|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande 2008:6
|
|
|
De ungas kyrkomöte
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:87 om de ungas kyrkomöte. I motionen föreslås att Kyrkomötet beslutar uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta riktlinjer för De ungas kyrkomöte att framläggas för Kyrkomötet 2009.
Kyrkorättsutskottet föreslår att motionen avslås.
Vidare föreslår Kyrkorättsutskottet att Kyrkomötet beslutar, med anledning av motionen, att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2010 föreslå former för ungas ökade delaktighet i Svenska kyrkan på nationell nivå t.ex. i anslutning till Kyrkomötet.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Motion 2008:87 av Vivianne Wetterling m.fl., De ungas kyrkomöte 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 3
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:87.
2. Kyrkomötet beslutar, med anledning av motionen, att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2010 föreslå former för ungas ökade delaktighet i Svenska kyrkan på nationell nivå t.ex. i anslutning till Kyrkomötet.
Motionens förslag
Motion 2008:87 av Vivianne Wetterling m.fl., De ungas kyrkomöte
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta riktlinjer för De ungas kyrkomöte att framläggas för kyrkomötet 2009.
Bakgrund
Frågan om ungdomars och Svenska kyrkans ungas roll och delaktighet i beslutande organ inom Svenska kyrkan har behandlats vid flera tillfällen i Kyrkomötet, dels vad gäller rösträtt dels mer allmänt och främst i debatter.
I samband med arbetet med kyrkoordningen 1999 kom frågan om sänkning av rösträttsåldern upp. Kyrkomötet beslöt att sänka rösträttsåldern från 18 till 16 år. Kyrkomötet 2003 beslöt att göra en ändring i 57 kap. 8 § i kyrkoordningen så att den som fyllt 16 år har rätt att begära beslutsprövning.
Inför kyrkovalet 2001 drev Svenska kyrkans unga ett projekt om unga förtroendevalda. Syftet var att lära upp en ny generation om hur demokratin i vår kyrka fungerar. Kyrkostyrelsen beviljade anslag till projektet. Kyrkovalsprojektet följdes upp av Unga förtroendevalda från 2002–2005 för att stötta unga förtroendevalda.
I en motion till Kyrkomötet (motion 2001:11) föreslogs att Kyrkomötet skulle besluta om en rekommendation om adjungering av Svenska kyrkans unga till kyrkoråd och stiftsstyrelser. Motionen avslogs med motiveringen att det finns bättre och mer informella skäl att uppnå syftet.
Vid valet till Kyrkomötet 2005 fanns 17 ledamöter under 30 år (6,8 procent av sammanlagda antalet ledamöter). Vid kyrkovalet 2001 var motsvarande siffra 11 ledamöter (4,4 procent).
Svenska kyrkans ungas medlemsantal var 2006 14 400 personer under 30 år och 1 200 över 30 år
Som ett exempel vad gäller ungdomsrepresentation kan nämnas Den norske kirken som sedan ett antal år bedriver Ungdommens kirkemöte, där barn och unga får möjlighet att utse fyra delegater med yttrande- och förslagsrätt till det norske kirkemötet.
Utskottets överväganden
Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:87. Vidare beslutar Kyrkomötet, med anledning av motionen, att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2010 föreslå former för ungas ökade delaktighet i Svenska kyrkan på nationell nivå t.ex. i anslutning till Kyrkomötet.
Motionen tar upp den viktiga frågan hur unga människor kan ges möjlighet att ta del av och påverka för Svenska kyrkan aktuella frågor på nationell nivå. Ett bifall till motionen kan uppfattas som att det kommer att fattas beslut om inrättande av ett kyrkomöte för unga eller att ett sådant beslut redan är fattat. Utskottet anser emellertid inte att motionärernas förslag är den enda formen för att möta önskan om ungas engagemang, inflytande och delaktighet på nationell nivå. Dessutom är motionärernas förslag omöjligt att överblicka såväl organisatoriskt som ekonomiskt. Utskottet föreslår därför att motionen avslås.
I inledningstexten till första avdelningen i kyrkoordningen uttalas att barnen i kristen tro intar en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet. Kyrkorättsutskottet anser att det är av vikt att finna olika forum, där unga människors engagemang för Svenska kyrkan tas till vara. Delaktigheten av unga människor är angelägen såväl för olika åldersgrupper av barn och ungdom som på olika nivåer i den kyrkliga organisationen. Det finns emellertid problem med att finna former där unga människors delaktighet legitimeras och där ungdomar får ett mandat antingen formellt eller informellt.
När det gäller nominering till kyrkliga uppdrag, såväl till Kyrkomötet som till uppdrag på andra nivåer, vilket är möjligt för ungdomar över 18 år, ligger det ett ansvar på nomineringsgrupperna att i samband med valen motivera unga människor att kandidera och, i de fall de väljs in till beslutande organ, utbilda och på andra sätt stödja ungdomarna.
På såväl det lokala som regionala planet görs olika insatser för att möta ungdomar. Det kan t. ex. ta sig uttryck i att man från förtroendemannahåll genom presidier eller på annat sätt möter ungdomar i grupp för diskussion som ett alternativ till att adjungera någon eller några ungdomar till ett kyrkoråd, vilket är en ganska vanlig form. På stiftsplan förekommer i något fall ungdomsforum där ungdomar får tillfälle att möta exempelvis biskopen för samtal. Det är väsentligt att möta ungdomar på ett seriöst sätt och betrakta det de tillför som viktigt, inte endast för framtiden, utan även för de förhållanden som gäller idag. I detta sammanhang är det av intresse att beakta FN:s konvention om barns rättigheter från 1989 liksom den rekommendation som finns till de länder som ratificerat konventionen att göra en barnkonsekvensanalys inför samtliga beslut som rör barn. Det är överhuvudtaget angeläget att finna olika former för ungas engagemang före 18 års ålder också i kyrkans formella strukturer.
Kyrkorättsutskottet föreslår, med anledning av den motion som behandlas i detta betänkande, att Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2010 föreslå former för ungas ökade delaktighet i Svenska kyrkan på nationell nivå t.ex. i anslutning till Kyrkomötet.
Uppsala den 26 september 2008
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson, ordförande
Bengt Stigner, sekreterare
Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling, Eric Muhl.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Eva Hallström.
Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.   
|