Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


2 Ändringar i instruktionen för Nämnden för kyrkolivets utveckling

Genom kyrkoordningen tillkom Nämnden för kyrkolivets utveckling, vilken ersatte de tidigare Församlingsnämnden och Utbildningsnämnden. Kyrkomötet fastställde år 1999 (CsSkr 1999:4, 2KL 1999:2, kskr. 1999:8) en instruktion för nämnden (SvKB 1999:9).

Instruktionen innehåller bl.a. en bestämmelse om nämndens uppgifter (3 §). Denna bestämmelse var vid instruktionens tillkomst inte föremål för några närmare överväganden utan utgör en sammanläggning av de uppgiftsbestämmelser som fanns i instruktionerna för de tidigare nämnderna. Avsikten var att den nya nämnden skulle ges möjlighet att bearbeta denna bestämmelse.

En sådan bearbetning har nu skett. Förslaget, som redovisas i avsnitt 3.3. nedan, är i formen tydligt förändrat från den tidigare uppgiftsbestämmelsen. Innehållet är dock i stort detsamma som tidigare, men med några kompletteringar. I den nya formuleringen synliggörs det nära samarbetet mellan nämnden och Kyrkostyrelsen.

I den hittillsvarande uppgiftsbestämmelsen finns en särskild regel om att nämnden skall främja jämställdheten mellan kvinnor och män. Denna del av bestämmelsen är i förslaget borttagen, eftersom en sådan regel enligt vår mening inte passar in i de mera allmänna formuleringar om nämndens uppgifter som vi nu föreslår. Vi avser att i annat sammanhang föreslå Kyrkomötet att uttala jämställdhetens betydelse i arbetet på kyrkans nationella nivå. Detta trots att det enligt vår mening i och för sig är självklart att de kyrkliga organen på nationell nivå skall verka för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Avsikten med denna förändring är således ingalunda att nämnden skall upphöra att se frågor om jämställdhet som en för nämnden väsentlig fråga.

Den förändrade uppgiftsbestämmelsen föranleder också en mindre följdändring i instruktionens bestämmelse om att nämnden skall utse styrelser för pastoralinstituten i Uppsala och Lund (6 §).

Därutöver har några justeringar gjorts i fråga om bestämmelserna om sekreterare i nämnden, om budgetförslag och om verksamhetsberättelse. Nämndens instruktion är därmed på dessa punkter i överensstämmelse med gällande ansvarsfördelning och organisation på den nationella nivån samt likformig med vad som föreslås för Nämnden för internationell mission och diakoni.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp