Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötetbeslutar att 34 kap. 14 § i kyrkoordningen ska ha följande lydelse:
14 § När ansökningstiden för en ledigförklarad befattning som diakon eller stiftsdiakon gått ut ska kyrkorådet, kyrkonämnden, pastoratsnämnden eller stiftsstyrelsen översända ansökningshandlingarna och platsannonsen till domkapitlet. Efter beslut om behörighet ska domkapitlet med eget yttrande över de behöriga sökandena, utifrån de särskilda krav som befattningen ställer, överlämna handlingarna till den som har att besluta om tillsättningen. Detsamma gäller andra befattningar med benämning där ordet diakon ingår eller där behörigheten att utöva uppdraget som diakon har angetts som villkor för anställning. (SvKB 2003:9) Domkapitlet ska underrätta de sökande om beslutet i behörighetsfrågan och om skälen för detta.
Vid tillsättning av befattning som diakon i utlandskyrkan ska skyldigheten att översända handlingar till domkapitlet gälla Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet.
––––––––––
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2010.
Motivering
Vid anställning av diakon är rutinerna inte desamma som för präst. Idag avgörs behörigheten för diakonerna inte av domkapitlet, utan av den blivande arbetsgivaren. Alltså avgör först den blivande arbetsgivaren vilka diakoner som är behöriga. Endast dem, som befunnits behöriga, har domkapitlet att yttra sig över. Det vill säga, de som av den blivande arbetsgivaren inte befunnits behöriga kommer aldrig upp på domkapitlets bord. Det finns därmed risk att det görs olika bedömningar. Denna ordning gäller inte för präster, och varför skulle den då gälla för diakoner? Uppdragen som präst och diakon ingår båda i kyrkans vigningstjänst. De bör därför formellt hanteras lika.
För att kunna vigas till präst eller diakon fordras att såväl prästkandidaten som diakonkandidaten godkänts vid domkapitlets examination. Det är därför rimligt att domkapitlet fattar beslut om behörighet för både präst och diakon.
Arvika den 21 juli 2009