|
|
|
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2008:5
|
|
|
Församlingsinstruktion
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:35 som föreslår att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att föreslå ändringar i kyrkoordningen så att församlingsinstruktionen får en tydligare inriktning mot framtid och vision. Detta utskott behandlade liknande motioner vid både 2006 och 2007 års kyrkomöten då utskottet konstaterade att församlingsinstruktionen inte är ett måldokument av det slag som föreslås i motionen. Utskottet finner ingen anledning att frångå denna uppfattning. Utskottet föreslår därför att motionen ska avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:35.
Motionens förslag
Motion 2008:35 av Ulla Rickardsson m.fl., Församlingsinstruktionen
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå ändringar i kyrkoordningen så att församlingsinstruktionen får en tydligare inriktning mot framtid och vision, som ett komplement i nuvarande församlingsinstruktion, och samtidigt ge denna ett nytt namn.
Bakgrund
Församlingsinstruktionens innehåll
Bestämmelser om att det ska finnas en församlingsinstruktion för varje församling finns i kyrkoordningens kapitel 57 om tillsyn. Församlingsinstruktionen var en ny företeelse som tillkom med kyrkoordningen och sågs som ett instrument för tillsyn över församlingar och ämbetsbärare.
Bestämmelser om församlingsinstruktionens innehåll finns i 57 kap. 5 §, där det sägs att den ska innehålla följande punkter.
1. de regler för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser i denna kyrkoordning,
2. ett pastoralt program för församlingens grundläggande uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission,
3. en redogörelse för församlingens verksamhet på teckenspråk samt på samiska, finska och andra språk,
4. regler om fortbildning för personal som arbetar med gudstjänst, undervisning, diakoni och mission, och
5. en redovisning av församlingens samverkan med andra församlingar i personalfrågor.
Av kyrkoordningsskrivelsen till 1999 års kyrkomöte (CsSkr 1999.3 s. 2–321) framgår att uppräkningen av församlingsinstruktionens innehåll är avsedd att vara uttömmande. Man har på så sätt velat undvika att instruktionen blir alltför omfångsrik och därmed otydlig som instrument för tillsyn.
Vid 2006 års kyrkomöte behandlade detta utskott vissa frågor om församlingsinstruktionen i betänkande TU 2006:4. I enlighet med utskottets förslag avslog Kyrkomötet motionen. I betänkandet diskuterade utskottet vad församlingsinstruktionen är och framhöll bl.a. följande:
Vi menar att församlingsinstruktionen inte skall vara ett allmänt måldokument för församlingsarbetet. Av 3 kap. 6 § kyrkoordningen framgår att församlingens beslutande organ skall besluta om mål och riktlinjer för församlingens verksamhet och i 47 kap. 5 § sägs att budgeten skall innehålla en plan för verksamheten. Det som tas upp i dessa båda paragrafer är inte församlingsinstruktionen utan andra slags styrdokument. Det behöver finnas mål och verksamhetsplaner som följs upp och granskas bl.a. i samband med arbetet med årsredovisningen. Beslut om måldokument och verksamhetsplaner av detta slag ska inte underställas stiftet för prövning.
Församlingsinstruktionen måste finnas med och vara en utgångspunkt när verksamhetsplaner för ett eller flera år utarbetas. Församlingsinstruktionen bör enligt vår mening ha karaktären av ett identitets- och grunddokument byggt på teologiska reflektioner om församlingens uppdrag i det sammanhang där den är satt att verka. Den teologiska reflektionen blir därmed en uppgift för hela kyrkorådet. Arbetet med församlingsinstruktionen behöver också rymma en realistisk omvärldsanalys.
Benämningen församlingsinstruktion
Benämningen församlingsinstruktion diskuterades inte i någon större utsträckning vid kyrkoordningens tillkomst, utan man anslöt sig till det förslag som framfördes under utredningsarbetet. Av kyrkoordningsskrivelsen till 1999 års kyrkomöte (CsSkr 1999:3 s. 3–318) framgår dock att ett par remissinstanser föreslog att namnet i stället skulle vara församlingsprogram eller församlingsplan. När kyrkoordningen beslutades fanns i en motion förslaget församlingskontrakt. Det avvisades med motiveringen att det lätt kunde förväxlas (2KL 1999:1).
Vid förra årets kyrkomöte behandlade detta utskott i betänkande TU 2007:12 en motion som föreslog att församlingsinstruktionen skulle benämnas Styrdokument för församlingen eller något liknande. I enlighet med utskottets förslag avslog Kyrkomötet motionen. Utskottet framhöll att församlingsinstruktionen ska ses som ett identitets- och grunddokument för församlingen. Utskottet menade att församlingsinstruktionen har betydelse för styrning och ledning av församlingsverksamheten, men att det även finns andra styrdokument såsom budget, verksamhetsplaner och måldokument. Det skulle därför i sak vara fel att ge församlingsinstruktionen namnet styrinstrument eller något liknande. Utskottet konstaterade vidare att det skulle vara direkt olämpligt att mitt i den process – där församlingsinstruktionen börjar bli något som man känner till och vet vad den är – ge den en ny benämning.
Utskottets överväganden
Som framgår av bakgrundstexten behandlade detta utskott liknande motioner vid 2006 och 2007 års kyrkomöten. Utskottet framhöll då att församlingsinstruktionen inte ska vara ett allmänt måldokument för församlingsarbetet, utan ha karaktären av ett identitets- och grunddokument byggt på teologiska reflektioner om församlingens uppdrag i det sammanhang där den är satt att verka. Det innebär att församlingsinstruktionen är av betydelse för styrning och ledning av församlingsverksamheten, men att det även finns andra slags styrdokument såsom budget, verksamhetsplaner och måldokument. Utskottet konstaterade att beslut om dessa måldokument och verksamhetsplaner inte ska underställas stiftets prövning, men att församlingsinstruktionen måste finnas med och var en utgångspunkt när dessa verksamhetsplaner utarbetas. Det skulle enligt utskottets mening därför vara fel att ge församlingsinstruktionen namnet styrinstrument eller något liknade.
Utskottet vill med anledning av den nu aktuella motionen understryka vikten av att skilja mellan församlingsinstruktionen och de måldokument som finns i församlingarna och ser ingen anledning att frångå den uppfattning som utskottet redovisade vid 2006 och 2007 års kyrkomöten. Utskottet föreslår därför att motion 2008:35 avslås.
Enligt vad utskottet har erfarit behandlar utredningen Demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan vissa frågor angående församlingsinstruktionen. Utredningen kommer att lämna sitt förslag före den 1 november 2008.
Uppsala den 25 september 2008
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag, ordförande
Beslutande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Kerstin Björk, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Christina Schnackenburg, Gunnel Wingård Mellqvist, Sten Elmberg, Lennart Kjellin, Sven-E. Kragh, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Jan Erik Ågren, Åke Blomqvist.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Birgitta Halvarsson, Per Larsson, Sofija Pedersen Videke, Sune Frisk, Jan-Olof Grönlund, Anna-Karin Westerlund, Staffan Holmgren, Inger Lif, Torbjörn Bolander, Emma Hedlundh, Febe Björklund, Bengt Olov Albrektson, Britta Broman, Bertil Murray, Inger Harlevi.
Biskoparna Hans-Erik Nordin och Antje Jackelén har deltagit i utskottets överläggningar.   
|