Församlingssammanläggningar

Motion 2009:37
av Anki Erdmann m.fl.

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att undersöka och utvärdera hur församlingssammanläggningarna gått till och sedan utifrån detta ta fram riktlinjer till ett gott och funktionellt stöd för undvikande av konflikter vid framtida församlingssammanläggningar.

Motivering

På många håll i landet läggs församlingar samman. Enligt Kyrkoordningen är det stiftsstyrelsen som beslutar om och när detta ska ske. Ofta uppkommer svårig­heter under processens gång. Detta kan ha olika orsaker men en anledning kan vara oro bland personalen för uppsägningar och förändringar, samt oro för vem som ska vara den nya församlingens kyrkoherde. Även mellan de förtroendevalda från de olika församlingarna kan konflikter uppstå.

Att stora konflikter uppstår redan under sammanläggningsprocessen är olyckligt för det framtida arbetet inom den nya församlingen. Vi menar inte att man ska försöka undvika konflikter till varje pris. Sakliga diskussioner om församlingens framtid är naturligtvis viktiga. Men när dessa spårar ur kan församlingarna behöva hjälp utifrån. Det vore önskvärt att en neutral person finns med under hela processen. Vi vill med vår motion väcka frågan och inte låsa oss vid en lösning på de problem som kan uppstå. I stället vill vi att Kyrkostyrelsen utvärderar hur samarbetet gått i de församlingar där sammanläggning gjorts eller pågår. Utifrån detta kan sedan Kyrkostyrelsen ta fram förslag på hur man kan stödja försam­lingarna och förebygga att konflikter uppstår.

Stockholm den 6 juli 2009

Anki Erdmann, Kaya Ålander, Marja Hillerström


Anki Erdmann m.fl. (ViSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:37
Mot 2009:53
Mot 2009:58
Mot 2009:94

Betänkanden
O 2009:06

Debattinlägg
§ 073

Beslut av ärende
§ 101

Behandling av ärende
§ 073