Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att säkerställa det långsiktiga bevarandet av kärnverksamheten i Svenska kyrkan – Ordets förkunnelse och gudstjänstlivet – genom att uppdra till Kyrkostyrelsen att initiera och inspirera till en oberoende studie av scenarier med innovativa lösningar i en för framtiden starkt försämrad ekonomi.
Motivering
Svenska kyrkans ekonomi befinner sig på ett sluttande plan eftersom antalet medlemmar sjunker. Aktningsvärda insatser för att behålla medlemmar samt upprätthålla antalet dop, konfirmationer och bröllop kan ej annat än dämpa nedgången.
Svenska kyrkans agerande följer det klassiska mönstret för organisationer och företag på ekonomisk tillbakagång. I kyrkans fall handlar det exempelvis om sammanslagning av församlingar och pastorat, avveckling av fastigheter och kyrkor, personalreducering, administrativ samverkan och rationalisering samt åtskruvade budgetar. Sällan är sådana åtgärder – ekonomiskt vällovliga och ibland hjärtskärande smärtsamma – tillräckliga. Att anse dem förslå för Svenska kyrkan är ett bedrägligt synsätt, fåfängt i kyrkan liksom i de många företag, som tvingats ge upp.
Oprövade, innovativa och i förstone kanske förskräckande idéer måste prövas.
Studier för att ta fram fruktbärande idéer befrämjas av att fritt få utvecklas i en annan miljö än den organisation de skall rädda. Därför ska inte Kyrkostyrelsen genomföra en studie utan inspirera och initiera andra att göra den. Kanske kan prövas ett tvärvetenskapligt projekt i forskarvärlden med inhemska och utländska aktörer i samverkan, gärna inom en EU-ram. Exempel på frågor nödvändiga att belysas:
¨ Hur ser de ekonomiska resurserna ut om antalet kyrkotillhöriga minskar till de alternativa nivåerna 60, 50, 40 och 30 procent?
¨ Vilka arbetsuppgifter ska den nationella nivån, stiften och församlingarna ha om respektive personalstyrka reduceras till de ovan angivna nivåerna?
¨ Vilka blir konsekvenserna och vilka alternativ för att lösa dessa kan synas om vissa eller alla kyrkobyggnader och andra fastigheter tas över av stiften, den nationella nivån eller staten och hyresavtal träffas med församlingar och gudstjänstgemenskaper inom Svenska kyrkan – och hur undvika nackdelar för dem som, likt Svenska kyrkan i Göteborg, redan varit framsynta?
¨ Vilka blir effekterna av att det allmänna övertar begravningsverksamheten?
Ännu har Svenska kyrkan ekonomiskt manöverutrymme. Därför måste vi i Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, våga kräva att sådana analyser görs, som ger oss möjlighet att fatta de beslut som ger vår kyrka långsiktiga ekonomiska förutsättningar att i efterföljelse av Jesu missionsbefallning föra ut Hans Ord – just det som är meningen med vårt arbete i och för kyrkan!
Skara den 19 juli 2009