|
|
|
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2008:4
|
|
|
Behörighetsförklaring av sökande från annan kyrka
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:21 i vilken föreslås att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att i Biskopsmötet aktualisera frågor kring behörighetsförklaring av sökande från andra kyrkor samt att utarbeta förslag till ordning för behörighetsförklaring inom ramen för gudstjänst där präst-/diakonvigning sker. Utskottet finner det naturligt med Biskopsmötet som ett forum för samråd i dessa frågor. Enligt vad utskottet erfarit under hand kommer i motionen berörda frågor att aktualiseras vid kommande Biskopsmöte.
När det gäller behörighetsförklaring inom ramen för gudstjänst där präst/-diakonvigning sker anser utskottet att ställningstaganden till hur den liturgiska delen ska utformas måste anpassas till förutsättningar i olika avseenden i det enskilda fallet. Avgörandet bör ankomma på domkapitlet.
Utskottet föreslår att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Innehåll 2
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Motion 2008:21 av Ola Isacsson, Behörighetsförklaring av sökande från annan kyrka 3
Yttrande från andra utskott 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Gudstjänstutskottets yttrande 2008:3y 6
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:21.
Motionens förslag
Motion 2008:21 av Ola Isacsson, Behörighetsförklaring av sökande från annan kyrka
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att i Biskopsmötet aktualisera frågor kring behörighetsförklaring av sökanden från andra kyrkor, Borgågemenskapens kyrkor undantagna, med syfte att stiften får likartade behörighetskrav.
2. Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att i dessa samtal uttrycka en önskan att Biskopsmötets syn på antagningsprocessen som föregår präst- eller diakonvigning i Svenska kyrkan även får genomslag när ett domkapitel avser att behörighetsförklara sökande från annan kyrka.
3. Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att utarbeta förslag till ordning för behörighetsförklaring inom ramen för gudstjänst där präst/-diakonvigning sker.
Yttrande från andra utskott
Gudstjänstutskottet har yttrat sig över motion 2008:21 såvitt avser punkten 3. Yttrandet G 2008:3y är fogat till betänkandet som bilaga 1.
Bakgrund
Domkapitlet får enligt 31 kap. 2 § första punkten i kyrkoordningen behörigförklara att utöva uppdraget som präst i Svenska kyrkan den som är behörig att utöva uppdraget som präst i en annan evangelisk-luthersk kyrka inom Lutherska världsförbundet eller en kyrka eller ett samfund som Svenska kyrkan genom beslut i Kyrkomötet ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med. Som förutsättning gäller villkoren i punkterna 2–6, nämligen att tillhöra Svenska kyrkan, att ha godtagbara kunskaper i svenska språket, att ha sådana kunskaper och erfarenheter inom det praktisk-teologiska området som behövs för uppdrag som präst i Svenska kyrkan, att ha förklarat sig beredd att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön samt att inför biskopen i domkapitlet ha gett löften motsvarande dem som finns i momentet Löftena i ordningen för prästvigning i Den svenska kyrkohandboken.
Enligt 31 kap. 3 § i kyrkoordningen får domkapitlet om det finns särskilda skäl behörigförklara en präst från en annan kyrka än de kyrkor som avses i 31 kap. 2 § första punkten. I kyrkoordningsskrivelsen sägs att det inte är möjligt att på ett uttömmande sätt räkna upp de kyrkor som avses i 31 kap. 3 §. Där anges vidare att även för den som behörigförklaras med stöd av bestämmelserna i 3 § gäller villkoren i punkterna 2–6 i 2 §.
Enligt 31 kap. 3 § ska ett beslut om behörigförklaring enligt denna paragraf föregås av ett samråd i Biskopsmötet. Denna bestämmelse motiveras i kyrkoordningsskrivelsen (CsSkr 1999:3) med behovet av en tydlig och gemensam praxis för Svenska kyrkan. Även om det är ett domkapitel som beslutar om en behörigförklaring, avser behörigheten inte enbart ett stift utan Svenska kyrkan som helhet.
Någon bestämmelse om samråd i Biskopsmötet finns inte vad gäller behörighetsprövning enligt 2 §. Av första punkten i denna paragraf följer som redovisats ovan att paragrafen är tillämplig beträffande en större krets av präster än enbart de från Borgågemenskapens kyrkor (dvs. lutherska kyrkor i Skandinavien och Baltikum samt anglikanska kyrkor på Irland och Brittiska öarna).
Utskottet har vid 2005 års kyrkomöte (betänkandet TU 2005:2, med bifall till motion 2005:5) och 2006 års kyrkomöte (betänkandet TU 2006:1, med antagande av förslag i Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 2) behandlat frågor om ”tidsbegränsad” behörigförklaring av präst som söker en anställning som präst i Svenska kyrkan trots att villkoren i 31 kap. 2 § andra och sjätte punkterna inte är uppfyllda. Bestämmelser härom finns numera i 3 kap. 3a § i kyrkoordningen. Denna paragraf är tillämplig endast beträffande präst från en kyrka som avses i 31 kap. 2 § första punkten (jfr ovan).
Utskottets överväganden
I sitt betänkande 2007:3 Vissa frågor om antagning till kyrkans vigningstjänst m.m. anförde utskottet vid förra årets kyrkomöte bl.a. följande om lämplighetsprövning och antagning av präst- och diakonkandidater: ”I en episkopal kyrka av Svenska kyrkans karaktär måste enligt vår mening ansvaret för prövning och antagning av präst- och diakonkandidater ligga hos stiftet och dess biskop. När vi slår fast detta måste vi samtidigt konstatera att den som vigs till präst eller diakon därmed är behörig att utöva sitt uppdrag i Svenska kyrkan som helhet. Detta måste få konsekvenser för hanteringen av hur lämplighetsprövning och antagning går till. Det är nödvändigt att stiften på det sätt som också sker, utbyter erfarenheter och har en samsyn i grundläggande frågor om hur lämplighetsprövningen och antagningen ska gå till och beträffande kriterier som därvid används.”
Utskottet anser att huvuddragen i detta kan utgöra underlag när det gäller bedömningar hänförliga till den i motionen aktualiserade frågan om behörighetsförklaring av sökande från annan kyrka. Det synes naturligt med Biskopsmötet som ett forum för samråd i dessa frågor. Enligt vad utskottet erfarit under hand kommer i motionen punkterna 1 och 2 berörda frågor att aktualiseras vid kommande Biskopsmöte.
När det gäller den i motionen punkt 3 förslagna ordningen med behörighetsförklaring inom ramen för gudstjänst där präst-/diakonvigning sker ansluter sig utskottet till vad Gudstjänstutskottet anfört. Ställningstaganden till hur den liturgiska delen ska utformas måste anpassas till förutsättningar i olika avseenden i det enskilda fallet, bl.a. tidsintervall under året mellan präst/-diakonvigningar. Avgörandet bör ankomma på domkapitlet.
Mot angiven bakgrund föreslår utskottet att motionen avslås.
Uppsala den 26 september 2008
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag, ordförande
Gunnar Samuelsson, sekreterare
Beslutande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Kerstin Björk, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Christina Schnackenburg, Gunnel Wingård Mellqvist, Sten Elmberg, Lennart Kjellin, Sven-E. Kragh, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Jan Erik Ågren, Åke Blomqvist.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Birgitta Halvarsson, Per Larsson, Sofija Pedersen Videke, Sune Frisk, Jan-Olof Grönlund, Anna-Karin Westerlund, Staffan Holmgren, Inger Lif, Torbjörn Bolander, Emma Hedlundh, Febe Björklund, Bengt Olov Albrektson, Britta Broman, Bertil Murray, Inger Harlevi.
Biskoparna Hans-Erik Nordin och Antje Jackelén har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets yttrande
2008:3y
|
|
|
Behörighetsförklaring av sökande från annan kyrka
|
|
Till Tillsyns- och uppdragsutskottet
Gudstjänstutskottets yttrande över motion 2008:21 såvitt avser punkten 3.
Genom biskoparna Caroline Krook och Martin Lind erfar gudstjänstutskottet, att det som motionären efterlyser i motionens 3:e punkt i regel fungerar. Undantag kan av olika skäl uppstå. Gudstjänstutskottet ser inga vägande skäl till att reglera den liturgiska delen av behörighetsförklaring av präst/diakon från annan kyrka. Utskottet uttrycker dock sin glädje över att Svenska kyrkan nu också i detta sammanhang i gudstjänsten synliggör sin hemvist i kyrkans internationella och ekumeniska gemenskap. Sådant synliggörande bör också förverkligas på lokal nivå.
Uppsala den 24 september 2008
På Gudstjänstutskottets vägnar
Glenn Håkansson, ordförande
Anders Björnberg, sekreterare
Beslutande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Johan Åkesson, Anita Eiderbrant Bylund, Tommy Eriksson, Katarina Ramnerö Ödestad, Ingegerd Flock Andersson, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Anna-Sara Walldén, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren, Kaya Ålander.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Eva Johansson, Olof Palmborg, Marja-Liisa Jernberg, Ann-Kristin Forsman, Laila Johansson, Birgit Ahlström, Ola Isacsson, Lena Brolin, Monica Karlsson, Per Adolfsson, Ylva Wahlström.
Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.   
|