|
|
|
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2008:9
|
|
|
Tillsyn av präster och diakoner
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:70 om tillsyn av präster och diakoner med annan arbetsgivare än Svenska kyrkan. I motionen föreslås att Kyrkomötet ska uppdra till Kyrkostyrelsen att återkomma till Kyrkomötet med förslag som innebär att stiften årligen redovisar sin tillsyn över de präster och diakoner som inte har Svenska kyrkan som arbetsgivare. Tillsyns- och uppdragsutskottet bedömer att nuvarande bestämmelser om domkapitlets tillsyn är tillräckliga och utskottet föreslår därför att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Yttrande från Läronämnden 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Läronämndens yttrande 2008:7y 5
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:70.
Motionens förslag
Motion 2008:70 av Terence Hongslo, Tillsyn av präster och diakoner med annan arbetsgivare än Svenska kyrkan
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att återkomma till Kyrkomötet med förslag som innebär att stiften årligen redovisar hur man utövat tillsynen av de inom stiftet verksamma präster och diakoner som inte har Svenska kyrkan som arbetsgivare.
Yttrande från Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motion 2008:70. Yttrandet Ln 2008:7y är fogat till betänkandet i bilaga 1.
Bakgrund
Enligt 57 kap. 1 § i kyrkoordningen ska biskopen och domkapitlet ha tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och samfälligheter samt över verksamheten i stiftet. I tillsynen ingår bl.a. granskning av hur präster och diakoner utövar sina uppdrag och efterlever avgivna vigningslöften.
Enligt 31 kap. 16 § i kyrkoordningen prövas frågor om behörighet att utöva kyrkans vigningstjänst enligt följande: 1. präster som har anställning som präst i ett stift av domkapitlet i det stiftet, 2. präster som är verksamma i utlandskyrkan av Domkapitlet i Visby stift, 3. präster som har anställning hos Svenska kyrkan på nationell nivå och som inte är verksamma i utlandskyrkan av Domkapitlet i Uppsala stift, 4. övriga präster, folkbokförda inom ett stifts område av domkapitlet i det stiftet samt 5. övriga präster av Domkapitlet i Uppsala stift. Motsvarande bestämmelse för diakoner återfinns i 32 kap. 16 § i kyrkoordningen.
Kyrkoordningen saknar bestämmelser om hur stiftens tillsyn ska redovisas. Centralstyrelsen framhåller dock att
Begreppet tillsyn förknippas ofta med tillsynsformer som innebär granskning och ingripanden av olika slag, dvs. med en negativ innebörd. Vi har dock genomgående använt begreppet i en mer positiv bemärkelse. Som exempel kan nämnas beskrivningen av stiftets uppgifter. I begreppet tillsyn ingår även råd, stöd och annan hjälp vid sidan av de mer granskningsbetonade tillsynsformerna.
(CsSkr 1999:3)
Kyrkoordningen innehåller dock bestämmelser om register över präster och diakoner. Enligt 56 kap. 2 § 6 p. i kyrkoordningen ska det i Svenska kyrkan finnas register som gör det möjligt för Svenska kyrkan att tillhandahålla uppgifter om de präster och diakoner som står under respektive stifts tillsyn. I 3 § Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB) 2007:2 framgår att organisationsregistret ska innehålla uppgifter om präster och diakoner som är vigda till Svenska kyrkans vigningstjänst eller har behörighetsförklarats av ett domkapitel, dessa personers adressuppgifter, personnummer eller om sådant saknas, födelsedatum, datum för vigning eller behörigförklaring. I registret ska också finnas uppgift om eventuell anställning för dessa personer samt datum för anställningen. Övriga uppgifter som är av betydelse för stiftens tillsyn ska också registreras.
I organisationsregistret finns det en tillsynsfunktion där präster och diakoner är registrerade i enlighet med bestämmelserna i SvKB 2007:2, vilket ger en samlad bild av vilka personer i vigningstjänst som ska tillses av respektive stift. Tillsynsfunktionen har funnits sedan hösten 2006 och torde ge goda förutsättningar för stiften i deras tillsyn.
Enligt uppgifter som inhämtats från stiften bedrivs merparten av tillsynen gällande personer i vigningstjänst, oavsett om de har anställning eller inte, genom råd, stöd och annan hjälp. Den mer granskningsbetonade tillsynen, t.ex. obehörighetsprövningar, kan innehålla delar som stiften bedömer kan vara olämpliga att redovisa. Av domkapitlens beslut går dock alltid att utläsa utgången av deras tillsyn.
Utskottets överväganden
Utskottet konstaterar att tillsynsfunktionen i organisationsregistret ger goda förutsättningar för att domkapitlen ska kunna bedriva en effektiv tillsyn av samtliga personer inom vigningstjänsten som de har att tillse. Beträffande motionens förslag att domkapitlen ska redovisa sin tillsyn över de präster och diakoner som saknar anställning inom Svenska kyrkan delar utskottet Läronämndens uppfattning i yttrandet 2008:7y. Utskottet anser att gällande ordning att domkapitlen redovisar sin tillsyn genom fattade beslut är tillräcklig och föreslår därför att motion 2008:70 ska avslås.
Uppsala den 26 september 2008
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag, ordförande
Beslutande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Kerstin Björk, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Jan-Olof Grönlund, Gunnel Wingård Mellqvist, Inger Lif, Lennart Kjellin, Sven-E. Kragh, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Jan Erik Ågren, Åke Blomqvist.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Birgitta Halvarsson, Per Larsson, Sofija Pedersen Videke, Sune Frisk, Anna-Karin Westerlund, Staffan Holmgren, Torbjörn Bolander, Emma Hedlundh, Febe Björklund, Bengt Olov Albrektson, Britta Broman, Bertil Murray, Inger Harlevi.
Biskoparna Hans-Erik Nordin och Antje Jackelén har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2008:7y
|
|
|
Tillsyn av präster och diakoner
|
|
Läronämndens yttrande över motion 2008:70.
Det åligger biskop och domkapitel att utöva tillsyn över vigda och över församlingarna. Tillsynen över de vigda gäller oavsett om de är anställda inom Svenska kyrkan eller har annan sysselsättning.
Domkapitlen har att oväldigt utöva sin tillsynsuppgift och redovisar sin tillsyn genom fattade beslut. En särskild kontroll av hur en specifik tillsynsuppgift utförs skulle innebära en förändring av det ansvar som i vår kyrkotradition ålagts biskop och domkapitel.
Uppsala den 20 augusti 2008
På Läronämndens vägnar
Anders Wejryd, ordförande
Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Thomas Söderberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik och Kristin Zeiler.   
|