Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2008:1
 
 
Särskilda villkor för anställningar och förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:7 i vilken föreslås att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att föreslå ändringar i kyrkoordningen som innebär särskilda villkor för uppdrag som förtroendevald eller kyrkvärd respektive för anställning i församling i Svenska kyrkan. Utskottet erinrar om att alla anställda och förtroendevalda har ansvar att fullgöra de uppdrag som de anförtrotts i solidaritet med Svenska kyrkan och kyrkans tro, bekännelse och lära. Utskottet framhåller att däri ingår krav på lojalitet med kyrkoordningens bestämmelser.

Utskottet avvisar tanken på särskilda valbarhetsvillkor. När det gäller samarbetsklimat och arbetsmiljö måste problem hanteras utifrån den lokala situationen. Av gällande lagar och avtal inom arbetsmiljöområdet i vidsträckt mening, innefattande jämställdhets- och diskrimineringsfrågor, följer skyldighet för arbetsgivaren att vidta åtgärder om bestämmelserna inte efterlevs. Kyrkoherde och kyrkoråd har här ett stort ansvar.

Utskottet anser att det förhållningssätt som eftersträvas med motionen är angeläget. Den bästa metoden att uppnå ett sådant är enligt utskottets mening att gällande bestämmelser i lag och avtal iakttas och att åtgärder vidtas vid bristande efterlevnad. Utskottet föreslår att motionen avslås. Till betänkandet finns en särskild mening.

Innehåll

Sammanfattning 1

Innehåll 2

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Yttrande från Läronämnden 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 5

Läronämndens yttrande 2008:8y 7

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:7.

Motion 2008:7 av Irene Gustafsson, Särskilda villkor för anställningar och förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att snarast möjligt föreslå ändringar i kyrkoordningen som innebär att förtroendevalda samt kyrkvärdar i Svenska kyrkan måste lova att acceptera kvinnors rätt att vara präst och att samarbetet fungerar fullt ut.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå ändringar i kyrkoordningen som innebär att alla församlingsanställda inför anställning ska förklara sig beredda att i alla uppgifter tjänstgöra med och bejaka dem som vigts till ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön.

Yttrande från Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över motion 2008:7. Yttrandet Ln 2008:8y är fogat till betänkandet som bilaga 1.

Bakgrund

Kyrkoordningen

För valbarhet till uppdrag som förtroendevald i Svenska kyrkan gäller enligt 33 kap. 4 § i kyrkoordningen som villkor att man ska tillhöra Svenska kyrkan, vara döpt och fylla 18 år senast på dagen för valet. Vidare gäller att man för uppdrag i en församling ska tillhöra församlingen i fråga och för uppdrag i en samfällighet att man ska tillhöra en församling som ingår i samfälligheten. De bestämmelser om valbarhetshinder som finns innebär att vissa grupper av anställda inte är valbara till kyrkoråd, kyrkonämnd eller andra organ av styrelsekaraktär. Detta är ett undantag från den princip som Centralstyrelsen enligt kyrkoordningsskrivelsen ansåg borde gälla: ”Allmänt sett är det från demokratiska utgångspunkter angeläget att i det längsta undvika inskränkningar i rätten för olika nomineringsgrupper att bedöma lämpligheten av kandidater som nomineras.”

Uppdrag som kyrkvärd är inget förtroendeuppdrag enligt definitionen i 33 kap. 1 § i kyrkoordningen. Enligt 4 kap. 24 § i kyrkoordningen ska minst två av kyrkvärdarna utses bland ledamöterna och ersättarna i kyrkorådet. Som en konsekvens av detta blir alltså i realiteten valbarhetsvillkoren i 33 kap. gällande också för dessa.

Tidigare behandling i Kyrkomötet av liknande frågor

Tillsyns- och uppdragsutskottet behandlade vid 2006 års kyrkomöte en motion om att de som kandiderar till uppdrag som ordförande i något förtroendevalt organ som utövar arbetsgivarfunktion gentemot präster ska avge en förklaring att de bejakar giltigheten i såväl kvinnors som mäns prästvigning. Utskottet anförde i sitt betänkande TU 2006:6 att oavsett vilka åsikter som ordföranden eller någon annan ledamot har i frågan om kvinnor och män som präster så måste dessa följa gällande lagstiftning. Även om det brukar ingå i uppdraget som ordförande att företräda det organ som ordförandeskapet avser så har alla ledamöter där samma ansvar för de beslut som fattas.

Förslag om att införa någon form av lojalitetsförklaring som ett valbarhetsvillkor har tidigare diskuterats men avvisats. 2005 års kyrkomöte avslog en motion med förslag om att det skulle tas ”fram en form för att visa att minsta gemensamma nämnare för alla nomineringsgrupper/personer som ställer upp i kyrkovalet är: att alla människor är lika värda inför Gud oavsett ursprung, kön, ålder och sexuell läggning och att vår uppgift är att efterlikna Kristus som inte gör någon skillnad på människor”. Organisationsutskottet, som behandlade motionen i betänkandet O 2005:6, framhöll att det fanns anledning att bejaka det som framfördes i motionen om värden som bör vara gemensamma för dem som går in i uppdrag som förtroendevalda och därmed blir företrädare för Svenska kyrkan. Utskottet menade att varje nomineringsgrupp måste få utse sina kandidater. Väljarna avgör vilka som ska ges förtroende. Utskottet såg det inte som en realistisk möjlighet att låta något annat än den fria diskussionen avgöra vilka som skulle utses vid demokratiska val.

I inledningen till kyrkoordningens sjunde avdelning om kyrkliga uppdrag och befattningar sägs att förtroendevalda och alla andra med kyrkliga uppdrag ”skall fullgöra de speciella uppdrag som de anförtrotts i solidaritet med Svenska kyrkan och kyrkans tro, bekännelse och lära. Alla står i evangeliets tjänst och under dess auktoritet.”

Arbetsmiljöfrågor m.m.

Motioner gällande arbetsmiljöfrågor har väckts vid flera kyrkomöten, senast förra året. Tillsyns- och uppdragsutskottet anförde i betänkandet TU 2007:8 att frågor som togs upp i de motioner som då behandlades är mycket angelägna. Enligt utskottets mening är det dock inte en uppgift för Kyrkostyrelsen att utarbeta riktlinjer och handlingsplaner enligt vad motionärerna då föreslagit utan detta är uppgifter som åvilar de enskilda arbetsgivarna. Dessa har ansvar för att arbetsmiljön på de kyrkliga arbetsplatserna är god. De har att följa arbetsmiljölagen och andra bestämmelser inom arbetsmiljöområdet.

Projektet Arbetsmiljön i fokus, För en bra arbetsmiljö i Svenska kyrkan pågår under perioden 2007–2009 och är ett samarbete mellan Församlingsförbundet och Kyrkostyrelsen. Syftet är att modeller för arbetsmiljöarbete utarbetas och sprids till arbetsgivarna. Projektet ska också ge bidrag till andra pågående processer, nämligen demokratiutredningen, behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning, strukturförändringsprocesser i stiften, inomkyrklig kommunikationsstrategi och avtalsrörelse.

I Församlingsförbundets Personalpolitiska utvecklingsavtal (PU-avtal 01) för det kyrkliga området behandlas i kapitel 5 skydd mot diskriminering och ges stöd och råd till arbetsgivarna för att åstadkomma en god personalpolitik i samverkan med arbetstagarna och deras fackliga organisationer.

Grundat på förslag i propositionen 2007/08:95 Ett starkare skydd mot diskriminering har riksdagen beslutat om en ny diskrimineringslag som träder i kraft den 1 januari 2009. Denna lag kommer att ersätta nu gällande jämställdhetslag och lagstiftning avseende diskriminering. Enligt första paragrafen i den nya lagen har denna till ändamål ”att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder”.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:7.

De som vigts till kyrkans ämbete har en särskild personlig förpliktelse och står under tillsyn av biskop och domkapitel. För andra anställda och förtroendevalda i församlingarna följer ansvar av vad som anges i inledningstext i kyrkoordningen och även i det personalpolitiska utvecklingsavtalet att de ska fullgöra de uppdrag som de anförtrotts i solidaritet med Svenska kyrkan och kyrkans tro, bekännelse och lära. Utskottet vill framhålla att däri ingår krav på lojalitet med kyrkoordningens bestämmelser.

När det gäller att införa särskilda valbarhetsvillkor för förtroendevalda har Kyrkomötet vid flera tillfällen avvisat förslag i sådan riktning. Utskottet finner inte skäl till ändrad uppfattning i denna principiella fråga. Utskottet förutsätter att nomineringsgrupper och andra valkorporationer lägger till grund för sina nomineringar att alla ska fullgöra sina uppdrag i nyss nämnda solidaritet.

Det är mycket angeläget med ett gott samarbetsklimat och en god arbetsmiljö. Problem måste hanteras utifrån den lokala situationen. Kyrkoherde och kyrkoråd har här ett stort ansvar. Av gällande lagar och avtal inom arbetsmiljöområdet i vidsträckt mening, innefattande jämställdhets- och diskrimineringsfrågor, följer skyldighet för arbetsgivaren att vidta åtgärder om bestämmelserna inte efterlevs.

En skyldighet för alla församlingsanställda att avge en förklaring enligt punkten 2 i motionen är enligt utskottets mening inte rätt väg att främja bra lösningar. En sådan bestämmelse torde inte heller vara möjlig av formella skäl beträffande alla anställda. Så t ex är anställda med uppgifter av viss omfattning inom begravningsverksamheten undantagna från kravet på tillhörighet till Svenska kyrkan. En annan svårlöst fråga vid ett krav på förklaring för alla anställda är hur tillsyn och sanktionssystem skall vara utformat.

Utskottet anser att det förhållningssätt som eftersträvas med motionen är angeläget. Den bästa metoden att uppnå ett sådant är enligt utskottets mening att gällande bestämmelser i lag och avtal iakttas och att åtgärder vidtas vid bristande efterlevnad.

Mot bakgrund av vad som här redovisats är utskottet inte berett att ansluta sig till de i motionen framlagda förslagen. Utskottet föreslår att motionen avslås.

Uppsala den 25 september 2008

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag, ordförande

      Gunnar Samuelsson, sekreterare

Beslutande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Birgitta Halvarsson, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Jan-Olof Grönlund, Gunnel Wingård Mellqvist, Inger Lif, Lennart Kjellin, Sven-E. Kragh, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Jan Erik Ågren, Åke Blomqvist.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Per Larsson, Sofija Pedersen Videke, Sune Frisk, Torbjörn Bolander, Emma Hedlundh, Febe Björklund, Bengt Olov Albrektson, Britta Broman, Bertil Murray, Inger Harlevi.

Biskoparna Hans-Erik Nordin och Antje Jackelén har deltagit i utskottets överläggningar.

Särskild mening

av Bertil Murray

med anledning av TU 2008:1, Särskilda villkor för anställningar och förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan.

Motion 2008:7 tar sin utgångspunkt i att en stor del av prästvigda kvinnor upplevt diskriminering i sitt arbete som präst och föreslår bl.a. ”att förtroendevalda samt kyrkvärdar i Svenska kyrkan måste lova att acceptera kvinnors rätt att vara präst och att samarbetet fungerar fullt ut”. Utskottet avvisar tanken på särskilda valbarhetsvillkor. I sina överväganden uttrycker utskottet bl.a. att förtroendevalda ”ska fullgöra de uppdrag som de anförtrotts i solidaritet med Svenska kyrkan och kyrkans tro, bekännelse och lära. Utskottet vill framhålla att däri ingår krav på lojalitet med kyrkoordningens bestämmelser.

För nomineringsgruppen FRIMODIG KYRKA är det självklart att diskriminerande handlingar är oacceptabla. Detta gäller i vilken riktning de än sker. Vad gäller frågan om biskops- präst- och diakontjänst i kyrkan framhåller FRIMODIG KYRKA att frågan måste lösas i försoning och att ”arbete skall läggas ned på att finna konstruktiva lösningar som värnar om alla inblandade” (Valplattform kyrkovalet 2005). I denna tydligt breda ansats skiljer sig FRIMODIG KYRKA från andra nomineringsgrupper.

Utskottet skriver vidare att det ”förutsätter att nomineringsgrupper och andra valkorporationer lägger till grund för sina nomineringar att alla ska fullgöra sina uppdrag i nyss nämnda solidaritet”.

Formuleringen rymmer en stor utmaning till alla förtroendevalda som därmed på alla punkter förväntas vara solidariska med kyrkans bekännelse. Här återstår sannolikt mycket att göra och nomineringsgruppernas ansvar är, som utskottet framhåller, stort.

När utskottet särskilt framhåller kravet på lojalitet med kyrkoordningens bestämmelser kan detta i förstone framstå som både självklart och rimligt. Frågan kräver dock några särskilda kommentarer:

Brott eller obstruktion mot enskilda punkter i kyrkoordningen såsom frågorna om söndaglig gudstjänst i varje församling, rågången mellan kyrkorådets och kyrkoherdens ansvar samt vissa avvikelser från fastställda gudstjänstordningar förekommer i mycket stor omfattning.

Upplevelsen av att vara/ha varit diskriminerad är enligt Kyrkans Tidning, mars 2008, utbredd bland prästvigda kvinnor. Detta torde gälla även andra grupper av anställda kvinnor, möjligen även män. Det är mycket osannolikt att diskrimineringen annat än i yttersta undantagsfall bottnar i ett teologiskt ifrågasättande av ordningen med prästvigda kvinnor. Beslutsorganen i de pastorat där diskriminering förekommer torde till mycket stor del domineras av våra riksdagspartier.

Vad gäller komministrar, diakoner, vaktmästare, pedagoger och alla andra yrkesgrupper utom kyrkoherdar är det förenligt med kyrkoordningen att anställa sådana som drar konsekvenser av att de inte har låtit sig övertygas om att beslutet 1958 var riktigt. Alla, såväl anställda som förtroendevalda, har rätt att inom lagens gränser och med bevarad kärlek ge uttryck för sin hållning.

För alla, förtroendevalda som anställda, gäller den gyllene regeln och kallelsen att verka för försoning.

Uppsala, den 25 september 2008

Bertil Murray

FRIMODIG KYRKA

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2008:8y
 
 

Särskilda villkor för anställningar och förtroendeuppdrag
 

Läronämndens yttrande över motion 2008:7.

Ansvaret inom Svenska kyrkan vilar både på de demokratiskt valda organen och på kyrkans vigningstjänst. De som vigts till kyrkans ämbete har en särskild personlig förpliktelse till Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära och står under tillsyn av biskop och domkapitel.

Andra anställda och förtroendevalda i församlingarna har inte som enskilda samma läromässiga ansvar som vilar på vigningstjänsten och har inte samma förpliktelse till kyrkans tro som de vigda.

I sitt yttrande Ln 2006:8y över en motion om att ordföranden i kyrkoråd och kyrkonämnder ska bejaka giltigheten i såväl kvinnors som mäns prästvigning anförde Läronämnden följande:

Läronämnden menar att det i Svenska kyrkans demokratiska organisation är beslutsorganen som har ett ansvar att följa Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Vidare konstaterar Läronämnden att den tillsyn som regleras i kyrkoordningen omfattar såväl församlingarna som de demokratiskt valda organen.

Att införa särskilda villkor skulle innebära att domkapitlets tillsyn utvidgas till enskilda anställda och förtroendevalda.

Uppsala den 20 augusti 2008

På Läronämndens vägnar

Anders Wejryd, ordförande

      Klas Hansson, sekreterare

Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Thomas Söderberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik och Kristin Zeiler.

* ej närvarande vid yttrandets slutjustering.

Previous PageAlla betänkandenNext Page