Gemensamma inriktningsmål för den nationella nivån
Huvuddelen av arbetet på nationell nivå
bedrivs inom kyrkokansliet. Kyrkokansliet är organiserat i verksamhetsområden som anpassas till de uppgifter Kyrkomötet uppdragit åt den nationella nivån att utföra. Varje verksamhetsområde styrs av en styrelse, nämnd eller råd som redovisar egna mål för de delar av verksamheten där ansvaret helt ligger inom verksamhetsområdet. Kyrkostyrelsen redovisar här de inriktningsmål som är gemensamma för alla delar av den nationella nivån. I bilaga 12 redovisas de effektmål som under planeringsperioden skall nås i syfte att nå inriktningsmålen.
Varje verksamhetsområde skall genomföra de aktiviteter som planerats för att den nationella nivån skall uppnå de gemensamma målen. Varje verksamhetsområde har också utgått från detta i sina beräkningar av resursbehov för planeringsperioden. Uppföljningen av aktiviteterna och dess effekter görs gemensamt och redovisas samlat i kommande verksamhetsberättelser. Ett verksamhetsområde har ansvaret för att samordna den uppföljning som krävs för att följa arbetet enligt de gemensamma inriktningsmålen.
Inriktningen för arbetet på Svenska kyrkans nationella nivå är:
Att arbeta för hela Svenska kyrkan
Den nationella nivån skall stärka hela Svenska kyrkans samlade förmåga att förkunna evangelium i ord och handling.
_
_ Den nationella nivån skall, på uppdrag av Kyrkomötet, möta de behov av insatser i kyrka och omvärld som identifieras i dialog med Svenska kyrkans stift och internationella partner.
Den nationella nivån skall, på uppdrag av Kyrkomötet, möta de behov av insatser i kyrka och omvärld som identifieras i dialog med Svenska kyrkans stift och internationella partners.
_Den nationella nivån skall, på uppdrag av Kyrkomötet, möta de behov av insatser i kyrka och omvärld som identifieras i dialog med Svenska kyrkans stift och internationella partners.
Den nationella nivån ska verka för solidaritet med kyrkans språkliga och nationella minoriteter samt uppmärksamma barnens särställning i Svenska kyrkan.(Nytillkommet förslag)
srådet
sk utjämning och kapitalförvaltni
Att vara Svenska kyrkans röst
_ När Svenska kyrkans uppfattning uttalas ska det uppfattas som kompetent, sakkunnigt och med tydlig kyrklig profil.
_ Svenska kyrkans tradition som brobyggare skall utvecklas och föras vidare i ett samhälle i förändring.
srådet
Att vara förankrade i Svenska kyrkan
_ Alla delar av Svenska kyrkan skall känna till och ha förtroende för verksamheten på den nationella nivån.
Att hålla samman Svenska kyrkan
_ Svenska kyrkans karaktär som evangelisk-luthersk, öppen, demokratisk och rikstäckande folkkyrka och som del av den världsvida kyrkan skall utvecklas.
_ Svenska kyrkan skall anses vara en kommunikativ kyrka med stor trovärdighet
_ Den nationella och internationella verksamheten i Svenska kyrkan och i kyrkokansliet skall vara väl integrerade och gemensamt bidra till att Svenska kyrkan utvecklas.
_ Svenska kyrkan och dess församlingar skall kunna uppehålla en rikstäckande verksamhet.
Att ha en god administration
Kansliets arbete skall präglas av god och långsiktig planering, snabb, kunnig och tillförlitlig handläggning samt effektiv sammanträdesadministration. Det är också ett gemensam ansvar att kontinuerligt följa upp verksamheten och att ha en ändamålsenlig samordning med de organ med vilka den nationella nivån samverkar.
_
Svenska kyrkan på nationell nivå skall uppfattas som en attraktiv arbetsgivare.
_