Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


6 Behörighetsprövning och yttrande vid kortare vikariatsanställningar som präst eller diakon

Kyrkostyrelsens förslag: Behörighetsprövning och yttrande av domkapitlet för anställning på en befattning som komminister, kontraktsadjunkt eller stiftsadjunkt samt om yttrande av domkapitlet för anställning på en befattning som diakon gäller inte vid vikariatsanställningar på längst sex månader. För befattningar som domprost och kyrkoherde skall även fortsättningsvis behörighetsprövning och yttrande av domkapitlet gälla för vikariat som är längre än tre månader.

Promemorians förslag: Överensstämmer delvis med vårt. I promemorian föreslogs att behörighetsprövning och yttrande från domkapitlet skulle gälla för vikariat längre än tre månader för alla slags befattningar som präst. Yttrande skulle också lämnas vid vikariat som diakon längre än tre månader.

Remissinstanserna

Domkapitlet i Växjö ställer sig bakom förslaget men anser, liksom domkapitlen i Uppsala, Stockholm, Skara, Västerås och Luleå att vikariatets längd skulle kunna utsträckas till sex månader.

Domkapitlet i Luleå konstaterar att behörighetsvillkoren i 34 kap 9 § kyrkoordningen inte gäller vid kortare vikariat än tre månader på kyrkoherdetjänst. Domkapitlet vill i sammanhanget med kraft framhålla att behörighetskraven för att anställas som kyrkoherde även skall tillämpas av arbetsgivaren vid korttidsvikariat

Domkapitlet i Lund anför att det är uppenbart att kyrkoordningen varit otydlig när det gäller skyldigheten för församlingen att överlämna ett ärende rörande vikariat på präst- eller diakontjänst till domkapitlet för prövning av behörigheten och avgivande av yttrande. Domkapitlet hälsar förslaget med tillfredsställelse.

Domkapitlet i Linköping tycker att det är bra att såsom förslaget anger hantera korttidsvikariat på samma sätt för alla slags prästerliga befattningar. Gränsen tre månader är lagom.

Domkapitlet i Stockholm menar att domkapitlets befattning med komministertjänster bör inskränkas till behörighetsprövning eftersom erfarenheten visar att yttrandena sällan fyller någon funktion. När det gäller diakoner menar domkapitlet att behörighetsprövningen bör vara domkapitlets uppgift medan yttrandena kan tas bort.

6.1 Bakgrund

I Kyrkostyrelsens skrivelse till Kyrkomötet 2000:9 Det fortsatta arbetet med kyrkoordningen, bilagan Sammanställning av justeringsbehov i kyrkoordningen, anfördes beträffande "bestämmelser som synes vara mer eller mindre felaktiga genom rena misstag" (KsSkr 2000:9 sid. 7 f.) bl.a. följande:

    Det finns oklarheter om behörighet vid vikariat på vissa prästtjänster. Vad gäller kyrkoherde och domprost sägs i 34 kap. 9 § att behörighetsvillkoren inte gäller vid kortare vikariat. I 34 kap. 10 §, som behandlar behörighetskrav för andra befattningar som präst, finns däremot inga undantag från behörighetskraven. Mer besvärande kan vara att kyrkoordningen egentligen inte medger något undantag för när domkapitlet skall göra en behörighetsprövning vid tillsättning av andra prästtjänster än som kyrkoherde och domprost. En strikt tillämpning skulle medföra att det skall göras en behörighetsprövning av domkapitlet i dess helhet när någon skall anställas på ett vikariat som komminister endast enstaka dagar.

I Kyrkostyrelsens kommentar (KsSkr 2000:9 sid. 8) anfördes att "det bör vara möjligt att hantera korttidsvikariat på samma sätt för alla slags prästerliga befattningar".

6.2 Kyrkostyrelsens förslag

Den här aktuella frågan torde inte ha uppmärksammats tillräckligt vid utformningen av bestämmelserna i 34 kap.10 och 14 §§ kyrkoordningen. Dessa avser behörighetsprövning och/eller yttrande utifrån förutsättningarna för anställning i en specifik befattning. Att strikt tillämpa dem också när, många gånger med kort varsel, behov uppkommer av kortare vikariat medför betydande problem i fråga om tidsutdräkt och kräver resurser som knappast kan bedömas stå i rimligt förhållande till ändamålet.

Många av remissinstanserna har framfört att domkapitlets behörighetsprövning och yttrande bör komma ifråga först vid vikariatsanställning som är längre än sex månader. Vid övervägande av behörighetskraven för tjänst som domprost och kyrkoherde- respektive övriga prästtjänster i 34 kap 9 och 10 §§ och vad som framkommit i den allmänna diskussionen synes en sådan förändring vara möjlig att genomföra beträffande befattningar som komminister, kontraktsadjunkt och stiftsadjunkt men inte beträffande domprost- och kyrkoherdetjänster. På motsvarande sätt bör domkapitlets yttrande inte erfordras vid tillsättning av vikariat på en befattning som diakon om högst sex månader. Med anledning härav föreslås att kraven på behörighetsprövning och yttrande i 34 kap 10 § och kravet på yttrande i 34 kap. 14 § inte skall gälla beträffande vikariat som varar längre än sex månader.

I sammanhanget bör noteras att enligt 34 kap. 8 § endast den som enligt 31 respektive 32 kap. är behörig att utöva uppdraget som präst respektive diakon får vara anställd som sådan och att denna bestämmelse gäller alla anställningsformer, alltså även vikariat och andra visstidsanställningar.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page


TillbakaUpp