7 Remissförfarandet vid mindre indelningsändringar
Kyrkostyrelsens förslag: Mindre församlingsgränsändringar skall kunna göras utan det omfattade förfarande för samråd och yttranden som nu gäller.
Promemorians förslag: Överensstämmer med vårt.
Remissinstanserna
Inga egentliga invändningar framföres i remissvaren.
7.1 Bakgrund
Enligt 37 kap. 1 § får en territoriell församling delas eller sammanläggas med en annan församling genom beslut av stiftsstyrelsen. Enligt 3 § får en del av en territoriell församling föras över till en annan församling. Enligt 4 § får församlingsindelningen ändras på grund av oregelbundenheter i indelningen eller med hänsyn till fastighetsförhållandena. Stiftsstyrelsen beslutar om sådana indelningsändringar som endast berör det egna stiftet. Kyrkostyrelsen beslutar om indelningsändringar som berör flera stift.
Ändringar i församlingsindelningen kan således ske på olika nivåer, där en ändring enligt 1 § i praktiken innebär att församlingen upphör och en ändring enligt 3 § att ett större område överförs från en församling till en annan. En ändring enligt 4 § är däremot av annan art och har i regel sin grund i att fastighetsgränser förändras. Sådana beslut fattas ofta av den berörda lantmäterimyndigheten i form av fastighetsreglering. Enligt uppgift från Lantmäteriverket företas 200-300 sådana ändringar som berör en församlingsgräns årligen i landet.
Ändringar i församlingsindelningen skall enligt 6 § föregås av utredning och samråd med berörda församlingar och samfälligheter, domkapitlet samt berörda lantmäterimyndigheter och kommuner. Före beslut skall vidare berörda församlingar, samfälligheter, kyrkoherdar och kontraktsprostar, domkapitlet samt berörda lantmäterimyndigheter och kommuner ges tillfälle till yttrande (7 §). Om ärendet avser en ändring som Kyrkostyrelsen skall besluta om, skall samråd ske med och tillfälle till yttrande lämnas också berörda stiftsstyrelser.
Den nu angivna ordningen för samråd och yttranden rörande ändringar i församlingsindelningen gäller för ändringar enligt såväl 1 § som 3 och 4 §§. Med hänsyn till den ofta begränsade betydelsen av församlingsgränsändringar enligt 4 § kan emellertid ifrågasättas om samma omfattande ordning för samråd och yttranden skall gälla för dessa ändringar som för de övriga, mera ingripande förändringarna. Med hänsyn till antalet ändringar är det också relativt betungande för stiftsstyrelserna att genomföra en så omfattande process.
Kyrkostyrelsen har i skrivelse till 2002 års kyrkomöte angett att frågan om en förenklad hantering av mindre församlingsgränsändringar, innebärande att remissförfarandet inte skall gälla för ärenden enligt 4 §, har väckts.
7.2 Kyrkostyrelsens förslag
Kyrkoordningens bestämmelser innebär en omfattande ordning för samråd och yttrande inför beslut om ändrad församlingsindelning. Ordningen har goda skäl för sig, när det gäller större ändringar i församlingsindelningen. När det däremot är fråga om mindre justeringar av församlingsgränser kan med fog ifrågasättas om hela det för andra ändringar i församlingsindelningen gällande förfarandet för samråd och yttrande behövs. Det kan vidare ifrågasättas, om inte den nu gällande ordningen i alltför hög grad försvårar stiftsstyrelsernas arbete att förändra församlingsgränserna i enlighet med den utveckling som sker beträffande fastighetsindelningen i landet.
37 kap. 6 och 7 §§ bör ändras i enlighet med detta.


