Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:6
 
 
Finansiering av äldreboende
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:47 om finansiering av äldreboende. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att finna former för hur Svenska kyrkans kapital kan bidra till finansiering av äldreboenden. Utskottet finner att detta inte är en uppgift för den nationella nivån och hänvisar också till en pågående utredning. Utskottet föreslår därför avslag till motionen.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Yttrande från andra utskott 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 4

Bilaga 1, Budgetutskottets yttrande 2008:5y 6

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:47.

Motionens förslag

Motion 2008:47 av Roland Johansson och Anders Roos, Finansiering av äldreboende

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att finna former för hur Svenska kyrkan med sitt stora kapital kan hjälpa till med finansiering av äldreboende där Svenska kyrkan lokalt ensam eller tillsammans med andra kyrkor vill driva äldreomsorg.

Yttrande från andra utskott

Budgetutskottet har yttrat sig över motionen. Yttrandet B 2008:5y bifogas i betänkandet som bilaga 1.

Bakgrund

Kyrkomötet

I motionen hänvisas till 2004 års kyrkomöte som beslutade att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att inom befintliga ramar sprida information och erfarenheter om hur pastoraten kan bedriva äldreomsorg och gruppboenden i enlighet med vad Kyrkolivsutskottet anförde. Utskottet konstaterade att församlingarna hade behov av att få del av vilka möjligheter och erfarenheter som fanns inom området (Kl 2004:2). Uppdraget resulterade i en rapport Äldre- och gruppboenden i Svenska kyrkans församlingar – en kartläggning av förekomst och erfarenheter. Rapporten och annan aktuell information presenterades vid ett seminarium i mars 2008 vid Ersta Sköndal högskola.

Även 2007 års kyrkomöte behandlade ämnen som berör äldreboenden. I Kyrkolivsutskottets betänkande Kyrkans socialpolitik i ny tid (Kl 2007:2) med anledning av en motion med samma rubrik, redovisades bland annat arbetet med det ovannämnda kyrkomötesbeslutet. Kyrkomötet biföll motionen vilket innebar ett uppdrag till Kyrkostyrelsen:

… att planlägga och påbörja processen för en långsiktig inomkyrklig diskussion och reflektion om kyrkans socialpolitiska roll och ansvar i samhället och återkomma med förslag till Kyrkomötet i 2008 års mål- och rambudgetskrivelse.

En plan för arbetet ska presenteras till Kyrkostyrelsen i höst.

Vidare uppdrog 2007 års kyrkomöte åt Kyrkostyrelsen (O 2007:4):

… att utreda församlingarnas förhållningssätt och arbetssätt när det gäller olika former av verksamheter som inte självklart ligger inom ramen för församlingens grundläggande uppgift, till exempel begravningsbyråer.

I direktiven till denna utredning, fastställda av Kyrkostyrelsen den 22 april 2008, nämns äldre- och gruppboenden bland de verksamheter som ska vara föremål för utredningen.

Den nationella nivåns kapital

Förvaltningen av den nationella nivåns kapital regleras i 51 kap. i kyrkoordningen.

Mål för den ekonomiska förvaltningen

1 § Trossamfundet Svenska kyrkan skall på den nationella nivån ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet.

Medelsförvaltningen

2 § Trossamfundet Svenska kyrkan skall på den nationella nivån förvalta sitt kapital på ett sådant sätt att detta bevaras till sin reella (värdesäkrade) nivå mätt över rullande tioårsperioder.

      Kapitalet skall förvaltas så effektivt som möjligt. Det skall vara placerat på ett sådant sätt att riskerna sprids och att bästa möjliga uthålliga totalavkastning uppnås. Kapitalet skall därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar.

I årets rambudgetskrivelse (KsSkr 2008:1) diskuteras den nationella nivåns behov av eget kapital. Där konstateras att den nationella nivåns kapital i huvudsak är ett riskkapital för hela Svenska kyrkan. Olika situationer där kapitalet kan behövas beskrivs. Som särskilt relevanta lyfts fram större ekonomiska påfrestningar för hela kyrkan, som en kraftig nedgång i medlemstal, och framtida åtaganden som exemplifieras med uppbyggnad av gemensamma lösningar/system/ resurscentra, utbildningsorganisation, miljörelaterat utvecklingsarbete eller att lyfta av kostnader från församlingarna.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet avslår motion 2008:47.

Det är uppenbart att motionen avspeglar ett aktuellt intresse i Svenska kyrkans församlingar, att bygga och driva äldreboenden.

Budgetutskottet konstaterar i sitt yttrande angående motionen att det föreslagna beslutet innebär en förändring av inriktningen av verksamheten på den nationella nivån på ett sätt som Budgetutskottet anser vara olämpligt. Därför anser utskottet att motionen bör avslås.

Ekonomi- och egendomsutskottet menar i likhet med Budgetutskottet att detta inte är en uppgift för den nationella nivån. Vi vill också påminna om det utredningsuppdrag som förra årets kyrkomöte gav Kyrkostyrelsen angående verksamheter som inte självklart ligger inom församlingens grundläggande uppgift. Även äldreboenden nämns bland de verksamheter som ska utredas. Utredningen ska lägga fram sina resultat senast den 1 oktober 2009.

Med hänvisning till det anförda föreslår vi att motionen avslås.

Uppsala den 25 september 2008

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Stig Eriksson, ordförande

      Leena Björstedt, sekreterare

Beslutande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Kerstin Larsson, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Marja Hillerström.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Vera Skoglund, Peter Bernövall, Eva-Maria Munck, Lennart Svensson, Bo Hanson, Alve Svensson.

Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2008:5y
 
 

Finansiering av äldreboende
 

Till Ekonomi- och Egendomsutskottet

Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2008:47 Finansiering av äldreboende.

Enligt Kyrkomötets arbetsordning ska Budgetutskottets yttrande inhämtas i ärenden av betydelse för verksamhetsinriktning för den nationella nivån. Budgetutskottet yttrar sig över de konsekvenser för inriktningen som förslaget i ärendet innebär antingen direkt genom nya målformuleringar eller arbetsuppgifter för den nationella nivån eller indirekt genom krav på nya resurser eller på omfördelning av resurser för arbetet.

Förslaget i motionen innebär ett uppdrag till Kyrkostyrelsen att utveckla former för ett finansieringsstöd, inte att överväga sådana former och återkomma till Kyrkomötet. Ett beslut att utveckla ett finansieringsstöd enligt motionärens förslag innebär därför en förändring av inriktningen av verksamheten på nationell nivå på ett sätt som Budgetutskottet anser vara olämpligt. Budgetutskottet anser därför att motionen bör avslås.

Uppsala den 24 september 2008

På Budgetutskottets vägnar

Marianne Kronberg, ordförande

      David Axelson-Fisk, sekreterare

Beslutande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Mats Johansson Flygg, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson, Ingemar Karlén.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Uhlf Skoglund, Kristina Lejdström, Bengt Säberg, Bengt P Gustafsson, Marianne Berglund, Erik Sjöstrand, Marie Wojidkow, John Sund, Bengt Kristiansson, Soili Brunberg, Torbjörn Lindahl.

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page