|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande 2008:4
|
|
|
Mer Jesus i kyrkoordningen
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:48 om mer Jesus i kyrkoordningen.
Kyrkorättsutskottet föreslår att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Motion 2008:48 av Roland Johansson och Anders Roos, Mer Jesus i kyrkoordningen 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 3
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:48.
Motionens förslag
Motion 2008:48 av Roland Johansson och Anders Roos, Mer Jesus i kyrkoordningen
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att vid kommande revideringar av kyrkoordningen tydligare markera att Jesus är kyrkans Herre.
Bakgrund
I Inledning till kyrkoordningen sägs att Svenska kyrkans identitet som ett trossamfund med evangelisk-luthersk bekännelse kan härledas till reformationen av den svenska kyrkoprovinsen.
Syftet med kyrkoordningen och en huvuduppgift för denna uttrycks som ”att ange de strukturer och beslutsformer som ger de bästa förutsättningarna för Svenska kyrkan att fullfölja sin kallelse”.
Kyrkoordningen med dess inledningstexter och bestämmelser ger en begränsad bild av Svenska kyrkans tro och liv. Regelsystemet behandlar främst kyrkans institutionella sida. Av detta följer att inledningarna begränsas till de ämnen som kyrkoordningen reglerar. Andra viktiga teman i kyrkans och enskilda kristnas tro, bekännelse och lära behandlas inte i kyrkoordningen.
I första avdelningen av kyrkoordningen sägs i inledningstexten att kyrkans centrum är Jesus Kristus och evangeliet om honom. I den enda paragraf i kyrkoordningstexten som utgör första avdelningen, 1 kap. 1 § i kyrkoordningen, hänvisas till Guds heliga ord som det är givet i Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter samt övriga bekännelseskrifter. I samtliga dessa skrifter, som så tydligt utgör portalparagrafen till kyrkoordningen, förekommer Jesus eller Jesus Kristus som en naturlig benämning ett mycket stort antal gånger.
Vid framtagandet av kyrkoordningen har vidare en avsikt varit att hålla textmassan så kort som möjligt.
Utskottets överväganden
Motionen aktualiserar en av kyrkans frågor om hur regelverket ska kunna formuleras på ett tydligt och trovärdigt sätt utifrån Svenska kyrkans uppdrag. I den text som finns i kyrkoordningen krävs, för att regelverket ska få acceptans, tydlighet och stringens. När författningstexten läses för sig, kan man få uppfattningen att kyrkoordningen huvudsakligen är ett administrativt regelverk, men inledningstexterna till varje avdelning kompletterar regelverket och tillför, enligt utskottets mening, mycket av det som motionärerna efterlyser.
Ett praktiskt problem är det förhållande att kyrkoordningen spänner över så vida områden där såväl teologiska frågor av olika karaktär som organisatoriska frågor rörande t. ex. ekonomi, egendom, handlingar och register ska samlas och samspela i ett och samma regelverk. Enligt utskottets mening är kyrkoordningen, utifrån dessa olika ansvarsområden, väl grundad i en teologisk reflektion. Inte minst tydligt är detta när författningstexten läses tillsammans med inledningstexterna kompletterade med de bekännelseskrifter som särskilt markeras i 1 kap. i kyrkoordningen.
Kyrkorättsutskottet bejakar de intentioner som framförs i motionen men finner, utifrån vad ovan anförts, det svårt att på ett naturligt sätt ytterligare lyfta fram Jesus i den löpande författningstexten. Med hänsyn till vad ovan anförts föreslår utskottet avslag på motionen.
Uppsala den 25 september 2008
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson, ordförande
Bengt Stigner, sekreterare
Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling, Eric Muhl.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Anders Novak, Eva Hallström, Dag Sandahl, Rolf Persson.
Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.   
|