Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande 2008:5
 
 
Beredning av motioner till Kyrkomötet
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:68 om beredning av motioner till Kyrkomötet. I motionen föreslås att regler införs så att man i Kyrkomötet alltid kan såväl bifalla som avslå en motion.

Kyrkorättsutskottet föreslår att motionen avslås.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Motion 2008:68 av Markus Holmberg, Beredning av motioner till Kyrkomötet 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 4

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:68.

Motionens förslag

Motion 2008:68 av Markus Holmberg, Beredning av motioner till Kyrkomötet

Kyrkomötet beslutar att nödvändiga åtgärder vidtas för att i instruktionerna till Kyrkomötets utskott införa att utskotten, oavsett om man avser att föreslå bifall eller avslag, ska bereda varje motion på ett sådant sätt att Kyrkomötet i plenum är fritt att besluta såväl att bifalla som att avslå motionen.

Bakgrund

I 11 kap. 11 § i kyrkoordningen finns bestämmelser om att Kyrkomötets ärenden ska vara beredda av ett utskott innan de avgörs. För val gäller att de ska ha beretts av valberedningen. Beredningstvånget är till för att tillgodose att Kyrkomötets ärenden blir allsidigt belysta innan beslut fattas.

I 4 kap. 19 § i Arbetsordning för Kyrkomötet stadgas att vid utskottens beredning av ärenden ska avges betänkanden med förslag till Kyrkomötets beslut. Till betänkandena ska eventuella reservationer samt särskilda yttranden och meningar läggas. Vidare ska från andra utskott begärda yttranden och, i förekommande fall, yttranden från Kyrkostyrelsen och Läronämnden fogas till betänkandena.

Enligt 4 kap. 20–21 §§ i Arbetsordning för Kyrkomötet ska, i frågor som berör den nationella nivåns verksamhetsinriktning och därmed sammanhängande ekonomiska konsekvenser samt ändringar i kyrkoordningen, yttranden alltid inhämtas från Budgetutskottet respektive Kyrkorättsutskottet.

Kyrkomötet har tidigare behandlat frågan om remiss av ärenden till Kyrkorättsutskottet med avseende på förslag om direkta ändringar i kyrkoordningen. I betänkandet Kr 2000:1, Frågor rörande kyrkoordningen, uppmärksammar Kyrkorättsutskottet att dåvarande lydelse av Kyrkomötets arbetsordning kunde ge upphov till tveksamheter när skyldighet förelåg för ett annat utskott att remittera till Kyrkorättsutskottet. Kyrkorättsutskottet återkom genom ett utskottsinitiativ i betänkandet Kr 2001:2, Remitteringsskyldigheten till Kyrkorättsutskottet, till Kyrkomötet år 2002 med förslag om justering av Kyrkomötets arbetsordning. Kyrkomötet biföll förslaget. Nu gäller enligt 4 kap. 21 § i arbetsordningen att i ett ärende som kan medföra ändring i kyrkoordningen ska Kyrkorättsutskottets yttrande inhämtas vad avser de förslag till bestämmelser som föreslås ingå i eller fogas till betänkandet.

Vid ärendenas avgörande har en enskild ledamot i Kyrkomötet möjlighet att yrka bifall eller avslag på de av utskotten framlagda förslagen. En enskild ledamot har också möjlighet att yrka att framlagt förslag ändras om ändringen ligger inom det förslag, som är föremål för Kyrkomötets behandling. I motsatt fall gäller att ett nytt ärende väckts vilket kräver beredning. I kommentaren till 3 kap. 25 § i kyrkoordningen, som generellt gäller avseende beredningstvånget i Svenska kyrkans beslutande organ, redovisas vad som under lång tid utvecklats till vedertagen praxis i denna fråga. Där sägs bl.a. att yrkanden, som direkt anknyter till under beredningen framförda förslag och yrkanden, vilka utgör ett alternativ som rimligen bör ha övervägts under beredningen, ska anses ligga inom ramen för utskottets förslag i betänkanden och inte utgöra ett nytt ärende.

I promemorian Arbetsformerna i Kyrkomötet upprättad den 1 juni 2004 av Kyrkomötets presidium och delgiven Kyrkomötets ledamöter framgår att enligt rådande praxis kan ledamot yrka bifall, förutom till framlagt utskottsbetänkande, till reservation till utskottsbetänkande, till förslag som framförts i skrivelse eller motion samt till reservation till förslag i skrivelse. Denna ordning gäller även i riksdagen och beslutande församlingar i kommuner och landsting.

Enligt 5 kap. 2 § i Arbetsordning för Kyrkomötet gäller att en ledamot kan framställa ett yrkande, vars innehåll inte redovisas i framlagda utskottsbetänkanden. Om detta sker ska ordföranden underrättas och yrkandet bör delges Kyrkomötets ledamöter skriftligt.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:68.

Kyrkorättsutskottet vill understryka vikten av att samtliga ärenden, som Kyrkomötet skall avgöra, är noggrant beredda. Ett led i detta är att alla skrivelser och motioner remitteras efter sitt innehåll till något av Kyrkomötets åtta utskott. Utskotten måste i sin beredning beakta vad både ett bifall och ett avslag på framlagda betänkanden får för konsekvenser. De särskilda reglerna i Kyrkomötets arbetsordning om att i vissa frågor begära yttranden från Budgetutskottet respektive Kyrkorättsutskottet måste särskilt uppmärksammas. Genom detta remitteringsförfarande ges förutsättningar för att Kyrkomötets beslut alltid blir belysta ur ekonomiska perspektiv men också hur framlagda förslag harmonierar med gällande regelverk. Utskotten har ett ansvar för att i Kyrkomötet väckta förslag genom skrivelser eller motioner bereds så att den enskilde ledamoten kan yrka såväl bifall som avslag på de väckta förslagen.

Den av Kyrkostyrelsen tillsatta demokratiutredningen har enligt sina direktiv till uppgift att närmare analysera frågor om demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan. I detta ryms också frågor med anknytning till Kyrkomötets arbetsformer. Utredningen ska redovisa sitt arbete senast den 1 november 2008.

Kyrkorättsutskottet delar motionärens uppfattning om hur ärenden ska beredas inför avgörande i Kyrkomötet. Utskottet menar dock att nuvarande regelverk tar tillvara de intressen som finns. Ovan nämnd utredning kan komma att beröra frågor med anknytning till nu diskuterade rutiner varför utskottet anser att några ytterligare åtgärder inte ska vidtas för närvarande. Ett bifall till motionen skulle enligt utskottets mening inte medföra att beredningskravet ökade. En ändring av gällande instruktioner skulle heller inte medföra något nytt i detta hänseende.

Med stöd av vad som ovan anförts föreslår Kyrkorättsutskottet att motionen avslås.

Uppsala den 26 september 2008

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson, ordförande

    Göran Oscarsson, sekreterare

Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling, Eric Muhl.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Eva Hallström.

Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page