§ 081 Yttrande till en befattning som diakon

Anförande § 081

§ 81 Yttrande till en befattning som diakon

ERNA ARHAG:

Ledamöter i Kyrkomötet, biskopar och åhörare! I motion 2009:74 lyfter motio­nären fram olikheter av beslutsprövning för präst och diakoner vid tjänste­tillsättning. Motionären önskar att samma regler ska gälla för präst och diakon med hänsyn till att båda är vigningstjänster. Prövningen är reglerad i kyrko­ordningen och innebär att domkapitlen behörigförklarar sökande till präst, det gäller då kyrkoherde och komminister, samt pröva de olika dispensmöjligheterna som finns, medan arbetsgivaren prövar behörighet av sökande till diakontjänst. Arbetsgivaren prövar enbart frågan om behörig eller icke behörig till diakontjänst. Ansökningshandlingarna sänds därefter till domkapitlet. Om en arbetsgivare bedömer att sökande icke är behörig och därför ej sänder handlingar till dom­kapitlet, kan den sökande som själv anser sig behörig prövas genom besluts­prövning. Detta garanterar att den sökande inte är utlämnad till arbetsgivarens godtycke när det gäller beslutsprövningen.

Utskottet har begärt yttrande från Kyrkorättsutskottet som avstyrker motionärens begäran om ändring i 34 kap. 14 § i kyrkoordningen. Utskottet hade i sitt övervägande stor förståelse för motionens huvudprincip och till den föränd­ringen och föreslår att uppdrag ges till Kyrkostyrelsen för att utreda möjlig­heten till en förändrad lydelse av 34 kap. 14 § i kyrkoordningen, så att behörighets­pröv­ningen blir lika för befattningar som präst och diakon.

Utskottet föreslår avslag på motion 2009:74 och jag yrkar bifall till utskottets förslag.

JOHAN SOBELIUS:

Ordförande, ledamöter, biskopar och åhörare! Jag är väldigt tacksam för utskottets välvilliga behandling av motionen och ser fram emot att studera resultat av den utredningen så småningom.

Jag kan inte annat än att bifalla utskottets förslag.



Bifogat dokument:

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:74

Betänkanden
TU 2009:06

Debattinlägg
§ 081

Beslut av ärende
§ 109

Behandling av ärende
§ 081

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:10