Församlingssammanslagningar

Motion 2009:53
av Joakim Svensson och Fredrik Sidenvall

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda de pastorala och personella konsekvenserna av sammanslagningar till allt större församlingar.

Motivering

I kyrkoordningens 37 kapitel anges ett antal kriterier för en församling. Dessa har varit mycket debatterade på Kyrkomötet i samband med församlingssammanslag­ningar på landsbygden. Nu har församlingssammanslagningarna spridit sig till att också gälla redan före sammanslagningen stora församlingar i t.ex. Göteborgs stad.

För en vanlig medlem i Svenska kyrkan är det svårt att förstå vad som driver dessa sammanslagningar. Menar man att det blir så mycket rationellare att driva en jättestor församling än en redan stor?

Låt oss ta ett exempel. Utanför Göteborg ligger Partille kommun med någonstans mellan 30 000 och 40 000 invånare där det idag finns två församlingar. Nu är det på tal att slå samman dessa. Blir det rationellare på det viset? Man kan tänka sig att man sparar skillnaden mellan en kyrkoherdelön och en komministerlön, dvs. någonstans mellan 170 000 kr och 250 000 kr inklusive sociala avgifter per år. Därtill sparar man arvoden för två kyrkoråd. Vad i övrigt blir så mycket billigare och rationellare?

Mot besparingarna kan ställas frågan om de pastorala förhållandena. Är det trots allt inte närmare mellan människor i en liten församling än en stor?  Ökar inte delaktigheten om man har ett sitt eget kyrkoråd närmare?

Mot besparingarna kan också ställas frågan om personella konsekvenser. Det kan vara stor skillnad att arbeta på en stor arbetsplats kontra en liten. Enligt managementteorier kan man inte på ett bra sätt ha hur många medarbetare som helst som direktrapporterar till en och samma chef, dvs. kyrkoherden. Större för­sam­lingar kan alltså betyda fler mellanchefer eller för många medarbetare per chef.

Kan det vara så att församlingssammanslagningarna på landsbygden också har gått för långt? Har Svenska kyrkan drabbats av en industriell syn på församlings­arbete? 

Det finns många frågor om församlingssammanslagningar som gör att det är hög tid att stanna upp och tänka efter. Kan det vara så att vi har slagit in på fel spår? Detta bör kyrkostyrelsen få i uppdrag att utreda.

Onsala och Lerum den 18 juli 2009    


Joakim Svensson och Fredrik Sidenvall (FK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:37
Mot 2009:53
Mot 2009:58
Mot 2009:94

Betänkanden
O 2009:06

Debattinlägg
§ 073

Beslut av ärende
§ 101

Behandling av ärende
§ 073