|
|
|
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2008:2
|
|
|
Ledarutbildning för arbetsgivare
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:11 som föreslår att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att initiera en gemensam utbildning för alla ledare med arbetsgivaransvar. Utskottet menar att det redan finns sådana utbildningar som motionärerna efterlyser. Dessutom behandlade detta utskott vid förra årets kyrkomöte en liknande motion då utskottet konstaterade att det inte är en uppgift för Kyrkostyrelsen att anordna utbildningar och att upprätta handlingsplaner Utskottet föreslår därför att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:11.
Motionens förslag
Motion 2008:11 av Jerry Adbo och Christina Axelsson, Ledarutbildning för arbetsgivare
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att initiera en för Svenska kyrkan gemensam utbildning för alla ledare med arbetsgivaransvar, så att de får en god kännedom om sitt ansvar som arbetsgivare.
Bakgrund
De enskilda arbetsgivarna ansvarar för att de kyrkliga arbetsplatserna uppfyller arbetsmiljölagens (1977:1160) krav på god arbetsmiljö. Enligt jämställdhetslagen (1991:433) föreligger en skyldighet för arbetsgivare att vidta aktiva åtgärder för att jämställdhet i arbetslivet ska uppnås. Även enligt lagen (1999:130) om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning ska arbetsgivaren vidta aktiva åtgärder för att förebygga och förhindra att någon arbetstagare utsätts för trakasserier eller repressalier på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Vidare stadgar lagen (2003:307) om förbud mot diskriminering att diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder är förbjuden när det gäller behörighet, legitimation, auktorisation, registrering, godkännande eller liknande som behövs eller kan ha betydelse för att en enskild person ska kunna utöva ett visst yrke.
Svenska kyrkans församlingsförbunds Personalpolitiska utvecklingsavtal 2001 (PU-avtal 01) ger stöd och råd till de kyrkliga arbetsgivarna i frågor om diskriminering och arbetsmiljö.
Församlingsförbundet har under en följd av år haft kurser i ledarskap för anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkan. Samtliga kurser tar upp frågor om jämställdhet och likabehandling. För närvarande arrangerar Församlingsförbundet i samarbete med Johanneslunds teologiska högskola kursen Chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan, som vänder sig till anställda och förtroendevalda med chefs- och ledaransvar. Dessutom har Församlingsförbundet kurserna Arbetsledarutbildning som riktar sig till kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare samt Arbetsmiljö, diskriminering och likabehandling som är tänkt för personalhandläggare, kyrkoherdar och förtroendevalda.
Den behörighetsgivande utbildningen för kyrkoherdar, som beslutades vid förra årets kyrkomöte, syftar till att förbereda präster för uppdraget som kyrkoherde i Svenska kyrkan. Utbildningens övergripande mål är att utbilda präster i hur ett professionellt ledarskap av personal och verksamhet inom Svenska kyrkan kan utformas.
Till årets kyrkomöte har Kyrkostyrelsen överlämnat skrivelsen KsSkr 2008:6 Jämställdheten i Svenska kyrkan, som innehåller en redovisning av jämställdhetssituationen i Svenska kyrkan. I skrivelsen framhåller styrelsen bl.a. följande:
Jämställdheten mellan kvinnor och män måste vara en del av ett bredare arbete med arbetsmiljön i Svenska kyrkan. En god arbetsmiljö är, som tidigare nämnts, alltid en jämställd arbetsmiljö. Kyrkostyrelsen konstaterar att mycket arbete har gjorts, men också att en hel del återstår att göra. Det arbete som nu gemensamt bedrivs av Svenska kyrkans församlingsförbund och nationella nivån ger en god grund att bygga på, inte minst när det gäller samverkan mellan nivåerna i Svenska kyrkan.
Utskottets överväganden
Vid förra årets kyrkomöte behandlade detta utskott i betänkande TU 2007:8 en liknande motion och konstaterade då att det inte är en uppgift för Kyrkostyrelsen att utarbeta handlingsplaner och att anordna utbildningar för de kyrkliga arbetsgivarna.
De utbildningar som motionärerna efterlyser finns redan nu bl.a. i form av de kurser i chefs- och ledarskap som ges av olika utbildningsanordnare. Även stiften har att inom ramen för sin främjandefunktion tillhandahålla utbildning i form av fortbildning för de kyrkligt anställda. I detta arbete kan stiften också samverka med Församlingsförbundet, Sensus studieförbund, kyrkliga folkhögskolor och andra utbildningsanordnare. Härutöver finns den behörighetsgivande utbildningen för kyrkoherdar vars syfte är att utbilda präster i hur ett professionellt ledarskap av personal och verksamhet kan utformas. Mot denna bakgrund föreslår utskottet att motionen avslås.
Uppsala den 24 september 2008
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag, ordförande
Beslutande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Birgitta Halvarsson, Kerstin Björk, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Christina Schnackenburg, Gunnel Wingård Mellqvist, Sten Elmberg, Lennart Kjellin, Sven-E. Kragh, Hans-Olof Andrén, Torbjörn Bolander, Jan Erik Ågren, Åke Blomqvist.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Per Larsson, Sofija Pedersen Videke, Sune Frisk, Jan-Olof Grönlund, Inger Lif, Emma Hedlundh, Febe Björklund, Bengt Olov Albrektson, Britta Broman, Bertil Murray, Inger Harlevi.
Biskoparna Hans-Erik Nordin och Antje Jackelén har deltagit i utskottets överläggningar.   
|