|
|
|
Kyrkomötet
Organisationsutskottets betänkande 2008:5
|
|
|
Strukturfrågor
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande föreslås avslag på tre motioner som handlar om Svenska kyrkans lokala struktur.
Utskottet menar att motion 2008:32 som handlar om att överlämna konkreta förslag till kontrakts- och församlingsindelning till Strukturutredningen bör avslås. Strukturutredningens utredningsuppdrag är givet inom relativt vida ramar. Utredningsdirektiven garanterar också en allsidig belysning.
I motion 2008:79 föreslås att församlingar som ingår i kyrkliga samfälligheter själva ska få besluta om kyrkoavgiften. Utskottet menar att motion 2008:79 bör avslås eftersom ett beslut i enlighet med motionens intentioner skulle skapa en mer omständlig organisation än den som gäller nu.
I motion 2008:88 föreslås att det ska utarbetas förslag till ändringar i kyrkoordningen som möjliggör bildandet av begränsade ekonomiska samfälligheter.
Utskottet anser att motionen bör avslås och menar att frågan om partiella samfälligheter är komplex och att den naturligt prövas i Strukturutredningens arbete.
I betänkande finns en reservation till förmån för ett uppdrag åt Kyrkostyrelsen att utarbeta förslag till ändringar i kyrkoordningen som ger möjlighet till begränsade ekonomiska samfälligheter.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionernas förslag 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 5
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:32.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:79.
3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:88.
Motionernas förslag
Motion 2008:32 av Per Ingvarsson
Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att till den strukturutredning – med syfte att förenkla och förtydliga kyrkans lokala nivå pastoralt, administrativt och ekonomiskt – som Kyrkomötet beslöt om förra året, bifoga motionens förslag om kontrakts- och församlingsindelning.
Motion 2008:79 av Stefan Jonäng
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att till Kyrkomötet 2009 utarbeta ett förslag till ändring i kyrkoordningen så att varje församling själv beslutar om sin kyrkoavgift.
Motion 2008:88 av Britt Louise Agrell
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta förslag till ändringar i kyrkoordningen som ger möjlighet till begränsade ekonomiska samfälligheter.
Bakgrund
Strukturutredningen
Kyrkostyrelsen fastställde den 21 maj 2008 direktiv för en utredning om strukturfrågor. I direktiven anges att det övergripande syftet för utredningsarbetet är att skapa bästa möjliga organisatoriska förutsättningar för församlingarna att fullgöra sin grundläggande uppgift. En fungerande lokal gemenskap ska förenas med en rationell förvaltning.
Vidare anges i direktiven att utredningen ska bidra till en förnyad reflektion kring församlingsbegreppet. I arbetet ska prövas möjligheterna att utforma olika lokalt betingade samverkansformer mellan församlingar och belysas vilken betydelse förändringar i den lokala strukturen får för arbetet i stiften och på nationell nivå. Under rubriken Förutsättningslös utredning skriver Kyrkostyrelsen bland annat:
Ansvarsfördelningen mellan en samfällighet och de församlingar som bildar samfälligheten är fullt ut given i kyrkoordningen och ska därmed vara densamma oberoende om de lokala förutsättningarna kan skifta. I utredningsarbetet bör prövas om detta ska gälla även fortsättningsvis eller om det ska finnas möjligheter att i större utsträckning utforma olika samverkansformer mellan församlingar utifrån skiftande lokala förutsättningar. Utredningen ska därvid uppmärksamma eventuella förändringar som sker under den tid utredningsarbetet pågår.
Församlingar i kyrkliga samfälligheter
I den kyrkolag som gällde fram till och med 1999 fanns två typer av pastoratssamfälligheter. Dels de så kallade totala samfälligheterna där utdebitering endast skedde på samfällighetsnivå, dels de obligatoriska samfälligheterna där kostnaderna för personal och fastigheter var en angelägenhet för samfälligheten. Före 1989 hade församlingarna utdebiteringsrätt även för vissa fastighets- och personalkostnader.
I kyrkoordningen finns utdebiteringsrätten i kyrkliga samfälligheter bara på en nivå – samfälligheten. Utgångspunkten i kyrkoordningen är att församlingen är den grundläggande enheten i Svenska kyrkan vilket bland annat uttrycks i 2 kap. 8 § i kyrkoordningen genom beskrivningen att när flera församlingar ingår i ett pastorat samverkar de i en samfällighet som svarar för ekonomisk utjämning och resurshushållning.
I 47 kap. 13 § klargörs att innan samfällda kyrkofullmäktige beslutar om budgeten ska församlingarna ges tillfälle att begära medel för sina uppgifter. Samfällda kyrkofullmäktige får i sitt budgetbeslut avvika från det som en församling har begärt endast om det finns särskilda skäl till det. Ett sådant skäl kan vara önskemål från en församling som skulle innebära krav på ökad utdebitering. I 4 kap. 1 § anges att kyrkonämnden, om det inte finns särskilda skäl, ska uppdra åt församlingarnas kyrkoråd att disponera de anslag som enligt den fastställda budgeten eller särskilt beslut blivit anvisade åt församlingarna och som avser deras uppgifter. Det finns enligt samma regel också en grundprincip att kyrkonämnden ska uppdra till församlingens kyrkoråd att handlägga vissa arbetsgivarfrågor när någon är anställd med arbetsuppgifter i en enda församling. Slutligen finns en möjlighet för kyrkonämnden att uppdra till församlingarnas kyrkoråd att disponera de anslag som blivit anvisade för begravningsverksamheten i respektive församling.
Partiella samfälligheter
I och med kyrkoordningens tillkomst upphörde möjligheten att bilda s.k. partiella flerpastoratssamfälligheter. Det enda undantag som tilläts var att den samfällighetsbildning som sedan länge funnits i Visby stift fick vara kvar. Samfälligheten, benämnd Samfälligheten Gotlands kyrkor, har till uppgift att ansvara för underhållsåtgärder på kyrkorna i Visby stift.
I 2 kap. 12 § i kyrkoordningen återfinns undantagsbestämmelsen om Samfälligheten Gotlands kyrkor. Av bestämmelsen framgår att för det ekonomiska ansvaret för kyrkobyggnaderna i stiftet får det finnas en samfällighet som omfattar samtliga församlingar i stiftet. Enligt bestämmelsen får en sådan samfällighet ändras eller upplösas genom beslut av stiftsstyrelsen om samtliga församlingar i stiftet har samtyckt till det eller om det finns synnerliga skäl. Kyrkoordningens beskrivning av samfällighetens befogenheter är allmänt hållen och möjliggör därmed för alternativa lösningar både vad gäller organisation och ansvarsområde. Kyrkostyrelsen har i enlighet med bestämmelsen utfärdat närmare bestämmelser för samfälligheten, SvKB 1999:15.
Kyrkostyrelsen upprättade 2005 på uppdrag av Kyrkomötet (O 2003:3) en promemoria om partiella samfälligheter. I promemorian fanns förslag på ändringar i kyrkoordningen för att möjliggöra partiella samfälligheter. Kyrkostyrelsen uttalade i Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärende (KsSkr 2005:3) att man med hänsyn till remissutfallet inte lade fram något förslag i ärendet. Kyrkostyrelsen anförde:
Kyrkostyrelsen konstaterar i likhet med de flesta remissinstanserna att promemorians förslag skulle ytterligare komplicera kyrkoordningen och den kyrkliga organisationen. Kyrkostyrelsen ansluter sig till flertalet remissinstanser som menar att olika samverkansformer mellan församlingar och samfälligheter bör grundligt utredas och att resultatet av projektet Ökad samverkan inom Svenska kyrkan bör avvaktas innan något förslag läggs i frågan.
Utskottets överväganden
Kontrakts- och församlingsindelning
Utskottet menar att motion 2008:32 bör avslås eftersom Strukturutredningens utredningsuppdrag är givet inom relativt vida ramar. Vidare är utredningsgruppen brett sammansatt vilket utgör en garant för att olika erfarenheter och idéer kan bearbetas på ett konstruktivt sätt. Även den utvärdering av indelningsändringar som genomförs inom ramen för utredningen kommer att samla kunskaper som leder till konkreta förslag till förändrad organisation.
Utredningsdirektiven talar också om en förutsättningslös utredning för att nå det syfte som uttalats, det vill säga, att skapa bästa möjliga organisatoriska förutsättningar för församlingarna att fullgöra sin grundläggande uppgift. En fungerande lokal gemenskap ska förenas med en rationell förvaltning och i arbetet ska prövas möjligheterna att utforma olika lokalt betingade samverkansformer mellan församlingar.
Församlingar i kyrkliga samfälligheter
Av 2 kap. 8 och 9 §§ i kyrkoordningen framgår att samfälligheten svarar för ekonomisk utjämning, resurshushållning och service. I och med införande av kyrkoordningen renodlades och förenklades kompetensfördelning och uppgifter mellan församlings- och samfällighetsnivåerna i Svenska kyrkan. Samtidigt infördes i kyrkoordningen regler om bland annat obligatorisk delegation och rätt att disponera anslag för församlingar i en samfällighet. Utskottet menar att motion 2008:79 bör avslås eftersom beslut enligt motionens intentioner skapar en mer omständlig organisation än den som gäller nu. Även i detta sammanhang bör noteras betydelsen av strukturutredningens arbete.
Begränsade ekonomiska samfälligheter
Utskottet noterar att frågan om partiella samfälligheter behandlats i en promemoria som varit föremål för remissbehandling 2005. Kyrkostyrelsen fann då, i likhet med många remissinstanser, att införandet av en möjlighet till partiella samfälligheter ytterligare skulle komplicera den kyrkliga organisationen. På denna grund och då man ansåg att det fanns skäl att avvakta resultatet i projektet Ökad samverkan inom Svenska kyrkan valde Kyrkostyrelsen att inte lägga fram förslag till ändringar i kyrkoordningen för att möjliggöra partiella samfälligheter utöver Samfälligheten Gotlands kyrkor.
Utskottet konstaterar att det pågår olika initiativ när det gäller samverkan i Svenska kyrkan. I Västerås stift och Visby stift finns viss administrativ service kring redovisning och personaladministration som erbjuds församlingarna som en del i stiftens främjandeverksamhet. I Luleå stift genomförs ett projekt i samverkan med kyrkokansliet vilket handlar om en gemensam IT-plattform i stiftet.
Organisationsutskottet menar att frågan om partiella samfälligheter är komplex och att den naturligt prövas i Strukturutredningens arbete. Härvid noterar utskottet att det inte torde finnas något hinder för Strukturutredningen att under utredningsarbetets gång ta initiativ till åtgärder som möjliggör exempelvis försöksverksamhet på detta och andra områden. Mot denna bakgrund bör motion 2008:88 avslås.
Uppsala den 25 september 2008
På Organisationsutskottets vägnar
Torgny Larsson, ordförande
Beslutande: Torgny Larsson, Christina Eriksson, Olle Burell, Maj-Britt Nilsson, Sven Erik Bodén, Kristina Lundgren, Hans G Erikson, Key Lundegård, Conny Tyrberg, Gudrun Carlsson, Majvis Hultén, Per Lindberg, Alice Kuhnke, Barbro Ingvall och Susann Torgerson.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Christina Axelsson, Jan-Eric Hildingsson, Anna-Lena Larsson, Marta Axner, Roine Olsson, Maria Abrahamson, Peter Odentun Odenskiöld, Irma Carlsson, Gustaf Bengtsson, Kerstin Liljeroos, Inger Gustafsson, Joakim Svensson och Karin Lundborg Folkegård.
Biskoparna Esbjörn Hagberg och Sven Thidevall har deltagit i utskottets överläggningar.
Reservation
av Susann Torgerson
Jag reserverar mig till förmån för bifall till motion 2008:88.   
|