Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2008:3
 
 
Dubbel tillsyn och behörighet i vigningstjänsten
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:19 i vilken föreslås att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att initiera samtal med kyrkor som Svenska kyrkor har kyrkogemenskap med i syfte att finna lösningar för att dubbel tillsyn och dubbel behörighet motverkas när ämbetsbärare långsiktigt tjänstgör i annan kyrka. Utskottet betonar att det förhållandet att komplikationer kan uppkomma när någon står under tillsyn i olika kyrkor inte kan lösas genom att den dubbla behörigheten och tillsynen generellt avskaffas. Den som är behörig att utöva vigningstjänsten i Svenska kyrkan står under tillsyn av biskop och domkapitel och kan aldrig fullgöra uppgifter i en annan kyrka som kan komma att stå i strid med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Mot bakgrund av att Kyrkostyrelsen i sin skrivelse 2006:4 anmält sin avsikt att pröva möjligheten att föra in vissa övergripande bestämmelser om ekumenik i kyrkoordningen föreslår utskottet att Kyrkomötet med anledning av motionen ger Kyrkostyrelsen till känna att utskottet anser att behov av en översyn av kyrkoordningen med avseende på ekumeniken alltjämt kvarstår. I övrigt föreslår utskottet att motionen avslås. Läronämnden och Ekumenikutskottet har yttrat sig över motionen.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Yttrande från Läronämnden 3

Yttrande från andra utskott 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 5

Bilaga 1, Läronämndens yttrande 2008:14y 6

Bilaga 2, Ekumenikutskottets yttrande 2008:3y 7

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2008:19 ge Kyrkostyrelsen till känna att utskottet anser att det finns behov av en översyn av kyrkoordningen med avseende på ekumeniken.

2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:19.

Motionens förslag

Motion 2008:19 av Ola Isacsson, Motverka dubbel tillsyn och dubbel behörighet i kyrkans vigningstjänst

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att initiera samtal med kyrkor Svenska kyrkan har kyrkogemenskap med, finna lösningar för att dubbel tillsyn och dubbel behörighet motverkas när ämbetsbärare långsiktigt tjänstgör i annan kyrka.

2. Kyrkomötet beslutar att syftet med dessa samtal ska vara att tillsyn och behörighet utövas av den mottagande kyrkan.

3. Kyrkomötet beslutar att en förutsättning i dessa samtal ska vara att ämbetsbäraren, utan prövning, återfår sin behörighet i den sändande kyrkan när anställning upphör och samtidigt förlorar behörighet och undandras tillsyn i den mottagande kyrkan när anställningen upphör.

Yttrande från Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över motion 2008:19. Yttrandet Ln 2008:14y är fogat till betänkandet som bilaga 1.

Yttrande från andra utskott

Ekumenikutskottet har yttrat sig över motion 2008:19. Yttrandet Eu 2008:3y är fogat till betänkandet som bilaga 2.

Bakgrund

Kyrkostyrelsen föreslog i sin skrivelse 2006:4 Kyrkomötet att besluta att Svenska kyrkan ingår en ekumenisk överenskommelse med Svenska Missionskyrkan i enlighet med framlagt förslag. Skrivelsen behandlades av Ekumenikutskottet i betänkandet Eu 2006:1. Till betänkandet finns som bilaga 2, Tillsyns- och uppdragsutskottets yttrande 2006:1y. Kyrkomötet beslutade i enlighet med Ekumenikutskottets förslag om följande ändrade lydelser av 17 kap. 17 § och 31 kap. 4 § i kyrkoordningen:

17 kap.

17 § En präst i Svenska kyrkan får leda gudstjänster och kyrkliga handlingar enligt den ordning som gäller i någon annan evangelisk-luthersk kyrka inom Lutherska världsförbundet eller i en kyrka eller ett samfund som Svenska kyrkan genom beslut av Kyrkomötet har ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med. Gudstjänsten eller den kyrkliga handlingen får inte vara av sådan karaktär att den står i strid med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

(Ändringen jämfört med tidigare lydelse utgjordes av tillägget av sista meningen).

31 kap.

4 § Domkapitlet får också, trots de krav som anges i 2 §, för en viss tid förklara den behörig att utöva uppdraget som präst som är behörig att utöva detta uppdrag i

    1. en annan evangelisk-luthersk kyrka inom Lutherska världsförbundet, eller

    2. en kyrka eller ett samfund som Svenska kyrkan genom beslut av Kyrkomötet ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med.

        För tjänstgöring vid ett visst tillfälle krävs ingen behörigförklaring av den som avses i punkt 1 och 2 första stycket, såvida det inte är fråga om en kyrklig handling.

(Ändringen jämfört med tidigare lydelse utgjordes av tillägget av sista meningen).

Tillsyns- och uppdragsutskottet framhöll i sitt yttrande 2006:1y bl.a. att en präst i Svenska kyrkan enligt sina prästlöften är bunden till Svenska kyrkans ordning. En präst kan aldrig fullgöra uppgifter i en annan kyrka som kan komma att stå i strid med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Barnvälsignelse som en kyrklig handling inom Svenska Missionskyrkan och som en ersättning för barndop ifrågasätter dop av barn. För Svenska kyrkans syn på dopet är det grundläggande att barn får ta emot dopet. En präst i Svenska kyrkan får därmed inte vid tjänstgöring i en annan kyrka eller en samarbetskyrka leda en barnvälsignelse av detta slag.

Utskottet anförde vidare att ”avsaknaden av bestämmelser och reflektion kring vad det innebär att en präst i Svenska kyrkan kan behörigförklaras i en annan kyrka är ytterligare ett skäl för att det bör göras en sådan översyn av kyrkoordningen och ekumeniken som Kyrkostyrelsen tar upp på sid. 6 i skrivelsen.”

När det gäller tillsyn konstaterar utskottet i sitt yttrande att ”stiftets tillsyn gäller både församlingar och dem som har uppdrag inom kyrkans vigningstjänst. När någon har förklarats behörig att utöva ett uppdrag inom vigningstjänsten i Svenska kyrkan och fortfarande har kvar sitt uppdrag i en annan kyrka måste det naturligtvis finnas en nära samverkan mellan domkapitlet, biskopen och den andra kyrkan i eventuella tillsynsärenden. Detta torde inte behöva regleras närmare i kyrkoordningen”.

Den av utskottet gjorda hänvisningen till sid. 6 i Kyrkostyrelsens skrivelse torde avse följande:

… kan man fråga om det inte behövs vissa särskilda bestämmelser som på ett mer generellt sätt öppnade upp för särlösningar i en ekumenisk samarbetssituation. I ett lokalekumeniskt utvecklingsarbete kan det i vissa fall finnas behov att på några punkter kunna avvika mer från kyrkoordningens bestämmelser än vad som blir en generell följd av ekumeniska överenskommelser. Sådana särskilda bestämmelser om ekumenik skulle snarast ange hur avvikelser från kyrkoordningen kan medges i enskilda fall. Det skulle exempelvis kunna ske genom att domkapitlen fick rätt att godkänna avtal som innefattade undantag från bestämmelserna i kyrkoordningen. Det skulle också vara bra om de olika ekumeniska överenskommelserna som Svenska kyrkan ingår genom beslut av Kyrkomöte fanns med direkt i kyrkoordningen. Vi avser att pröva möjligheten att föra in vissa övergripande bestämmelser om ekumenik i kyrkoordningen. Det kanske bör bli fråga om en egen avdelning i kyrkoordningen med tillhörande principiell inledningstext.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag:

    1. Kyrkomötet beslutar med anledning av motion 2008:19 att ge Kyrkostyrelsen till känna att utskottet anser att det finns behov av en översyn av kyrkoordningen med avseende på ekumeniken.

    2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:19.

Ekumeniskt samarbete kan etableras mellan Svenska kyrkan och andra kyrkor och samfund även om man inte helt ansluter sig till varandras teologiska uppfattningar och även om det kan återstå frågor som behöver bli föremål för en fortsatt dialog. De kyrkoordningsbestämmelser som aktualiseras i motionen fick sin nuvarande lydelse i samband med den ekumeniska överenskommelsen mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan 2006. Läronämnden konstaterar i sitt yttrande nu att kyrko- och samfundsstrukturen i Sverige och världen är under omvandling och att detta skapar nya frågor om hur tillsynen över kyrkans vigningstjänst ska utövas under nya förhållanden.

Komplikationer som kan uppkomma när någon står under tillsyn i olika kyrkor kan som Ekumenikutskottet framhållit inte lösas genom att den dubbla behörigheten och tillsynen generellt avskaffas. Den som är behörig att utöva vigningstjänsten i Svenska kyrkan står under tillsyn av biskop och domkapitel och kan aldrig fullgöra uppgifter i en annan kyrka som kan komma att stå i strid med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Detta kommer tydligt till uttryck i det 2006 gjorda tillägget till 17 kap.17 § kyrkoordningen. Inte minst mot bakgrund av eventuella kommande förändringar av kyrko- och samfundsstrukturen är det enligt utskottets mening angeläget att markera detta grundläggande faktum.

Som närmare redovisas i bakgrundsbeskrivningen anmälde Kyrkostyrelsen i sin skrivelse 2006:4 sin avsikt att pröva möjligheten att föra in vissa övergripande bestämmelser om ekumenik i kyrkoordningen. Tillsyns- och uppdragsutskottet anförde i sitt yttrande 2006:1y att det fanns skäl för en sådan översyn av kyrkoordningen och ekumeniken som Kyrkostyrelsen tagit upp. Ekumenikutskottet poängterar i sitt nu avgivna yttrande att behovet av en sådan översyn delvis kvarstår. Tillsyns- och uppdragsutskottet delar denna uppfattning och föreslår att Kyrkomötet med anledning av motionen ger Kyrkostyrelsen till känna att utskottet anser att det finns behov av en översyn av kyrkoordningen med avseende på ekumeniken. I övrigt föreslår utskottet att motionen avslås.

Uppsala den 26 september 2008

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag, ordförande

      Gunnar Samuelsson, sekreterare

Beslutande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Kerstin Björk, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Christina Schnackenburg, Gunnel Wingård Mellqvist, Sten Elmberg, Lennart Kjellin, Sven-E. Kragh, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Jan Erik Ågren, Åke Blomqvist.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Birgitta Halvarsson, Per Larsson, Sofija Pedersen Videke, Sune Frisk, Jan-Olof Grönlund, Anna-Karin Westerlund, Staffan Holmgren, Inger Lif, Torbjörn Bolander, Emma Hedlundh, Febe Björklund, Bengt Olov Albrektson, Britta Broman, Bertil Murray, Inger Harlevi.

Biskoparna Hans-Erik Nordin och Antje Jackelén har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2008:14y
 
 

Dubbel tillsyn och behörighet i vigningstjänsten
 

Läronämndens yttrande över motion 2008:19.

I en tid när det finns risk att kyrkans vigningstjänst uppfattas som något individen förfogar över är det viktigt att betona att vigningen sker och tjänsten utövas inom Svenska kyrkans gemenskap. Kyrka och ämbete hör samman.

För kyrkans vigningstjänst gäller därför att vigning till tjänsten och behörighet att utöva vigningstjänsten med nödvändighet hålls samman med tillsyn. Det kan innebära att den som under kortare eller längre tid tjänstgör inom en annan kyrka med vilken Svenska kyrkan har kyrkogemenskap dels står under tillsyn av biskop/ kyrkoledning i den mottagande kyrkan, dels kvarstår under tillsyn inom Svenska kyrkan. Läronämnden konstaterar att det kan finnas komplikationer i en sådan dubbel tillsyn. Det vore dock främmande för Svenska kyrkans syn på vigningstjänsten att behörigheten automatiskt skulle upphöra vid vissa specifika ekumeniska tjänstgöringsförhållanden.

Samtidigt konstaterar Läronämnden att kyrko- och samfundsstrukturen i Sverige och världen är under omvandling. Detta skapar nya frågor om hur tillsynen över kyrkans vigningstjänst ska utövas under nya förhållanden.

Dock gäller alltid att en vigd person som i sin tjänstgöring inom en annan kyrka utför sådana handlingar som strider mot Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära ska lämna vigningstjänsten.

Uppsala den 20 augusti 2008

På Läronämndens vägnar

Anders Wejryd, ordförande

      Klas Hansson, sekreterare

Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius*, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Thomas Söderberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Lennart Koskinen*, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik och Kristin Zeiler.

* ej närvarande vid yttrandets slutjustering.

Bilaga 2

 

Kyrkomötet
Ekumenikutskottets yttrande
2008:3y
 
 

Dubbel behörighet och tillsyn i vigningstjänsten
 

Till Tillsyns- och uppdragsutskottet

Ekumenikutskottets yttrande över motion 2008:19.

Utskottet instämmer i Läronämndens yttrande att vigningstjänsten i Svenska kyrkan inte är något som den enskilda individen själv förfogar över, vigningen sker och tjänsten utövas inom Svenska kyrkans gemenskap. Den som är behörig att utöva vigningstjänsten står under tillsyn av biskop och domkapitel. Behörighet och tillsyn kan inte skiljas åt.

Liksom Läronämnden ser utskottet att det kan finnas komplikationer när någon står under tillsyn i två olika kyrkor, men detta kan inte lösas genom att den dubbla behörigheten och tillsynen generellt avskaffas. Utskottet konstaterar att det inte är möjligt att formulera regelverk som generellt täcker alla eventuellt uppkommande situationer. Dubbel tillsyn förutsätter en god kommunikation och ömsesidigt förtroende mellan de personer och organ som inom respektive kyrka utövar tillsynen.

Utskottet ställer sig frågande till om det är möjligt att definiera vad som enligt motionen är att ”långsiktigt” tjänstgöra i en annan kyrka. Inte sällan kan det vara så att en person som är vigd i Svenska kyrkan men som för närvarande har tjänst i en annan kyrka, företrädesvis utomlands, också tjänstgör i Svenska kyrkan vid enstaka tillfällen eller för kortare perioder.

I samband med att kyrkomötet 2006 fattade beslut om att ingå en ekumenisk överenskommelse med Svenska Missionskyrkan gjordes på förslag av Ekumenikutskottet ändringar i kyrkoordningen som tydliggjorde att den som är präst i Svenska kyrkan och tjänstgör i en annan kyrka fortsätter att stå under tillsyn av biskop och domkapitel i Svenska kyrkan och ska följa Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Motion 2008:19 om dubbel behörighet och tillsyn väcker återigen frågan om behovet av en översyn av kyrkoordningen med avseende på ekumenik. Detta behov uppmärksammades också av utskottet i samband med behandlingen av överenskommelsen med Svenska Missionskyrkan 2006. Utskottet vill poängtera att behovet delvis kvarstår.

Uppsala den 24 september 2008

På Ekumenikutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson, ordförande

      Christofer Lundgren, sekreterare

Beslutande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Inger Svensson, Lars Stjernkvist, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Mikael Härdig, Inga Alm, Erik A Egervärn, Birgitta Wrede, Angela Boëthius, Lennart Sacrédeus, Margareta Nybelius, Anki Erdmann.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Agneta Brendt, Erik Jonsson, Lena Schachinger, Anton Härder, Christina Andersson, Astor Karlsson, Kerstin Jönsson, Lars-Gunnar Frisk, Johan Sobelius, Britt Beijer, Britta Olinder, Fredrik Sidenvall.

Biskop Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page