lämna redovisning för avkastningen från prästlönetillgångarna till de församlingar som har andelar i denna avkastning och till Kyrkofondens styrelse. Samtidigt skall stiften betala ut hälften av avkastningen till församlingarna (46 kap. 7 §) och den andra hälften som särskild utjämningsavgift till kyrkofonden (44 kap. 4 §). Tidpunkten har kvarstått oförändrad sedan före år 2000, då egendomsnämnderna enligt särskilda föreskrifter i kyrkolagen förvaltade prästlönetillgångarna. Det var då således dessa nämnder som beslutade om årsredovisningen för prästlönetillgångarna. Med kyrkoordningens tillkomst från år 2000 har stiften i stället gjorts till förvaltare av prästlönetillgångarna. Egendomsnämnderna är inte längre obligatoriska organ, även om alla stift för närvarande har sådana nämnder. En följd av att stiften är förvaltare är att årsredovisningarna för prästlönetillgångarna numera regelmässigt beslutas av stiftsfullmäktige.

Prästlönetillgångarnas förmögenhet är i regel sådan att årsredovisning enligt årsredovisningslagen (1995:1554) måste upprättas. Enligt 8 kap. 2 § årsredovisningslagen skall denna vara upprättad senast fyra månader efter bokföringsårets slut. Årsredovisningen skall då överlämnas till revisorerna, som senast en och en halv månad senare skall avge sin revisionsberättelse. Lagstiftningen om årsredovisning - som gäller för många olika typer av juridiska personer - innehåller inga föreskrifter om att en årsredovisning (och frågan om ansvarsfrihet) därefter skall prövas av ett beslutande organ. Enligt 50 kap. 6 § kyrkoordningen gäller dock för stiften att frågan om ansvarsfrihet för stiftsstyrelse och nämnder skall prövas före årets utgång.

Den nya ordningen, där årsredovisningen för prästlönetillgångarna i regel prövas av stiftsfullmäktige, har föranlett Kyrkofondens styrelse att för sin del inte kräva inbetalning av den särskilda utjämningsavgiften förrän den 1 juli; detta med hänsyn till att rimlig tid måste ges till bokslut, revision och fullmäktigebeslut.

Kyrkostyrelsen har i skrivelse till 2002 års kyrkomöte angett att bestämmelsen att stiftens utbetalning av församlingarnas andelar av avkastningen av prästlönetillgångarna skall ske senast 1 juni är svår att följa och att en ändring av tidpunkten för utbetalning behöver övervägas.

10.2 Kyrkostyrelsens förslag

Med utgångspunkten att bokföringsåret för prästlönetillgångarna är kalenderår skall årsredovisningen för prästlönetillgångarna vara upprättad senast den 30 april. Detta skulle i och för sig möjliggöra ett upprätthållande av kyrkoordningens bestämmelse om utbetalning av avkastningen senast. den 1 juni.

Det är emellertid rimligt att revision kan ske och att årsredovisningen kan fastställas av fullmäktige innan utbetalning av avkastningen sker. Kyrkofondens styrelse har också i den praktiska tillämpningen redan tagit denna hänsyn. Den ekonomiska effekten av en något senarelagd betalning - att prästlönetillgångarnas intäkter ökar genom räntan på beloppet med motsvarande minskning för kyrkofonden och de församlingar som har andelar i avkastningen - torde vara försumbar, särskilt som prästlönetillgångarnas ränteintäkter läggs till grund för avkastningen påföljande år. En överväldigande majoritet av remissinstanserna tillstyrker förslaget. 46 kap. 6 § ändras i enlighet med detta.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page


TillbakaUpp