|
|
|
Kyrkomötet
Organisationsutskottets betänkande 2008:4
|
|
|
Kungörelse av sammanträde
|
|
Sammanfattning
Utskottet avstyrker motion 2008:27 i vilken föreslås att kungörelse om sammanträde i kyrkofullmäktige ska kunna ske på tre alternativa sätt. Dessa skulle vara antingen genom anslag på församlingens anslagstavla eller tillkännagivande genom annons i en lokal tidning eller genom att publicera på aktuell webbplats på Internet.
Utskottet menar att det i kyrkoordningen bör finnas en grundregel för hur kungörelse ska ske. Utöver detta är det lämpligt att församlingen sprider information om kommande sammanträden genom andra kommunikationskanaler.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Yttrande från andra utskott 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Kyrkorättsutskottets yttrande 2008:2y 5
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:27.
Motionens förslag
Motion 2008:27av Ingemar Karlén
Kyrkomötet beslutar att 3 kap. 15 § i kyrkoordningen ska ha följande lydelse:
Kungörelsen skall anslås minst en vecka före sammanträdesdagen på församlingens anslagstavla, eller tillkännages genom annons i en lokal tidning med god spridning inom församlingens/samfällighetens verksamhetsområde eller läggas ut på aktuell hemsida. Den skall inom samma tid också lämnas till varje ledamot och ersättare på ett lämpligt sätt.
Yttrande från andra utskott
Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över motionen, Kr 2008:2y i bilaga 1.
Bakgrund
Kungörelse av sammanträde
I 3 kap. 14 § kyrkoordningen anges att ordföranden utfärdar en kungörelse om när kyrkofullmäktige ska sammanträda. Denna kungörelse ska innehålla uppgifter om tid och plats för sammanträdet samt uppgifter om de ärenden som ska behandlas.
I 3 kap. 15 § föreskrivs att kungörelsen ska anslås minst en vecka före sammanträdesdagen på församlingens anslagstavla. Den ska inom samma tid också lämnas till varje ledamot och ersättare på ett lämpligt sätt. Genom 3 kap. 21 § och 7 kap. 6 § tillämpas motsvarande bestämmelser för kungörande av direktvalda kyrkorådets respektive stiftsfullmäktiges sammanträden.
Kungörelse av justerat protokoll
I 3 kap. 44 § anges att kyrkofullmäktiges justerade protokoll ska tillkännages på församlingens anslagstavla senast på andra dagen efter justeringen. Samma regler gäller kyrkorådet genom 4 kap. 23 §. Bestämmelserna om kungörelse av justerat protokoll gäller även kyrkonämnden (4 kap. 32 §) och stiftsstyrelsen (7 kap. 15 §).
Tidigare reglering
Nuvarande bestämmelser om kungörelse av sammanträde i kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige motsvarar i huvudsak den reglering som fanns i kyrkolagen (1992:300). Enligt kyrkolagen kunde kyrkofullmäktige även besluta att uppgift om sammanträde skulle införas i viss ortstidning. I förslaget till kyrkoordning skrev Centralstyrelsen (CsSkr 1999:3):
Nuvarande kyrkolag innehåller detaljerade regler för hur sammanträde med kyrkofullmäktige skall kungöras. Starka kommunaldemokratiska intressen har ansetts motivera dessa regler, som har sin motsvarighet även i de borgerliga kommunerna. Det är viktigt att både fullmäktiges ledamöter men även kommuninvånarna/de kyrkotillhöriga får god information om vad som skall avhandlas på fullmäktiges sammanträden. De motiv som ligger bakom nuvarande reglering på detta område bör vara vägledande även för en motsvarande inomkyrklig reglering. Som har anförts i den allmänna motiveringen (avsnitt 8.2.6) föreslås dock kravet på annonsering bortfalla.
Personuppgiftslagen
I vissa kommuner och landsting förekommer det att man i arbetsordningar och reglementen föreskriver att kungörelse av sammanträden ska ske på den egna webbplatsen. När det gäller kommuner har det genom 12 § i personuppgiftsförordningen (1998:1191) uttryckligen reglerats att kommunerna har denna möjlighet vad avser fullmäktige. Eftersom uppgifter i en kallelse i allmänhet kan betraktas som harmlösa uppgifter enligt personuppgiftslagens (1998:204) definition torde det inte finnas några hinder för en församling att förfara på samma sätt. Det är också i princip alltid tillåtet att publicera personuppgifter i löpande text på en webbsida så länge man inte kränker den som uppgifterna avser.
Utskottets överväganden
Kungörelse av sammanträde
Att kyrkofullmäktiges sammanträden kungörs är viktigt för att sprida kännedom om att detta offentliga sammanträde äger rum. Utskottet avstyrker motion 2008:27, som anger tre alternativa sätt för tillkännagivande, och menar att det bör finns en grundregel i kyrkoordningen för hur kungörelse ska ske. Utöver detta är det lämpligt att församlingen sprider information om tid och plats för sammanträdet också på annat sätt. Att publicera uppgifter på församlingens webbplats är till exempel ett naturligt sätt för församlingen att kommunicera aktuella händelser.
Uppsala den 26 september 2008
På Organisationsutskottets vägnar
Torgny Larsson, ordförande
Beslutande: Torgny Larsson, Christina Axelsson, Olle Burell, Maj-Britt Nilsson, Sven Erik Bodén, Kristina Lundgren, Hans G Erikson, Key Lundegård, Conny Tyrberg, Gudrun Carlsson, Majvis Hultén, Per Lindberg, Alice Kuhnke, Barbro Ingvall och Susann Torgerson.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Jan-Eric Hildingsson, Anna-Lena Larsson, Roine Olsson, Peter Odentun Odenskiöld, Irma Carlsson, Gustaf Bengtsson, Kerstin Liljeroos, Inger Gustafsson, Joakim Svensson och Karin Lundborg Folkegård.
Biskoparna Esbjörn Hagberg och Sven Thidevall har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets yttrande
2008:2y
|
|
|
Kungörelse om sammanträde i kyrkofullmäktige
|
|
Till Organisationsutskottet
Kyrkorättsutskottets yttrande över motion 2008:27.
I motionen föreslås tillägg i 3 kap. 15 § i kyrkoordningen med innebörden att kungörelse om sammanträde i kyrkofullmäktige ska kunna ske på tre alternativa sätt. Dessa skulle vara antingen genom anslag på församlingens anslagstavla eller tillkännagivande genom annons i en lokal tidning med god spridning inom församlingens/samfällighetens verksamhetsområde eller genom att publiceras på aktuell hemsida. Om förslaget skulle genomföras innebär det att kungörandet kan varieras från sammanträde till sammanträde. Osäkerhet kommer därför att råda var man kan finna kungörelsen. Dessa nackdelar medför sammantaget att rättssäkerheten inte är tillräcklig. Slutligen noteras att i förslaget inte finns datum för ikraftträdande.
Under åberopande av vad ovan anförts avstyrker kyrkorättsutskottet förslaget.
Uppsala den 24 september 2008
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson, ordförande
Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Nanna Tranströmer, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.
Övriga närvarande vid beslutstillfället:,Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Anders Novak, Eva Hallström, Dag Sandahl och Rolf Persson.
Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.   
|